Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Column: Een Franse notaris maakt geen fouten.

Door in Blog met 0 Comments

aankoop-franse-notaris
Franse notarissen maken geen fouten. Aldus de juichende kop boven een artikel van een voormalig compagnon van mij. Helaas, dat is niet waar. Ook op Franse notariskantoren worden fouten gemaakt. Niets menselijks is deze beroepsgroep vreemd. Maar in Frankrijk worden deze erreurs meestal niet zo maar gerectificeerd.

Helaas is dit ook de ervaring van twee cliënten van mij. Dit echtpaar was verwikkeld in een echtscheidings- procedure. Op het moment dat de vrouw een nieuwe woning in Frankrijk aankocht, was deze procedure nog niet afgewikkeld. De notaris had hen erop moeten wijzen dat het zinvol zou zijn de echtscheiding af te wachten.

In plaats daarvan stond hij erop dat zowel de man als de vrouw de koopakte tekenden, met alle gevolgen van dien.
Nadat ook de akte van levering was getekend, meldden zij zich bij mij. Je zou zeggen, een kwestie van rectificeren. Een gezamenlijk eigendom van een huis in Frankrijk hadden partijen immers niet beoogd. De visie van de notaris omtrent de gang van zaken week echter 180 graden af van die van cliënten. Volgens hem hij had hen nog zo op het hart gedrukt vooral niet te tekenen.

Hoe nu verder?

In een dergelijke situatie kan men zich wenden tot de Chambre des Notaires, een instantie die het handelen van Franse notarissen onder de loep neemt. Maar een dergelijke procedure duurt lang, geeft veel rompslomp en leidt zelden tot succes. De beroepsgroep is zeer gesloten en het is niet de cultuur om fouten toe te geven.

Het alternatief? De woning toedelen aan mevrouw. Aangezien het honorarium van de Franse notaris rechtstreeks verband houdt met de waarde van het huis, kost de akte van toedeling in dit geval een slordige 5.000 euro.
Dit soort onaangename verrassingen kunt u simpelweg voorkomen door tijdig een expert met kennis van het Franse recht in te schakelen, voordat u een akte tekent.

Ook goed om te weten
• Op 17 augustus 2015 is de Europese Erfrechtverordening in werking getredenop basis waarvan uw vakantie- woning in Frankrijk    
vererft naar Nederlands erfrecht.
• U kunt op eenvoudige wijze het successierecht tarief van 60% omzeilen.
• Het is eenvoudig om zelf een testament in Frankrijk op te stellen.

Share This