Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

De 5 gouden regels om een appartement in Cannes te kopen

Bent u van plan om een appartement in Cannes te kopen? Dan is het raadzaam om de volgende vijf Gouden Regels te lezen, zodat u zeker bent van een goede aankoop. Cannes is natuurlijk het centrum van de ‘French Riviera lifestyle’, dankzij de vele internationale events en evenveel internationale gasten die daar graag op afkomen. Tijdens de periode van events, van maart tot oktober is de ‘buzz’ in Cannes dan ook het grootst.

De 5 gouden regels om een appartement in Cannes te kopen

Filmsterren, regisseurs, schrijvers, popsterren, ze hebben allemaal een buitenverblijf gekocht in de buurt van Cannes. Voor de jet-set is de keuze om een appartement in Cannes te kopen ook een logistieke. Met een privé-jet landen zij op slechts tien autominuten van La Croisette via de luchthaven van Cannes-Mandelieu. En voor wie toch nog een feestje heeft in Saint Tropez, pakt vanaf net zo makkelijk de helicopter service Cannes – Saint Tropez of een watertaxi.

Cannes heeft ondanks alle jet-set fans totaal geen ster-allures gekregen. De oude markt in Le Suquet verkoopt nog steeds een dozijn oesters voor tien euro en aan de Croisette luncht de lokale bevolking met een simpele Pan Bagnat op het publieke strand.

Herken Cannes met de wijken en de verschillen

De bekendste straat van Cannes is natuurlijk de Croisette. Deze brede wandelboulevard is de plaats om te flaneren, te rollerskaten of om te joggen. Er rennen regelmatig veel bekende sterren dus u moet goed opletten. Een appartement kopen in Cannes op de Croisette is qua aankoop wel de hoofdprijs. Vanaf de Croisette zit u midden in het Zuid Franse leven; strandrestaurants voor de deur, luxe boetieks onder u en uiteraard hoort u ‘s nachts het ruizen van de zee. Hier vindt u alle stranden van Cannes om in de avond nog een duik te nemen in het maalicht..

Achter de Croisette ligt de Rue d’Antibes, de meest geliefde winkelstraat. In deze omgeving kunt u al een fraai stads appartement in Cannes kopen, mits u geen bezwaar heeft tegen soms wat lawaai van uitgaande vakantiegangers. De meeste appartementen zijn wel goed geïsoleerd dus met de ramen dicht en de airco aan, hoeft u hier geen last te hebben. De aankoopprijs is niet buitensporig hoog dus u houdt genoeg geld over om te gaan shoppen in Cannes.

 

Loopt u verder door naar achteren, dus weg van de zee, aan de andere kant van het spoor, dan komt u in de echt residentiele omgeving terecht. Wijken als Petit Juas en Oxford zijn rustig en stijlvol en hier kunt u goed wonen voor een redelijke prijs met het oude centrum op loopafstand.

We beginnen weer voor het Palais en staan met de zee in onze rug, rechtsaf. Als u verder doorloopt vanaf de Croisette, richting de oude haven, dan komt u in Palm Beach. Dit gedeelte van Cannes is begin vorige eeuw ontwikkeld voor de rijke Amerikanen die hier kwamen overwinteren. Stijlvolle grote residenties, een heerlijk zandstrand en uiteraard een echt Casino. Tegenwoordig wordt hier ook veel gekitesurft; een mooi spektakel om naar te kijken op een winderige dag. De prijzen voor een Palm Beach appartement zijn gemiddeld te noemen, tenzij u natuurlijk voor het penthouse gaat.

Verlaat u Palm Beach dan komt u in de wijk Californie. Deze wijk is ontwikkeld nadat hier een hotel met dezelfde naam werd gebouwd. Een prestigieuze wijk met louter grote residenties, bewaakt door concierges en voorzien allerlei extra services zoals tennis, spa en sportschool binnen de smeedijzeren hekken. De prijzen zijn iets hoger dan in Pam Beach, maar niet zo hoog als op de Croisette. Een appartement kopen in Cannes in de wijk Californie geeft u de zekerheid van stilte, klasse en rust. Het wordt ook wel ‘The Garden of Eden’ genoemd.

Als we terug naar het centrum lopen over de Croisette en voorbij het Palais de Festivals, richting Saint Tropez, dan komen we in Croix de Gardes. Deze wijk is een rustige woonwijk waar begin 1900 veel adel hun villa liet bouwen. Deze stond dan op een strategische plek, nl dichtbij de stad met restaurants, de haven en entertainment maar tevens grenzend aan een groot natuurpark Cannes Croix des Gardes van 80 hectares groot. Een heerlijke combinatie!

Tot slot een vergeten wijk van Cannes is La Bocca. Deze wijk vindt u tussen Cannes en Mandelieu. De gemeente Cannes heeft haar investeringsbeleid op La Bocca afgestemd en er verschijnt o.a. een multiplex cinema theater, een Universiteit, een Film Academie en heel veel nieuwbouw. Nu een appartement kopen in Cannes La Bocca betekent investeren in de toekomst en dus vooruitzien. De boulevard aan het strand laat al een voorproefje zien van de dynamiek van de wijk; de ‘Boccabana’ heeft veel openbare sporttoestellen, heerlijke fietspaden en kleine kiosken bij het zandstrand. Voor de échte strandliefhebbers.

Herinner de zomermaanden in Cannes. Koop een garage.

De zomermaanden kunnen druk zijn in Cannes. Maar met name tijdens de Festivals lijkt het wel of heel de wereld naar dit romantische havenstadje toe komt. Parkeren is een drama en ook de trein is afgeladen vol. Als u een appartement gaat kopen in Cannes, kijk dan goed of er een garage bij te koop is. Of misschien wel twee. Er zijn mensen die een garage kopen in Cannes de beste investering vinden. Er is altijd veel vraag naar en het levert iedere maand zo’n 150 euro op. Op een investering van gemiddeld 25-35.000 euro niet zo gek.

De notariskosten voor een appartement in Cannes

Wie een appartement in Cannes wil kopen, weet natuurlijk vooraf wat zijn of haar budget is. Bij de aankoop ondertekening bij de notaris betaalt u de prijs plus de overdrachtsbelasting. Voor een bestaand appartement is dit gemiddeld 7,5% van de aankoopprijs. Voor een nieuwbouw appartement in Cannes en elders in Frankrijk betaalt u slechts 2,5%. Veel mensen denken dit geld in de zakken verdwijnt van de immer vrolijke notaris in zijn indrukwekkende kantoor.

Niets is echter minder waar; de notaris is slechts een veredelde Belastingambtenaar die er op toe ziet dat er belasting over de aankoop wordt geheven en dat dit direct naar de Franse staat gaat. Gemiddeld ontvangt de notaris voor al het werk (controle akte, samenstellen dossier, registratie kadaster) een percentage tussen 0,7 en 0,8 %.

Vraag om de VVE statuten

Een bestaand appartement kopen in Cannes kan uw droom zijn. Om de grote voordeur aan de straat te open en dan in een grote hal terechtkomen van een prachtig Bourgeois gebouw met veel art-deco elementen. Een kleine lift uit een speelfilm, krakende trappen en hoge ramen die uitkijken op een klein pleintje of de stad. Het is prachtig en absoluut een investering waar u veel plezier aan gaat beleven. Misschien moet het binnen iets worden gerenoveerd; kijk dan voor een goede en betrouwbare renovatie service in Cannes om het meteen aan te pakken.

Koopt u een appartement in Cannes in een residentie, dan heeft u te maken met de VVE, de Vereniging van Eigenaren, hier de ‘Syndic’ genoemd. Net als overal wordt er jaarlijks vergaderd en gesteggeld over wat er wel en niet moet worden gerepareerd. Voordat u een voorlopige koopovereenkomst tekent, informeert u dan naar de laatste statuten en plannen van de Syndic.

Sommige huizenbezitters vluchten voor de aankomende kosten, bijvoorbeeld als over een jaar of twee het dak of de riolering moet worden vernieuwd. Deze kosten zijn geen verborgen gebreken want ze zijn besproken in de vergadering van de VVE. Maar ze vallen wel koud op uw dak. Bent u eerder op de hoogte van deze aankomende onderhoudskosten, dan kunt u dit mee nemen in de prijs onderhandeling.

Kies de beste begeleiding

Er zijn in Cannes net zoveel makelaars als bakkers. Wie de tijd neemt om online het aanbod te bekijken, ziet dat veel appartementen bij meerdere makelaars worden aangeboden. Dat is in Frankrijk heel normaal; de makelaar met het beste netwerk verkoopt de meeste huizen en appartementen.

Voordat u naar binnen stapt bij een grote of kleine makelaar moet u weten dat als u eenmaal uw naam heeft laten opschrijven, u volgens de Franse NVM dan toebehoort aan die makelaar. Beter is het om een zoekservice voor een appartement in Cannes in te schakelen die het aanbod van alle lokale makelaars voor u bekijkt en de selectie maakt gebaseerd op uw wensen.