Zomergevoel, siësta en waarom de Côte d'Azur zo geliefd is
Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Zomergevoel, siësta en waarom de Côte d’Azur zo geliefd is

Door in Blog met 0 Comments

Zelfs de toetsen van mijn toetsenbord hebben vakantie nu het alweer een aantal weken geleden is dat ik iets schreef dat bleef. We werden in ons gezin allemaal overvallen door een algemeen gevoel van zomerse loomheid, het z.g ‘laissez faire’ of ‘laat de boel maar de boel’. Dat betekent genieten van die heerlijke Middellandse zee en het warme weer dat maar niet lijkt op te houden en waarmee de lezers in Belgie en Nederland inmiddels ook bekend zijn.

Het begon eigenlijk met de schoolvakantie. Boem. Het vaste ritme van 7 uur opstaan en rondjes rijden naar scholen en daarna met de hond een wandeling maken langs het strand was weg. Vroeg opstaan was ineens niet meer nodig en verbazingwekkend genoeg verruilden we dat schoolse ritme net zo makkelijk voor het ritme van de zomer: opstaan wanneer je zin hebt en met je voeten op het warme terras denken of je de dag zou beginnen met een lui bommetje of een sportieve duik.

Tijdens de middag, als de Zuid Franse zon knetterhard loeit, omarmen wij elkaar en het ritueel dat siësta heet terwijl de kinderen een schaduwplek opzoeken aan het water. Zij leven deze weken op het strand met vrienden en vriendinnen en komen einde van de dag bruinverbrand thuis; moe van het lachen en vol verhalen. Dat is meestal het moment voor een barbeque of een grote salade.

Natuurlijk, er wordt nog wel gewerkt; aan nieuwe plannen, aan lopende opdrachten en we praten met projectontwikkelaars die een nieuw stuk grond hebben aangekocht waar in 2021 een mooi appartementen complex op verschijnt. We rijden met klanten uit de hele wereld rondjes van de binnenlanden naar de zee en weer terug en luisteren aandachtig naar de verhalen van kopers uit het buitenland; mensen die allemaal mooi wonen en een leuke baan hebben en dan toch hun leven willen bekronen én belonen met een tweede zomerhuis in Zuid Frankrijk. Als we vragen naar de reden van hun aankoop, dan is het antwoord stellig en duidelijk: ‘Zuid Frankrijk is genieten en biedt heel veel mogelijkheden in de directe omgeving.’

En zo is het; het is precies de reden waarom wij hier niet meer weggaan. Het strand op Tahiti zal ongetwijfeld mooier zijn. Maar kan je er ook skiën? En de restaurants in de Florida Keys hebben vast een betere service en grotere steaks, maar is de omgeving afwisselend genoeg? En in het Vondelpark kan je wel lekker joggen, maar is het er ooit rustig? En Portugal heeft ook mooie stranden, maar is het zeewater ook lekker warm? Het mooie aan de regio Alpes Maritimes is dat het voor iedereen en voor iedere wens wel een plekje heeft. Van een perfect aangelegde 18 holes golfbaan tot duizelingwekkende waterglijbanen en van stijlvol aangekleed flaneren op de boulevard tot aan een stoere wandeling door het ruige gebergte in het achterland. Het kan allemaal aan de Côte d’Azur en altijd bereikbaar binnen een uur.

Inmiddels is het bijna eind augustus en blijft de temperatuur ‘s nachts tegen de 30 graden aanhikken. In een huis zonder airco zoemen de ventilatoren op iedere etage en ligt hond Floor hijgend op het koelste plekje. Voor de dieren is het afzien en dan is een verkoelende wandeling rondom een meer in de bergen een mooie afleiding want voor we het weten staan we om 7 uur op en beginnen de scholen. Kijk, én dan begint voor ons het tweede deel van de zomer. Voor ouders is september en zelfs oktober aan de Cote d’Azur de mooiste maand van het jaar.

De ‘Indian summer’ betekent dat de parkeerplaatsen bij het strand leeg zijn en de zee nog steeds uitnodigend warm lonkt. De vaste strandtentjes zijn blij je weer te zien; lokale bewoners die geen haast hebben. Een pan Bagnat op Plage Salis in Antibes smaakt hier nou eenmaal het lekkerst als het zand niet meer zo heet onder je voeten is. En je de auto weer normaal aan het strand kunt parkeren. We rollen de Sup uit en peddelen langs de kust over een kalme zee terwijl we naar de bergen kijken. Daarachter, daar ligt Europa met de drukte van overvolle snelwegen, de gekte en de polemiek. We prijzen ons gelukkig dat we helemaal onderaan in Europa kunnen genieten van de rust, de ruimte en schitterend uitzicht.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.