+33770186203

Hangende komkommers, late post en snelle beslissers

By in Blog with 0 Comments

Eindelijk, het Cannes Film Festival is voorbij. Het is ieder jaar hetzelfde ritueel met altijd weer de overvloedige regen die bijna alle sterren van de rode loper afspoelt. Alleen vandaag nog een laatste dagje druilerig weer en dan komen de temperaturen ver boven de 30 graden. Toch zijn er mensen die beweren dat het weer écht is veranderd door de klimaatverandering: ‘Vroeger waren de zomers warmer.’ of Vroeger waren de winters niet zo koud.’ Gelukkig is er een handige website waar u het weerbericht van vorig jaar of tien jaar geleden kunt controleren. En wat blijkt? Ook tien jaar geleden regende het veel in mei.

http://www.meteofrance.com/climat/meteo-date-passee

Het regent ook in de huizenmarkt, maar dan met kopers die allemaal het beste plekje willen reserveren. De Cote d’Azur blijft razend populair bij alle nationaliteiten en de steeds groter groeiende gekte op de huizenmarkt zorgt soms voor verrassende momenten. Zo stonden we twee weken geleden in een groene weide op twee minuten van de zee met een echtpaar dat al een jaar op zoek is naar een appartement van 90-100 m2 met een budget van 650.000 euro. Dat zou toch moeten lukken, maar ja, met zeezicht op een rustige plek, dan moet je snel kunnen beslissen. 

Kadootjes

Net toen we het ideale appartement hadden gevonden, maakte de aspirant koper een opmerking dat hij dan wel de garage er gratis bij wilde hebben. Ik legde maar weer eens uit dat er teveel vraag is naar luxe nieuwbouw om met dure kadootjes te strooien, maar dat we het altijd konden proberen. Toen we het verkoopkantoor naar binnen wilden lopen om het reserveringscontract te tekenen, kwam de verkoopdirecteur op mij afgelopen; ‘Abé, (zo noemen de Fransen mij want Ab is geen naam) ik heb slecht nieuws, dit appartement is net per telefoon gereserveerd.’ En zo konden we niets anders doen dan naar het gras te kijken dat in dit geval groener leek dan ooit. Ze konden er gelukkig om lachen.

Er werd even verderop in Nice helemaal niet gelachen waar dit weekend ruim 30 VTC chauffeurs gingen demonstreren door heel langzaam door de stad te rijden. Niet dat er iemand van wakker lag, maar het haalde de krant. Deze chauffeurs met die luxe zwarte geblindeerde busjes klagen natuurlijk over Uber, de handige taxidienst die vele malen sneller en nog eens vele malen goedkoper is dan deze chauffeurs die u lachend twee keer voor de deur afzetten. “Mei is normaal voor ons een topmaand, maar we hebben het Film festival gehad en dat was heel slecht voor ons qua opdrachten. En voor de Formule 1 ziet het er ook heel slecht uit.” Zielig hoor. Misschien moeten ze eens gaan nadenken hoe je Uber kan verslaan in plaats van te klagen. Iets meer service misschien?

Klagen

Nee, dan hebben de arme mensen in Monaco pas echt reden tot klagen; daar komt de post vanaf 11 juni structureel veel later dan men gewend is. De reden van deze vertraging is de verhuizing van het sorteerkantoor van Nice Airport naar Toulon. U hoort mij niets zeggen over Franse efficiency maatregelen al is het sowieso altijd maar een vraag of Post met de Franse post überhaupt aankomt. U bent voor echt belangrijke dingen veel beter af met e-mail. En anders zijn er vele soortgelijke actief tegen scherpere prijzen zoals in de regio www.familyprocourrier.fr of www.step-post.fr , www.postcenter.fr of procourrier.fr 

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden: het is wetenschappelijk bewezen dat optimisten langer leven. Ondanks al het gemopper is de levensverwachting aan de Cote d’Azur ruim boven de 80 jaar. Kunt u nagaan hoe oud u wordt als u gewoon blij bent! De overheid verwacht dat het aantal kwieke ouderen boven de 80 in 2050 is verdubbeld en dus moeten er nu maatregelen worden genomen op het gebied van zorg en huisvesting. De eerste luxe bejaardentehuizen met dagelijkse sportlessen, verwarmd zwembad en 3 sterren restaurant zijn al gesignaleerd.

Kwieke oldtimers

Niet alleen mensen, ook auto’s gaan steeds langer mee. Ik rij zelf het liefst in mijn 12 jaar oude Volvo waar menigeen voor opzij gaat en ik niet wakker lig van een extra krasje op de lak. En deze zomer passen we op de 16 jaar oude Peugeot cabrio van een vriendin die een wereldreis maakt. Al die old-timers blijven het goed doen dankzij een strenge APK controle die nog strenger gaat worden. Auto’s worden vanaf deze week gecontroleerd op maar liefst 610 punten. Voor al deze zorg gaat wel de prijs omhoog van 75 naar 100 euro. 

En zo blijven we met z’n allen gezond; wij zijn zelfs aan het bio tuinieren geslagen; uiteindelijk is de voedingswaarde van een tomaat of een courgette ook niet meer wat het was. In onze plantenkas groeien onbespoten paprika’s, tomaten, bloemkool,  courgettes en heel veel kruiden en sla. Het is leuk, smakelijk op tafel en ook nog eens verrassend leerzaam. Want wist u dat komkommers het liefste hangend in het zonnetje groeien? Ik kijk ineens heel anders naar groenten en doe graag mee met het ritme van de komkommer, maar dan in mijn hangmat.

Graag tot ziens aan de Côte d’Azur!

Ab

PS Heeft u deze week ook zoveel mailtjes ontvangen over de GDPR; de scherpe privacyregels van de EU? Vanaf 25 mei wordt de burger extra beschermd en moeten o.a. websites met een nieuwsbrief extra uitleggen hoe de privacy en data is geregeld. U vindt onze Privacy verklaring hier.

BewarenBewaren

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Amsterdammer en reclameman 'pur sang'. Was in Nederland betrokken bij de oprichting van Decibel, WAPS Radio en BNN. Sinds 2006 woonachtig in Zuid Frankrijk en happy met Jo. Schrijft dagelijks over van alles. Wonen aan de Côte d'Azur levert OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur. En sinds 2018 ook aan de Costa Blanca.