+33770186203

Cultuur in Nice; de tien meest bijzondere locaties 

Nice was 200.000 voor Christus al de thuishaven voor de pre-Neanderthal-man en vrouw. Het is dan ook geen verrassing dat de prachtige Europese stad vol historie zit. Van paleizen die ooit door de Franse adel zijn bewoond, tot mysterieuze grotten die door grot mensen werden bezet; geschiedenisliefhebbers kunnen er zeker van zijn dat ze een betoverende stad vinden met cultuur uit vrijwel iedere periode. Deze historische locaties in Nice zorgen in ieder geval voor spannende en verrassende culturele uitstapjes!

Kasteel heuvel, Nice

Met de beste uitzichten over de stad en haar kustlijn, zal een wandeling naar de Kasteel heuvel zowel historici als degenen die een spectaculaire ‘selfie’ willen maken, aanspreken. Met 300 meter trap is de voetreis naar het kasteel niet voor mensen met een zwak hart of stramme benen. Maar bezoekers worden beloond met fascinerende ruïnes uit de 16e eeuw die met een versterkte structuur in een rotsachtige heuvel zijn gebouwd om aanvallen te voorkomen.

Na een aantal beleggingen, waaronder een van François I van Frankrijk en zijn troepen in 1543, werd het kasteel uiteindelijk vernietigd in opdracht van Louise XIV in 1706. Nu zijn slechts enkele muren overgebleven. Bezoekers kunnen een fascinerende rondleiding maken rond de ruïnes en genieten van het uitzicht over de Engelenbaai. Het kasteel ligt in een ongerept park, met een prachtige waterval, al met al een geweldige omgeving voor een rustige wandeling op slechts enkele minuten van het strand.

Castle Hill, Nice, Frankrijk.

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/MYVG34E9Zy92Vieux Nice

Ook wel Nice ‘Vielle Ville’ of de ‘Oude Stad’ genoemd, Vieux Nice is een van de mooiste en historisch significante gebieden van de stad. Ten tijde van de drukke handelshaven die 350 jaar voor Christus door de Grieken van Massilia werd opgericht, werden sterke muren in de regio gebouwd om de stad te beschermen tegen invasie. Binnen deze muren is een middeleeuwse stad gebouwd, met enkele structuren die nog steeds staan. De architectuur en historische plaatsen laten een aantal stijlvolle invloeden zien zoals barok in de oude binnenstad en middeleeuwse straatjes, met gebouwen die op een oude ansichtkaart thuis horen. Het is een bonte verzameling van het leven in Nice; de hedendaagse winkels, restaurants en bars zorgen voor een unieke sfeer. Hier eet u trouwens ook de beste ‘socca’, het lokale gerecht dat u niet mag missen: een licht gezouten kikkererwten pannenkoek, gebakken in een houtoven.

Vieux Nice

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/Q1jYbgU6qJA2

Kathedraal Sainte Réparate, Nice

Kathedraal Sainte Réparate is gebouwd tussen 1650 en begin 18de eeuw en is gevestigd in het hart van de oude binnenstad. De eerste kerk die op de site is gebouwd, heette Sainte-Marie du Château, die in 1049 werd ingewijd voordat hij afgebroken en herontworpen werd om de ruimte te vergroten in samenhang met de groeiende bevolking van de stad. Op de beroemde kerk van Saint Susanna in Rome is de kathedraal van vandaag een indrukwekkende structuur die het omringende landschap domineert, met een prachtige veelkleurige copula die 39 meter in de lucht strekt. Het interieur bestaat uit een reeks van tien ingewikkelde versierde kapellen gewijd aan belangrijke heiligen en religieuze figuren, allemaal versierd in de delicate barokke stijl. Dit rustige en rustige historische juweeltje is officieel geclassificeerd als een historisch monument in 1906. Het is een must-visit wanneer u de middeleeuwse oude stad verkent.

Kathedraal Sainte Réparate, 3 Place Rossetti, Nice, Frankrijk. +334 93 92 01 35

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/w1EvDQDrU6E2

Palais Lascaris

Gelegen in de grenzen van de oude stad, is de Palais Lascaris een barok meesterwerkje in Nice. Dit oeroude herenhuis was ooit een huwelijkshuis van Peter I van Ventimiglia en Eudoxia Lascaris, dochter van de Byzantijnse keizer Theodore II Laskaris, die tot de adellijke familie van Vintimille-Lascaris behoort in de 18e eeuw. Een royaal labyrint van overvloedig ingerichte kamers, fresco-plafonds en mythologische 17de-eeuwse ornamenten. Het paleis werd uiteindelijk door de stad Nice verworven en veranderd in een museum. Vandaag is het de thuisbasis van een wereldberoemde collectie muzikale instrumenten die door Antoine Gautier, een violist en Nicoise verzamelaar. In zijn leven werkte hij samen met enkele van de meest opvallende muzikanten van Frankrijk, waaronder violist Jacques Thibaud. Muziekliefhebbers verwachten hier niet zo’n enorme collectie zeldzame klassieke en barokke stukken, variërend van Naderman-harpen tot originele Franse toetsenbord instrumenten, allemaal gemaakt in de 18e eeuw.

Palais Lascaris, 5 Rue Droite, Nice, Frankrijk. +334 93 62 72 40

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/ouhf4y4HCzq

Cimiez Klooster en Franciscan Museum, Nice

Het Cimiez-klooster en het Franciscan Museum vormen een historische erfenis in de moderne tijd. Het is vandaag de dag de thuisbasis van een kleine groep Franciscaanse broeders en beschikt over een klein museum. Hier wordt het dagelijks leven van Franse monniken door de eeuwen heen interessant verklaard. Deze plaats ligt een beetje buiten het toeristische gebied maar is de moeite waard voor wie meer wil weten over het religieuze erfgoed van Nice. Op deze plaats lag in de 14e eeuw de beroemde Lijkwade van Turijn, waarop de afbeelding is te zien van een man; waarvan men denkt dat het Jezus Christus was. Gelegen in de rustige, historische wijk Cimiez, en omringd door een idyllische 500-jarige olijfgaard, biedt het klooster een prachtige omgeving voor rust en stilte. U kunt hier ook de ruïne van het Romeinse arena, amfitheater en thermaalbad verkennen, die allemaal uit de 6e eeuw stammen.

Cimiez-klooster en Franciscan Museum, Place Jean Paul II, Nice, Frankrijk. +334 93 81 00 04

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/SeLTzexM9PL2

Grotto du Lazaret, Nice

Degenen die geïnteresseerd zijn in prehistorie, wanen zich ver terug in de tijd met het verhaal van de Grotto du Lazaret, een ca 10 meter lange en 5 meter brede grot aan de voet van Mont Boron. Deze grot werd bewoond door pre-Neanderthal mensen en gebruikt als jachtbasis. Archeologen hebben hier meer dan 20.000 botten gevonden van zowel mensen als prehistorische dieren. Toen men begon te graven in 1950, werd in de grot de schedel van een negen jaar oud kind gevonden uit 130.000 voor Christus. Sindsdien zijn veel voorbeelden van gereedschappen gevonden om onze moderne kennis van de prehistorische periode te verbeteren. Gasten kunnen rond de grot  wandelen of een rondleiding door de bijna onvoorstelbare geschiedenis van de grotten maken.

Grot van Lazaret, 33 Bis Boulevard Franck Pilatte, Nice, Frankrijk. +334 92 00 17 37

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/pSdntDhQeaz

Monument aux Morts, Nice

Aan de voet van Castle Hill ligt het Monument Aux Morts de Rauba-Capeù, een eerbetoon aan de soldaten van Nice die hun leven tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gegeven. Ontworpen door de Franse architect Roger Pierre Honoré Seassal, zien bezoekers een bijzonder monument gemaakt door de Académie des Beaux-Arts in Parijs. Op 32 meter hoogte werd de grote koepelstructuur uitgegraven in de rotsachtige heuvel en vertoont het twee gedetailleerde bas-reliëfs op het thema van oorlog, ontworpen door de geprezen beeldhouwer Alfred Janniot. De eerste steen van deze herdenkingsplaats werd gelegd in 1924 voordat het in 1928 door de burgemeester van Nice werd ingewijd. Het monument is al bijna een eeuw een ontmoetingsplaats en plaats van bezinning. Met een prachtig uitzicht op zee is de plaats een aangename plek die roerende herinneringen voor zijn bezoekers creëert.

Monument Aux Morts de Rauba-Capeù, Quai Rauba Capeu, Nice, Frankrijk.

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/tSRdB44kLFz

Opéra de Nice

Wat in 1776 als een klein houten theater begon, is sindsdien opgebouwd als de beroemde Opéra de Nice, een gemeentelijke instelling die enorme producties en namen uitnodigt om binnen zijn muren te presteren. Na bijna 50 jaar een kleinschalig speelhuis te zijn, werd het gebouw door de stad Nice gekocht op advies van koning Charles Felix. Zijn idee om de ruimte om te zetten in een grand-opera werd al snel een realiteit, met een renovatie en vernieuwing door architect Benoît Brunat in de klassieke Italiaanse stijl. In 1881 werd de Opéra de Nice beschadigd door vuur tijdens een optreden. Vervolgens werd het gebouw herbouwd en opnieuw vorm gegeven door François Aune. Het is dit ontwerp dat vandaag nog blijft, met een stijlvol interieur dat een prachtig hoog beschilderd plafond toont en een aantal symbolische beelden die erop gericht zijn om het kleurrijke en succesvolle verleden van het theater te herinneren. De opera trekt wereldwijde name aan van over de hele wereld in disciplines zoals orkest, ballet en internationaal bekende koren.

Opéra de Nice, 9 Rue Raoul Bosio, Nice, Frankrijk. +334 92 17 40 00

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/tL6BmDQjmFw

Notre Dame du Port, Nice

Gelegen in Port Lympia, in een drukke stadswijk, is de Notre Dame du Port kerk een historisch baken dat uitkijkt op de achtergrond van het moderne Nice. Ook bekend als de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis, werd de kerk gebouwd in het midden van de 19e eeuw en ontworpen door architect Joseph Vernier in de neoklassieke stijl. Elegant en indrukwekkend om naar te kijken, met vier stijgende granietkolommen die de voorkant van de buitenkant domineren. Het is moeilijk te geloven dat deze kerk ooit in 1841 is omgevallen vanwege zware regenval. De plaats werd in 1845 herbouwd, voordat de gevel in de Griekse stijl werd herontworpen en de kolommen toegevoegd door architect Jules Fèbvre, waardoor het een samenwerking is van architectonische triomfen en de invloed van het gebouw in zijn tijd. Binnenin vindt u een rustige en contemplatieve ruimte met een scala aan prachtige versieringen. Het geheel maakt Notre Dame du Port een van de fraaiste monumenten van de stad.

Notre Dame du Port, Place de l’Île de Beauté, Nice, Frankrijk. +334 93 89 53 05

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/joDQYfMw3yt

Le Muséum d’Histoire Naturelle de Nice

Het oudste museum in Nice, dat in 1846 werd opgericht, is Le Muséum d’Histoire Naturelle. Opgericht door botanici Jean Baptiste Barla en Jean Baptiste Verany, is het museum opgericht met behulp van wetenschapper Antoine Risso, de beroemde auteur van de Ichthyologie de Nice, een boek waarin het leven van de stad wordt uitgelegd. Vandaag biedt het museum een ​​reeks geologische, zoölogische en plantensamenstellingen die de habitats van de aarde uit Afrika naar Zuid-Amerika tonen. Degenen die geïnteresseerd zijn in lokale natuurgeschiedenis kunnen de bijzonder uitgebreide verzameling planten en dieren van de locatie bekijken, allemaal afkomstig uit het mediterrane gebied rondom Nice. Het museum presenteert specimens van dieren die uniek zijn voor de regio, waaronder wolven, herten en wilde zwijnen, en het legt zowel het belang van als de uitdagingen van de bewaringsprojecten van het gebied uit. Met een aantal regelmatig veranderende tentoonstellingen en lopende onderzoeksprojecten presenteert het museum een ​​hedendaagse relevantie, evenals een waardering voor zijn rijke erfgoed.

Le Muséum d’Histoire Naturelle de Nice, 60 Boulevard Risso, Nice, Frankrijk. +334 97 13 46 80

Klik hier voor de wandelroute in Google Maps

https://goo.gl/maps/XvX84MQb1eq