Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Digitaal geld op de bank of échte stenen in Zuid Frankrijk?

Door in Blog met 0 Comments

We leven in een bijzondere periode waarin we worden gewaarschuwd dat het huidige geldsysteem niet meer werkt en dus alles een keer gaat ‘klappen’. In Amerika en Zwitserland vallen sommige banken al om zodra te veel mensen hun spaargeld willen opnemen.

En platforms handelend in crypto gaan failliet waardoor miljarden bitcoins verdwijnen. En al die cryptocurrency is een keer betaald met een euro of een dollar. Natuurlijk zullen we altijd een geldsysteem houden; om te wonen, te werken en te eten.

Digitaal geld op de bank of échte stenen in Zuid Frankrijk?

Maar wat doen we ondertussen met ons geld? De tijd dat we spaargeld in een sok onder het matras bewaarde ligt ver achter ons. Daarbij, cash geld wordt steeds minder geaccepteerd. Je voelt je soms bijna een crimineel als je in een winkel met een briefje van 50 wil betalen. Alleen op de markt en in restaurants is men blij met papieren geld; dan kunnen ze nog een beetje geld overhouden. Hoe werkt dat?

Cash betalen

Wie contant 50 euro in een restaurant betaalt, geeft de eigenaar ook écht 50 euro die hij weer kan gebruiken om cash de wasserette te betalen. Of de groentenboer. Of de glazenwasser. En zo behoudt dat briefje van 50 altijd dezelfde waarde van 50 euros.

Maar wie digitaal in een restaurant betaalt, bewijst de restauranthouder geen goede dienst. Het restaurant betaalt gemiddeld 2,5% aan transactiekosten, wat neerkomt op gemiddeld 1,25 voor iedere verdere betalingstransactie. Als het restaurant alle kosten digitaal zou betalen, dan is na 36 betalingen van die 50 euro nog maar 5 euro over. Maar liefst 45 euro is eigendom geworden van de bank dankzij alle digitale transacties en vergoedingen.

Niet zo gek dus dat de banken (en regeringen) het compleet overstappen op digitaal geld promoten. Immers, het lijkt makkelijk voor de consument maar het zijn de banken die er extra geld door verdienen.

Spaargeld

U stort nu netjes iedere maand geld op uw spaarrekening. En misschien brengt u wel papieren geld naar de bank. Maar het saldo van uw spaarrekening is natuurlijk niet meer is dan een digitaal getal op uw beeldscherm. U kunt er mee betalen, liefst online.

Echter, als u contant geld uit de muur wil halen, wordt u geconfronteerd met restricties zoals een maximale opname van 300 euro per dag. Of maximaal 1000 euro per week. En wie meer wilt opnemen, moet aan de bank gaan uitleggen waar u dat geld voor nodig heeft.

Het gaat de banken niets aan en voelt ook als een inbreuk op de privacy. Er zijn mensen die hier ludiek mee omgaan door antwoorden te geven als: ‘Ik ben jarig en zoek een gigolo’ of ‘Ik ben gokverslaafd en ga naar het casino’.

Investeren

Wij zien dat steeds meer mensen wantrouwig worden richting de bank. Wie garandeert u dat u altijd bij uw spaargeld kunt komen? En als er straks een nieuw systeem komt, wat wordt dan de nieuwe waarde? Blijft de euro bestaan als de dollar in waarde daalt? De opkomst van BRICS ten opzichte van de Amerikaanse dollar zal zeker doorwerken in de banksystemen. Daarom is het investeren in onroerend goed een logische gedachte. Een huis van stenen overleeft iedere crisis en zal alleen maar meer in waarde stijgen.

De onroerend goed markt in Zuid Frankrijk

De Cote d’Azur is geen Marbella of Dubai. Los van het verschil in type publiek, bevinden deze regio’s zich ook in de onroerend goed gevarenzone. Wie daar nu investeert, weet bijna zeker dat de waarde binnen afzienbare tijd verminderd. De real estate bubbel barst een keer. Behalve aan de Cote d’Azur.

Oud of nieuw geld, iedereen die in de Cote d’Azur investeert doet dat om een simpele reden: de huizenmarkt in Zuid Frankrijk is altijd stabiel. Het kan soms een beetje omlaag maar het gaat eerder ieder jaar een beetje omhoog. En bij grote gebeurtenissen bevriezen de prijzen. Weinig mensen hebben een hypotheek op het onderkomen in Zuid-Frankrijk en als het niet kan worden verkocht, dan wordt het altijd goed verhuurd. Ook in een crisistijd. En zo blijven de prijzen hoog en stabiel.

In de Nice Matin van 28 april 2023 spreekt men over een paradox: terwijl de prijzen overal dalen, blijven ze stijgen aan de Côte d’Azur.

Tweede woning als investering

Daarom is het nu tijd om slim te investeren. U koopt een woning in Zuid-Frankrijk en investeert op die manier uw spaargeld op een slimme manier. Wilt u uw geld nog beter laten renderen, dan kunt u de woning in Frankrijk verhuren.

Informeer naar typische verhuurobjecten die een bewezen rendement hebben. Investeren in nieuwbouw is ook slim om te doen; de eerste tien jaar geen onderhoud en lage notariskosten en overdrachtsbelasting bij aankoop. En laat u het professioneel verhuren, dan kunt u de 20% BTW terugvorderen bij de Franse Belastingdienst.

Bent u ondernemer en zoekt u een slimme constructie waarbij u een deel van de bedrijfswinst omzet in onroerend goed in Zuid-Frankrijk? Wij verbinden u graag met ons expert netwerk waarbij het uitgangspunt is dat u wordt beschermd tegen IFI, de Franse vermogensbelasting. En uw kinderen tegen erfpachtbelasting. De tijd om te investeren in een veilige toekomst is nu. Neem contact met ons op via info@livingonthecotedazur.com om de eerste stappen te bespreken.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, auteur, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden over uiteenlopende onderwerpen. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Parijs, Portugal, Mauritius en Ibiza.