Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Drink rode wijn voor een langer leven. Hik!

Door in Blog met 0 Comments

De Franse Paradox

De Franse Paradox is het merkwaardige fenomeen dat de sterfte aan hart- en vaatziekten in Frankrijk ondanks de volvette Franse keuken tientallen procenten lager ligt dan in de Verenigde Staten met zijn fanatieke ‘fat-free’ keuken. De verklaring zou zijn te vinden zijn in het drinken van rode wijn. Tientallen onderzoekers hebben inmiddels het beschermende effect van Resveratrol uit rode wijn onderzocht en verklaard.

Het grote verschil tussen rode wijn en andere alcoholhoudende dranken is de aanwezigheid van de pit en de schil van de druif bij de gisting. Hierdoor komen er in rode wijn zgn. polyfenolen terecht. In rode wijn zit 500 tot 2500 mg polyfenolen per liter. In witte wijn 150 tot 300 mg. In andere alcoholhoudende dranken nauwelijks iets. Polyfenolen komen ook voor in druivensap, groenten, fruit en thee.

Onderzoek heeft aangetoond dat polyfenolen bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Polyfenolen zijn vitamineachtige antioxidanten die zuurstofradicalen onschadelijk maken. Dat zijn agressieve verbindingen die ontstaan uit zuurstof en in het lichaam veel schade door oxidatieve stress kunnen aanrichten.

Binnen deze groep polyfenolen is er één extra interessant: resveratrol. Als deze stof wordt toegevoegd aan cellen dan blijken deze tot 60% langer te leven. Dat komt, zo betoogde de Amerikaanse onderzoeker Shinichiro Imai, doordat Resveratrol het enzym (Sir2) stimuleert. Dit enzym is van groot belang bij het beschermen van telomeren en het bepalen van de levensduur.

Resveratrol stimuleert vetverbranding en metabolisme

Uit onderzoek blijkt dat resveratrol het metabolisme opvoert en gewichtsverlies stimuleert. Ook denken de onderzoekers dat resveratrol, net als in andere levensvormen, de levensduur verlengt.

Het onderzoek is uitgevoerd door Fabienne Aujard (Centre National de la Recherche Scientifique in Paris, France). Zij werkte samen met een team wetenschappers om antwoord te geven op de vraag wat het effect is van resveratrol op het rustmetabolisme, energie inname, spontane activiteit, dagelijkse variaties in lichaamstemperatuur, plasma concentratie van een aantal hormonen die verzadiging reguleren en lichaamsgewicht van primaten.

Na vier weken resveratrol suppletie was er een significante afname van de voedsel inname en een vermindering van gewichtstoename. Een ander effect van resveratrol was dat het rustmetabolisme hoger was dan normaal. Dit betekent dat de lichaamstemperatuur stijgt waardoor meer caloriën worden verbrand zonder meer te bewegen.

De onderzoekers vonden dat een hoge dosering resveratrol de energie inname reduceerde met 13% en het rustmetabolisme verhoogde met 29%.

Molecuul uit rode wijn werkt levensverlengend

Sinds de ontdekking van resveratrol uit rode wijn is deze stof samen met het in rode wijn voorkomende het Sirtuin 1 gen, ook bekend als het levensverlengende gen, uitgebreid bestudeerd. Daarbij bleek dat Resveratrol een levensverlengend effect had, zelfs bij een calorierijk dieet met veel vet.

In studies naar levensduur, vermindering van verouderingsverschijnselen en andere positieve effecten van Resveratrol werd aangetoond dat resveratrol: 

– de hersenfuncties bevordert

– de balans, zintuiglijke-motorische coördinatie en het uithoudingsvermogen verbetert

– de gevoeligheid voor insuline verbetert

– hetzelfde effect heeft als calorische restrictie, een bewezen methode die veroudering tegengaat. 

 

De gezondheidseffecten van Resveratrol:

– beschermt het DNA

– ondersteunt gezonde celvernieuwing en -functie 

– gaat verouderingseffecten door vrije radicalen en oxidatieve stress tegen

– gezond voor hart en bloedvaten

– gaat spiervermoeidheid tegen en versnelt herstel van de spieren na het sporten

– ondersteunt de energieproductie en uithoudingsvermogen

– goed voor het immuunsysteem

 

Resveratrol en telomeren

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de werking van telomeren. Dat zijn de uiteinden van chromosomen die het menselijk DNA bevatten. Telomeren worden bij elke celdeling korter waardoor uiteindelijk schade ontstaat aan het DNA en het verouderingsproces versnelt. Uit dat onderzoek blijkt dat Resveratrol een beschermende werking heeft op telomeren.

Resveratrol activeert bepaalde eiwitten, sirtuïnes geheten, die het lichaam produceert om de effecten van stress tegen te gaan. Deze eiwitten geven signalen af naar de telomeren die veroudering door stress of chronische ontstekingen tegengaan. Zij vertragen het proces van het verkorten van telomeren zodat het lichaam tijd heeft om schade aan DNA te repareren. Dat maakt resveratrol een van de meest belangrijke supplementen om veroudering tegen te gaan.

Recente publicaties over Resveratrol:

Resveratrol heeft een positief effect op de stofwisseling

AMSTERDAM – De stofwisseling van obese mannen verbeterde significant nadat ze een maand lang elke dag resveratrol kregen. De effecten zijn vergelijkbaar met het volgen van een calorie-arm dieet.

Dit was de conclusie van voedingswetenschappers aan de Universiteiten van Maastricht en Wageningen die de resultaten van hun onderzoek deze week publiceerden in het Amerikaanse blad Cell Metabolism.

Resveratrol is bekend als schimmelwerende stof in rode wijn, pinda’s, druiven en moerbeien. Eerdere studies met dieren hadden aangetoond dat Resveratrol kan beschermen tegen de nadelige effecten van vet eten en een positieve invloed heeft op de insulinespiegel. De effecten zijn vergelijkbaar met de inname van significant minder calorieën.

Om de invloed van de stof bij mensen te bestuderen, gaven de onderzoeker aan de Universiteiten van Maastricht en Wageningen gezonde mannen met veel overgewicht gedurende 30 dagen 150 milligram Resveratrol per dag. De controlegroep kreeg een placebo. Tegelijkertijd maten de onderzoekers de hoeveelheid energie die de mannen verbruikten en hoeveel vet ze opsloegen en verbrandden.  

Onderzoeker Patrick Schrauwen noemt het een doorbraak: “Voor het eerst zijn nu bij mensen de gezondheidseffecten van Resveratrol aangetoond en is inzichtelijk gemaakt welke processen hierbij betrokken zijn.”

Dit onderzoek biedt belangrijke aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de verbetering van de gezondheid van het nog steeds toenemende aantal mensen met obesitas en type 2 diabetes. Resveratrol speelt dus een belangrijke rol bij lange termijn gewichtsverlies en kan een belangrijke rol spelen bij de strijd tegen type 2 diabetes.

 

Share This