Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Muziek uit Frankrijk: Edith Piaf – Non, je ne regrette rien

Door in Blog met 0 Comments

Ieder weekend het Franse gevoel met Franse liedjes: nieuw, belegen of vergeten; stuur uw favoriete Franse lied op en wij publiceren het op Wonen Aan De Cote d’Azur. Met Edith Piaf kunt u mooi even terugkijken op het afgelopen jaar. Wonen Aan De Côte d’Azur wenst u alvast een fijne jaarwisseling toe en een liefdevol 2014!

Wie aan Edith Piaf denkt, denkt aan liefde, verdriet en muziek. Het een is niets zonder de andere twee. Geboren in Parijs op 19 december 1915 , worstelt ze vanaf de eerste dag, als dochter van straatartiesten met haar leven op straat. Piaf bracht haar jeugd door als straat zangeres, leefde in steegjes en armoedige hotels en kreeg op 17 jarige leeftijd een baby meisje Marcelle, dat  stierf aan hersenvliesontsteking toen ze 2 jaar oud was. Het leven bracht Piaf niets dan ellende, maar dat veranderde toen Louis Leplee, de getalenteerde zangeres een contract aanbood. Hij haalde haar van de straat en liet haar naam veranderen van Edith Gassion naar ” La Mome Piaf ” ( of “Kid Sparrow ” ). Piaf trad nu op in elegante cafes en cabarets en werd een zingende sensatie te midden van de chique Franse samenleving met haar kloppende zang en rauwe, emotionele kracht. Vanaf 1936 nam Piaf vele albums op en werd uiteindelijk een van de best betaalde sterren in de wereld . Ze raakte verwikkeld in een schandaal toen haar mentor , Leplee, werd vermoord en zij werd aangehouden voor verhoor. Ze slaagde erin om de rommelige affaire te overleven en door te gaan: ze ontmoette o.a. schrijver / regisseur Jean Cocteau die haar stimuleerde om zelf ook liedjes te schrijven en te componeren zoals ” La vie en rose”.

Piaf  toerde door de Verenigde Staten en won uiteindelijk legioenen van fans. Ze kreeg nieuwe relaties met bekende mannen zoals Paul Meurisse, componist Henry Contet. Haar grootste lieveling, bokskampioen Marcel Cerdan kwam in 1949 om bij een vliegtuigongeluk; daarna ging het bergafwaarts met Piaf. Ze zocht troost bij minnaars als Yves Montand en Eddie Constantine maar na twee ernstige auto-ongelukken  in 1951 raakte Piaf verslaafd aan de morfine en alcohol. Ze huwde nog wel in 1952 acteur Jacques Pills en raakte langzaam verlamd door ernstige artritis. Haar laatste verschijning was op de Parijse Olympia , gepijnigd en voorovergebogen met pijn en nauwelijks in staat om op te staan. Haar laatste opgenomen song was “L’ homme de Berlin” in 1963 , het jaar van haar dood . Zij stierf in armoede op dezelfde dag en leeftijd van 47 als haar vriend Cocteau en op dezelfde leeftijd als haar even zo gemartelde Amerikaanse tegenhanger, Judy Garland . Piaf ‘s begrafenis was enorm; het was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat het Parijse verkeer volledig tot stilstand kwam. Frankrijk huilde oprecht en gaf haar ter nagedachtenis een museum want Piaf blijft de belichaming van de Franse zanger in hart, ziel, stijl en passie. Voor velen is Piaf Frankrijk .

 

Share This