Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Een rondrit door de Golf van Saint Tropez

Door in Blog met 0 Comments

Saint Tropez heeft iets mythisch. Dit kleine dorpje aan zee werd wakker gekust door de film ‘Do you, do you, Saint Tropez’. Een uitstekend idee voor de wereldwijde promotie van het dorp in de Var. Vergelijkbaar met het concept van de Tour de France, de nationale fietstocht die werd bedacht om de wereld de schoonheid van Frankrijk te laten zien.

De film ‘Do you, do you, Saint Tropez’ bevat een Frans liedje genaamd ‘Douliou, Douliou, Douliou, Douliou Saint Tropez?’. Voordat u gaat zoeken op Duckduckgo.com, de betekenis van ‘Douliou’ is de Franse manier om ‘Do you’ te zeggen. En niet alleen in Saint Tropez is het leuk en gezellig, ook de dorpjes eromheen zijn zeer geliefd. Maar eerst het beroemde Douliou, Douliou Saint Tropez-lied om in de stemming te komen. Spotify laat u de Franse songteksten zien; dit is de vertaling.

Douliou Douliou Douliou Saint Tropez 4x

In Saint Tropez kun je op blote voeten lopen
Geen kostuum nodig in Saint Tropez
Een oude spijkerbroek is genoeg om je aan te kleden
Dit is de droomoutfit in Saint Tropez

Douliou Douliou Douliou Saint Tropez 4x

En wanneer de zomer terugkeert naar Saint Tropez
Alle jongens zijn knap in Saint Tropez
Alle meisjes zijn mooi, mooi genoeg om op te eten
Op de liefdesafspraak van Saint Tropez

We rennen tegen de wind in
Wij schitteren in de zon; we verbranden onze 20s
Wij hebben plezier; we lachen, we dansen, we doen gek
We zingen, we leven ons leven.

Douliou Douliou Douliou Saint Tropez
De hele wereld stapelt zich op in Saint Tropez
Om je huid te roosteren in Saint Tropez
Om de hele dag in het water te spetteren
En ‘s avonds in de whisky in Saint Tropez

Doe je doe je doe je St Tropez 4 x

Liefde is als de zee in Saint Tropez
Het verandert elke dag in Saint Tropez
Voor slechts één verloren, tien gevonden
Je sterft niet van liefde in Saint Tropez

Douliou Douliou Douliou Saint Tropez 4 x

Een rondrit door de Golf van Saint Tropez

De Golf van Saint-Tropez is tot ongeveer 1970 een relatief onbekend gebied. Wie destijds naar de Golf van Saint Tropez op vakantie ging, waande zich in een afgelegen deel van de Provence met schattige dorpjes die met elkaar verbonden zijn door kronkelende paadjes. Soms stopte je om een handvol druiven te plukken. Sappige, zongerijpte druiven die daar leken te hangen, speciaal voor jou.

Het strand was niet ver en net zo ongerept als het achterland. Meer dan vijftig jaar later is de hele regio in de zomermaanden overbevolkt en moet je goede vrienden zijn met restaurants als je zonder reservering wilt lunchen of dineren. Er wordt flink geïnvesteerd in slapende dorpjes als La Croix Valmer omdat men op zoek is naar het nieuwe Saint Tropez; heter dan heet, hipper dan hip en minder druk. Maar Saint Tropez is en blijft uniek, en de dorpjes eromheen blijven gelukkig even charmant als in de jaren 70.

La Garde Freinet

Op de hoge bergkam van 320 m, van La Garde-Freinet, kunt u de vlakte van de Maures en de Golf van Saint-Tropez observeren. Deze strategische positie bracht de Saracenen ertoe om in de 9e eeuw hun banier op deze Jabal al-Qilal, of “Berg der Kruiken“, te planten. Het huidige dorp is pas in de 15e eeuw “uitgesprongen”. Het is schattig met voorbijvliegende vogels, oude straatjes met een sterk Provençaals karakter, pleintjes in vriendelijke kunstenaarsateliers en verfrissende fonteinen in decoratiewinkels. De wekelijkse markt is het hele jaar door aanwezig en trekt de lokale bevolking van Grimaud. Er zijn een paar uitstekende restaurants op de Place Vieille. Het Freinet Heritage Conservatory biedt fascinerende rondleidingen en originele cursussen: eetbare en geneeskrachtige planten, familieschatten, heuveljacht in de voetsporen van Moorse dieren, kurken trekken en meer plezier uit de regio.

Houdt u van wandelen in de Golf van Saint Tropez, beklim dan de berg naar Fort Fraxinet (430 m). Dit “fort” bestaat uit een kolossaal leisteenblok waaromheen grachten zijn gegraven in de rots. Slechts een paar verspreide overblijfselen van de muren zijn overgebleven, prachtig vermengd met de rots waarmee ze voor eeuwig één lichaam vormen. Je bereikt het dorp via de Croix des Maures op dezelfde bergkam.

Rond het donkere Massif des Maures, waarvan de karakteristieke vegetatie u in staat stelt de geschiedenis van deze hellingen en de mannen die ze bewonen te ontcijferen. De maquis herinnert ons er vooral aan dat we ons op kristallijn land bevinden dat vroeger (zo’n 500 miljoen jaar geleden) aan Corsica vastzat. De naam van het Les Maures-massief komt niet van de Saraceense bezetting, maar van “Mauro”, donker in het Provençaals, geïnspireerd door het gebladerte van lokale kastanje- en eikenbomen. Steeneiken, donzige eiken… Kurkeiken verwijzen naar zo’n 700 kurkwinkels, een fundamentele economische motor van het massief in de 19e eeuw. Wat Fort Fraxinet betreft, het ontleent zijn naam aan de essenbossen, die toen overvloedig aanwezig waren.

Grimaud

Waar u ook aankomt in Grimaud, de oude kasteeltorens verkondigen het oorlogszuchtige verleden van de plaats, een sluis tussen het Massif des Maures en de Golf van Saint-Tropez. Het dorp Grimaud biedt de charme van zijn met elkaar verweven en gepolijste steegjes, waarvan de gevels gedrapeerd met blauweregen en bougainvillea u doen vergeten hoe steil de helling is. Een pleintje hier, een bankje daar, een onverwachte fontein om jezelf op te frissen en de rustgevende schaduw van een plataan onderbreken de ontdekking met enkele meditatieve pauzes.

Door te klimmen, klimmen, hoger en hoger, bereikt u de verwoeste overblijfselen van het feodale kasteel, gebouwd in de 11e eeuw nadat de Saracenen waren verdreven uit La Garde Freinet. Het dorp in de Golf van Saint Tropez heeft nog een paar andere architectonische troeven, een kans om uw liefde voor oude Provençaalse stenen te tonen. Het Huis van de Arcades (15e-16e eeuw) in de rue des Templiers ligt bijna tegenover de kerk Saint-Michel. Hier worden regelmatig kunstexposities gehouden. Achter de strakke gevel gaat een schip van romaanse eenvoud schuil, verlicht door kleine traveeën waar juwelier Jacques Gautier in 1975 op geheel eigen wijze glas in lood plaatste. Onderin twee schattige zijkapellen. Mis het kleurrijke orgel uit 2015 niet dat rechts van de ingang hangt. Aan de achterkant van het dorp resoneert de mooie kapel van de boetelingen het hele jaar door met klassieke concerten.

Port Grimaud

Wanneer u in Grimaud bent, moet u de unieke architectonische ervaring Port Grimaud bezoeken. Dit neo-Provençaalse dorp ontstond in 1966 op de plaats van een moeras. Aan het roer van dit ietwat krankzinnige project, waarin jachthaven en woonwijk nauw met elkaar verweven zijn, staat de Elzasser architect François Spoerry.

Het resultaat in het hart van de Golf van Saint Tropez is behoorlijk indrukwekkend, met meer dan 2.500 accommodaties, dorpspleinen, zijn “versterkte” kerk versierd met glas-in-loodramen van Vasarely en 7 km kanalen die pied a l’eau leveren aan de Bewoners. Het is fantastisch om de felgekleurde huizen weerspiegeld te zien in het water tegen een woud van zeilbootmasten.

Een miniatuur Venetië van de Provence, officieel verweven met Venetië, ook bekend als La Serenissima, wat het meest serene betekent, toen het een machtig handelsimperium was. Port Grimaud voelt een beetje aan als Disneyland of het Nederlandse Giethoorn en zou zelfs als themapark in Japan kunnen liggen. Maar wanneer u uw boot vanaf uw eigen aanlegsteiger neemt, bent u binnen enkele minuten op de Middellandse Zee. Vakantieplezier overal!

Plan de la Tour

Dit dorp is ontstaan uit de fusie van een twintigtal gehuchten. Het belangrijkste gehucht, Saint-Martin, is belangrijker geworden dan de andere. Met zijn kerk, zijn oorlogsmonument en zijn winkels is het vandaag het actieve hart van de stad, verdronken in de plooien van het Massif des Maures. Het biedt prachtige landschappen bestaande uit bossen van arbutus en kurkeiken. Tweederde van het gemeentelijk grondgebied ligt onder water in dit bosrijke gebied. Wie hier rondrijdt, merkt niets van de knallende champagneflessen en blingbling in de straten van Saint Tropez.

U kunt een wandeling maken naar het mijnverleden van Plan-de-la-Tour. In iets minder dan 8 km (hoogteverschil van 325 m) nadert het mijnpad van Vallaury drie ingangen van galerijen en verschillende ertsstortplaatsen (slakkenbergen) uit 1920-1935. Uit deze ingewanden zijn enkele tonnen zilverhoudend kwik gehaald. Onderweg verschillende mooie uitzichtpunten over het dorp en de hele Golf van Saint-Tropez. Alvorens terug te keren naar de “beschaving”, roept u Le rêve de l’Oiseau op, een residentie gecreëerd door Niki de Saint-Phalle en Rainer von Hessen. Op drie afzonderlijke platforms gaven een “Nana-huis” genaamd Big Clarisse, de toiletten met de bijnaam “La Sorcière” en de keuken-woonkamer “Le rêve de l’Oiseau” zijn naam aan het geheel. De droom zal een droom blijven, aangezien de privéplaats niet bezocht kan worden. U kunt het hier online bekijken.

Ook al heeft Plan de la Tour niet de uitstraling van Saint Tropez of Grimaud, veel beroemdheden waarderen de rust. De clip voor de single “However” van Vanessa Paradis is opgenomen in haar villa in Plan de la Tour. Johnny Depp was bij de realisatie aanwezig. Hun liefdesvonk sprong over in Plan de la Tour.

Ramatuelle

U bereikt Ramatuelle door het Zuid-Franse platteland over te steken, langs beboste hellingen, wijngaarden en hoge cipressen. We komen aan in het oude Ramatuelle door de dennenbossen, die al meer dan 1000 jaar op de rots staan. De huidige naam verwijst naar de Rahmat-ûllah van de Saracenen, wat een “goddelijke gratie” betekent die goed bij deze stad past!

Een muur van huizen omringt het oude centrum. Het is in het geheim toegankelijk via een boogdeur naast de kerk vanaf Place de l’Ormeau. De ineengestrengelde straten zijn schattig gebloemd en omzoomd met hoge gevels, soms van steen, soms gepleisterd met warme kleuren waar slingers van bougainvilles en nachtuilen overheen lopen. Een tijdloze set bezaaid met een paar kleine winkeltjes waar katten graag luieren. Iedereen heeft het altijd over de “stranden van Saint-Tropez”, maar de bekendste stranden liggen in Ramatuelle. De scènes van de Gendarme in Saint-Tropez zijn precies op het strand van Tahiti opgenomen.

La Croix Valmer

We vervolgen de slingerweg tussen de wijngaarden en rijden door naar La Croix Valmer. Het dorp La Croix-Valmer ligt tegenover Saint-Tropez. Een discreet dorpshart, dat je bijna ongemerkt doorkruist. De komst van het hotel-restaurant Lily of the Valley doet het dorp ontwaken. Vastgoedprijzen zijn gestegen en oude boerderijen worden volledig gerenoveerd. De jetset is gearriveerd, maar slechts enkelen weten waar de naam La Croix Valmer vandaan komt.

De naam La Croix Valmer zou zijn afgeleid van de Romeinse keizer Constantijn, die naar verluidt in de vroege jaren 30 na Christus (Anno Domini 312) een kruis in de lucht zag met de boodschap “in hoc signo vinces”, wat betekent “met dit merkteken zult u overwinnen.” Op 16 april 1893 werd een monument opgericht waar het visioen zou hebben plaatsgevonden.

Deze legende achter La Croix Valmer wordt betwist omdat het puur afkomstig is van de locatie. Er wordt aangenomen dat het oorspronkelijke dorp bovenop een heuvel lag, terwijl de andere naam verwijst naar het kruispunt van het gebied en de vallei van de zee. Archeologisch bewijs heeft ook aangetoond dat deze regio al lange tijd bewoond is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden de stranden rond La Croix Valmer een cruciale rol bij de geallieerde invasie van Frankrijk. Een van de plaatselijke stranden, Plage du Débarquement, is gewijd aan de moed van de soldaten die in de oorlog hebben gevochten.

Gigaro

In de 19e eeuw creëerden zijdeproducenten uit Lyon het wijnmerk Domaine de La Croix. Ze eerden de legende van Constantijn door een kruis op te richten op de kruising van de wegen van Gassin en Ramatuelle. Enkele prachtige villa’s van rijke overwinteraars hebben deze periode overleefd: Pausa Belle, Serena, Les Rochers, Villa Couadan en La Bouillabaisse… Discrete luxe villa’s voor velen te ontdekken op het kustpad tussen de charmante kustwijk Gigaro en het landingsstrand . Het oude douanepad loopt van de ene kreek naar de andere en doorkruist hier en daar relatief welvarende woonwijken.

Aan het einde van de prachtige baai van Cavalaire, aan de voet van het Massif des Maures, vestigden de Amerikanen op 15 augustus 1944 een van hun punten van de herovering van het Europese continent. In deze “baai van wrakken” borrelen duikliefhebbers van opwinding bij het zien van Le Rubis (een Royale-onderzeeër), Togo (een vrachtschip dat op 50-60 m diepte ligt), Le Prophète (een stoomboot die in 1860 tot zinken is gebracht) en enkele Amerikaanse amfibievoertuigen uit 1944. Iets terug van het strand zijn de overblijfselen opgegraven van de Pardigon-boerderij, gebouwd in 20-40 na Christus.

Blijft u liever boven water in de Golf van Saint Tropez, dan kunt u prachtige wandelingen maken langs het kustpad tussen Gigaro en Cap Lardier. Een van de wildste plekken op het schiereiland Saint-Tropez. Geniet van het maritieme landschap met rijen wijnstokken als meerdere blauwe golven. Geen wonder dat men Zuid-Frankrijk de mooiste plek ter wereld noemt.

Gassin

Vanaf de top van zijn 324 m hoogte waakt Gassin, het uitkijktorendorp aan de Golf van Saint-Tropez, aan de ene kant over het schiereiland en de Golf van Saint-Tropez en aan de andere kant over de groene toppen van de Moren. Gassin wordt op veel sites gerangschikt als “Het mooiste dorp van Frankrijk“. U kunt Gassin ook bereiken via een romantische slingerweg tussen Ramatuelle en Cogolin. Ga je hier op vakantie of bezit je een huis, dan geniet je met een cabrio het meest van de omgeving. Kijk op leboncoin.com; al vanaf 5.000 euro koopt u een Peugeot cabriolet. Parkeer uw auto verstandig aan de rand van Gassin: dit kleine paradijs ontdekt u het beste te voet. Een netwerk van geplaveide straatjes en schuine trappen geven het dorp zijn Provençaalse karakter met authentieke dorpshuizen; hier is in al die jaren niets veranderd.

L’Androuno is een van de smalste straten ter wereld in Gassin. Het meet 29 inch op het smalste punt. De naam is afgeleid van een Griekse term voor een doorgang tussen twee huizen, met een subtekst voor een plek die alleen voor mannen is, zoals een schuilplaats of een ‘latrine’. De Provençaalse term wordt gedefinieerd als een “steegje”, een “cul-de-sac” of een “leegte die twee huizen scheidt”.

Het hoogtepunt van het dorp Gassin is onmiskenbaar de Barri, een promenade-belvedere waar sommige etablissementen bloeien met een onneembaar panorama over de wilde heuvels van het schiereiland Saint-Tropez. In de verte waren de wateren van de golf bezaaid met de witte vlekken van allerlei soorten boten. Voor dit uitzicht woonde de beroemde pointillistische schilder Paul Signac in Gassin. Net onder de Barri zal een bijna geheime parel liefhebbers van groene ruimten bekoren, de opmerkelijke tuin van mevrouw L’Hardy, met zijn 600 mediterrane soorten. Geluk komt nooit alleen; onder het dorp vervolledigt de tuin van Gassin dit ecologische erfgoed en parfumeert de lucht met zo’n 300 soorten oude rozen. Je zult bedwelmd raken door zoveel schoonheid en geluk.

In 2018 werd een van de grootste parelmoervelden in de Var ontdekt voor de kust van Château Bertaud. Het uitzonderlijke gebied van groot parelmoer krijgt veel aandacht van onderzoekers. Helaas bedreigt een parasiet deze beschermde diersoort. Ze verschenen in deze ruime ruimte van 15.000 m2, bestaande uit een barrièrerif van Posidonia, gunstig voor hun vestiging. De onderzoekers vonden ook een tweede veld van dezelfde grootte in de golf. Het is buitengewoon wat er onder de zeespiegel gebeurt. Maar ook tussen de wijnranken gebeuren er veel mooie dingen in Gassin. De eigenaar van Château Barbeyrolles, Régine Sumeire, is een van de grondleggers van “clear rosés” of “press rosés”. Hij lanceerde een veel fruitigere, lichtere wijn met een net gemarkeerde kleur door een zachte persing. De hele planeet imiteert nu deze wijn die zijn oorsprong vindt in Gassin.

Ontdek de Golf van Saint-Tropez

Wie kent niet de films met Louis de Funes en zijn onhandige gendarmes die opgewonden nudisten moeten opsporen op het strand van Pampelonne? Het strand is er nog steeds, 4,5 km lang, met heerlijk zand. Is er veel veranderd sinds Louis de Funes? Nogal. Er dobberen tientallen luxe jachten rond, de prijzen van onroerend goed blijven stijgen, ligstoelen voor 30 euro per dag en toch komen er steeds meer mensen. Alleen buiten het hoogseizoen is het ouderwets rustig. Geen gek idee om in Saint Tropez een woning te kopen, in de zomer voor de topprijs te verhuren en dan in de ‘winter’ (van oktober tot april) te genieten van de rust (en de extra inkomsten).

Wie in de drukke zomer even aan de massa wil ontsnappen, kan naar Cap Camarat lopen. De stroming is hier zo sterk dat het bootontwerper Jeanneau inspireerde om een serie boten te maken die hier gemakkelijk konden navigeren. Als u in een motorboot van Cap Camarat vaart, is de rest van de zee gemakkelijk. Bij Cap Camarat vindt u de Chemin des Douaniers met geheime hoekjes en een kustlijn van grote schoonheid. Het strand van Escalet is een favoriet op Instagram.

Eten en drinken in de Golf van Saint Tropez

In Ramatuelle, om te slapen Bed and Breakfast Leï Souco (chic tot chicer; 167, Chemin du Pla). Het is moeilijk voor te stellen dat we ons op slechts 7 km van Saint-Tropez bevinden. Niets wordt hier overschat. Rustige Provençaalse boerderij in een dennenbos bezaaid met olijf- en moerbeibomen. En 10 ha wijnstokken. Tennisbaan en zwembad. Om te eten, La Pomme de Pin (gemiddelde prijzen; de weg naar Tahiti). Een meer dan aangenaam dennenbos voor een eenvoudige Italiaanse keuken. Sardijnse baas, we dineren natuurlijk op olie. Onberispelijke service, zelfs in tijden van haast.

Geniet in La Croix-Valmer van een glas wijn op het Domaine de la Croix (816, bd de Tabarin). Sinds 2001 is niemand minder dan Vincent Bolloré eigenaar van dit domein, opgericht in 1882! Edele steeg van cipressen, verzorgde vegetatie, verzorgde wijnstokken die hun wijnstokken zo ver het oog reikt uitspreiden op de maritieme heuvels rond de kelder: alles wordt gedaan om de ogen en de geest te laten rusten. Om te slapen, La Paressane (gemiddeld geprijsd tot chic; 1528, route du Brost tussen La Croix-Valmer en Gassin). Midden tussen de wijngaarden in een idyllisch landschap, een charmant huis in Provençaalse stijl onder de uitstekende zorg van de knappe Catherine Barth.

In Gassin, slapen (en eten), Bello Visto (chic tot chicer; mv. deï Barri). Een oud huis waarvan de kamers met hun verfijnde decoratie niet proberen indruk op u te maken. Maar ook een restaurant waarvan de Provençaalse geest terug te vinden is op het bord, om van te genieten op het panoramische terras. In de gastronomische afdeling, aan de voet van het dorp Gassin, biedt La Maison des Confitures (825, route du Bourrian) al meer dan 30 jaar bijna 450 soorten jam aan voor de meest conservatieve fijnproevers (pruimen, bramen, abrikozen). wat betreft de meest curieuze (knoflook, peper, venkel met anijs).

In Grimaud, Le Pâtissier du Château (dorp Grimaud; gemiddelde prijzen; 19, bd des Aliziers). Een uitstekend adres (sinds 1973) voor kenners en liefhebbers van zoet en hartig om op het balkon of terras een hapje te eten. La Table du Mareyeur (Port-Grimaud; gemiddelde tot luxe prijzen; 10-11, mv. des Artisans). Een restaurant dat de charme van tafeltjes uitstraalt aan de rand van een kleine gracht in het hart van de stad aan het meer. Liefhebbers van zeevruchten zullen blij zijn.

In Plan-de-la-Tour, slapen Les Maisons de Micha (chic; route du Muy). Mooie gele huisjes in de zon met uitzicht op de hei, het dorp, de heuvels en de zee. Zwembad. Annie Dony, alias Micha (“Oma kat”!), geeft heel haar ziel aan haar pension. In La Garde-Freinet, slaap, Résidence Le Mouron Rouge (1115, route du Luc). Aan de kant van een klein stukje glooiend landschap, met een mooi uitzicht op de heide. Eenpersoonskamer, aangename kamer, studio’s of appartementen even aangenaam, goed ingericht, met een open keuken en slaapkamers op de zolder. Zwembad. Voor een drankje, Le Bar du Soleil (5, pl. Vieille). Aangenaam klein terras om de fontein en de krekels te horen ritselen.

Leuk om te doen in de Golf van Saint Tropez

– Ramatuelle: vlakbij de stranden, betaald parkeren in het seizoen (ongeveer € 5). Anders bus nr. 7705 vanaf het busstation van Saint-Tropez (ticket: € 3).
– La-Croix-Valmer: het zeepad, neem contact op met het VVV-kantoor. Maximale diepte 3m. Duiken in de baai met Smelt (in Cavalaire; 06-09-75-62-17;).
– Gassin: gratis rondleiding door het oude dorp (apr-okt). De opmerkelijke tuin van Madame Marie-Thérèse L’Hardy (04-94-56-18-72; gratis). De tuin van Gassin (323, Chemin de Pimpinon).
– Grimaud: muziekavonden (het hele jaar door, een keer per maand; 04-94-55-43-83). Watertochten vanuit Port-Grimaud (feb-okt)
– Le Plan-de-La-Tour: wijnstok- en wijnfeest in de Romeinse tijd (okt).
– La Garde-Freinet: Freinet Heritage Conservatorium (Saint-Jean-kapel). Bravade Saint-Clément (1e za in mei). Kastanjefeest (laatste 2 zondagen van okt).

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Parijs, Portugal, Mauritius, Bali en Ibiza.