Een tweede woning kopen in Zuid-Frankrijk tijdens COVID-19
Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Een tweede woning kopen in Zuid-Frankrijk tijdens COVID-19

Door in Blog met 0 Comments

COVID 19 heeft de wereld nog steeds in een houdgreep. Maar wat betekent het in de praktijk als u graag een tweede huis wilt kopen in Zuid-Frankrijk? In maart 2020 wist niemand nog precies wat het ‘killer-virus’ zou doen. Frankrijk ging uit voorzorg als een van de eerste landen in een complete lockdown. Bouwprojecten kwamen stil te liggen en de verkoop van onroerend goed stopte abrupt. Notarissen sloten hun deuren, iedereen werkte vanuit huis en alleen supermarkten deden goede zaken met online shopping.

Het leven scherper zien tijdens COVID-19

Niemand mocht de deur uit, tenzij een getekende verklaring met geldige reden werd getoond aan de controlerende politie. Vliegtuigen bleven aan de grond en we herontdekten de stilte van de natuur. De Middellandse zee werd blauwer dan ooit en de schone lucht gaf ons de scherpte om ons eigen leven te overdenken. Een tijdelijke lockdown is ergens goed voor geweest. Mensen kwamen zichzelf tegen en stelde persoonlijke levensvragen. Sommigen besloten een andere baan te kiezen of juist op zoek te gaan naar meer vrijheid. “Ben ik tevreden waar ik nu woon, en met mijn leven wanneer een lockdown ineens een jaar zou duren?”

Die vraag heeft heel wat mensen bezig gehouden: ‘Stel dat ik mijn leven niet meer kan veranderen qua woonplaats of werk, ben ik dan tevreden met waar ik nu ben? Of had ik toch eerder dat tweede huis in Zuid-Frankrijk moeten kopen?’

Slimme investering

Net voor de zomer werd Frankrijk vrijgegeven en kwam het normale leven weer op gang. De verkoop van villa’s en appartementen had een aantal stille maanden in te halen. En dat gebeurde in een overweldigend tempo; de verkoop van huizen in Zuid Frankrijk kreeg een enorme boost. Dit keer niet door kopende Engelsen, Amerikanen, Nederlanders of Duitsers, maar door de Fransen zelf. Het waren met name inwoners uit Parijs en Lyon die tijdens de lock down tot inzien waren gekomen dat een tweede huis aan de kust een slimme investering is.

Normaal gesproken geven Fransen veel geld uit aan exotische vakantiebestemmingen zoals Tahiti of de Seychellen. Daar wordt het hele jaar voor gespaard. Maar de COVID-19 reisbeperkingen en de onzekerheid of je wel op tijd terug mocht vliegen, heeft veel mensen doen besluiten om een tweede huis te kopen in Zuid Frankrijk.

Op vakantie in eigen land

Als je dan in lockdown zou moeten, dan kan je net zo goed naar je tweede huis toe en daar genieten van de zon en een dagelijkse wandeling langs de zee of door de Alpen. Wie niet gefortuneerd genoeg was om een huis of een appartement aan de Côte d’Azur te kopen, ging op vakantie in eigen land en huurde een appartement of een villa. Mede ook door President Macron die het dringende reisadvies gaf: ‘Geef uw geld uit aan lokale Franse ondernemers, zij kunnen uw steun goed gebruiken.’

Lokale partners van ons hebben nog nooit zo’n goed seizoen gedraaid; alle villa’s en appartementen zijn dit jaar verhuurd aan de eigen bevolking. We zagen dan ook veel lokale toeristen in auto’s met nummerplaten uit vrijwel alle Franse regio’s.

Dat is de kracht van Frankrijk; het land is zelfvoorzienend op heel veel gebieden; energie, voeding, auto’s, luxe-artikelen en ook toerisme. De Fransen kunnen alles in eigen land vinden. En kopen.

Investeren in onzekere COVID-19 tijden

De aankoop van een Zuid Franse villa of een appartement is juist een slimme investering in een onzekere toekomst. De rente blijft laag en Franse banken zijn welwillend om een hypotheek te verstrekken tot 50 of 60%. Met de tweede woning aan de Côte d’Azur heeft u drie mogelijkheden:

U kunt er altijd zelf heen vliegen om even bij te komen van alle stress in het thuisland. Er zijn geen restricties achter de voordeur over hoeveel mensen bij u aan tafel mogen zitten. Dus uw familie en vrienden zijn ook welkom. In het dagelijkse leven is er vrijwel niets verandert. Mensen gaan uit eten, genieten van een lunch op het strand en alleen in de winkels dragen we – voor zolang het duurt – een mondkapje. Maar van het leven blijven genieten staat voorop; een praatje op de markt, een wandeling door de bergen of langs de zee is het beste medicijn tegen welk virus dan ook.

Verhuur van Zuid Franse woning in COVID-19 tijden

U kunt uw woning in Zuid-Frankrijk ook aanbieden aan een verhuurbedrijf dat alles uit handen neemt; de marketing, het vinden van betrouwbare huurders plus de schoonmaak en sleuteloverdracht. Gemiddeld betaalt u zo’n 23-26% van de huursom aan zo’n bedrijf dat maandelijks netjes het geld overmaakt van de verdiende inkomsten.

Door de toenemende belangstelling uit eigen land, worden nu al reserveringen gemaakt voor 2021. En als straks de reisrestricties worden opgeheven, dan komen de toeristen uit de rest van de wereld hier ook weer bij.

Tot slot geeft het bezit van een tweede huis aan de Côte d’Azur u innerlijke rust en positieve kracht. Als u thuis in de file staat of waar dan ook in een saaie vergadering zit, dan dwalen uw gedachten misschien even af naar uw huisje in Zuid-Frankrijk. Dat alleen al geeft veel energie: u weet waarom u werkt. En uiteindelijk voor wie.

De wetenschap dat U en niemand anders eigenaar is van een woning in Zuid-Frankrijk en dat u ieder moment van de dag kan besluiten om naar die mooiste plek op Aarde te gaan; dat is op zich al een hele rijke en gerustellende gedachte.

 

COVID-19 heeft de wereld in een houdgreep. Maar wat betekent het in de praktijk als u een tweede huis wilt kopen in Zuid-Frankrijk?

 

De actualiteit over COVID-19 aan de Côte d’Azur

Volg onze Facebook pagina voor de laatste updates.

Over COVID-19

COVID heeft de wereld verdeeld in voor- en tegenstanders. Voorstanders smeken om een vaccin dat uiteindelijk de wereld zal redden. Tegenstanders wijzen op het meest recente WHO-rapport dat een mortaliteit onder 70 jaar berekent van 0,05%. Dat maakt COVID minder dodelijk dan een heftige griep. Wie weet waarom we in lockdown zijn, mag het zeggen.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.