Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Eindelijk duidelijkheid over de Plus Value

Door in Blog met 2 Comments

Voor iedereen die angstvallig heeft gewacht om onroerend goed te kopen in Zuid Frankrijk vanwege de nieuwe hoge belasting over de winst bij verkoop, hebben we goed nieuws. U kunt weer opgelucht ademhalen; de wet komt er niet. Mr. Mireille Bosscher van Bosscher Advies vertelt er meer over. Verkoopt u uw villa of appartement, en wilt u de teveel betaalde winstbelasting snel terugvorderen van de Franse fiscus, dan kan Mireille Bosscher dit voor u verzorgen.

“Op 26 februari van dit jaar heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat de Franse plus value wetgeving in strijd is met Europese wetgeving. Goed nieuws voor de Nederlander die zijn Franse vakantiewoning heeft verkocht in de afgelopen jaren. Voor de beeldvorming ga ik even met u terug naar het jaar 2012. In augustus van dat jaar heeft Frankrijk het tarief van de plus value verhoogd van 19% naar 34,5%. De verhoging zat ‘em in de sociale lasten die een niet-inwoner van Frankrijk opeens diende te voldoen. En dat terwijl men de premies eveneens in het eigen woonland betaalt.

Vooralsnog is niet bekend op welke wijze Frankrijk gevolg zal geven aan bovengemelde Plus Value uitspraak. Duidelijk is echter wel dat het zinvol is bezwaar aan te tekenen tegen reeds opgelegde belastingaanslagen. Let wel, dit kan alleen ten aanzien van een verkoop welke plaatsvond na 2012. Ten aanzien van een verkoop in 2012 geldt namelijk dat de aanslag onherroepelijk is geworden. Het indienen van een bezwaarschrift is aan diverse formaliteiten gebonden.  Mocht uw bezwaar worden afgewezen, dan rest u binnen vier maanden de gang naar de rechter voor het aantekenen van beroep.”

www.bosscher-advies.nl

De Franse wetgeving wordt dus in de nabije toekomst aangepast en er mogen geen extra Franse sociale premies worden gevraagd aan:

Werknemers, woonachtig maar niet werkzaam in Frankrijk, die sociale premies in een ander land dan Frankrijk betalen.
Niet-inwoners die met winst onroerend goed verkopen in Frankrijk.
Niet inwoners die kaal onroerend goed verhuren.

Is de Plus Value wet aangepast dan ontstaat er een geheel nieuwe situatie voor niet-inwoners woonachtig binnen de EU: omdat de winst bij verkoop van onroerend goed dan wordt belast met 19 % inkomstenbelasting en 6% surtax (in plaats van nu 34,5%). De bezitsperiode van 22 jaar volledige vrijstelling geldt voor de vermogenswinstbelasting. Sinds 1 januari 2015 is de verplichte fiscaal vertegenwoordiger (représentant fiscal) afgeschaft voor EU-inwoners. Ook dit levert een forse besparing van kosten op.

Als u de Plus Value moet opvoeren bij de verkoop van uw onroerend goed in Frankrijk, dan is het belangrijk dat u alle bonnetjes goed opslaat. Stop alle facturen niet in ordners met bonnen die verbleken, maar scan ze in en bewaar alles in een Dropbox! www.dropbox.com

 

© 2015 Ab Kuijer | JUNIORSENIOR

Share This

2 comment

 1. Jansen schreef:

  Beste

  Bedankt voor de info.
  We hebben een huis gebouwd in Frankrijk ,bijna alles zelf gedaan.
  De aankoop van de grond bouwgrond is 15 jaar geleden gebeurd.
  Wat met de plus value als we nu ons huis verkopen?
  Mvg jansen