Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Franse Belastingdienst geeft geen condoleances

Door in Blog met 0 Comments

In de serie “Nuttige informatie van gastbloggers’ geeft Wonen Aan De Côte d’Azur deze keer het woord aan Mireille Bosscher, kandidaat-notaris van Bosscher Advies uit ’s-Gravenhage.

Het leven is onvoorspelbaar en daarom belangrijk om er iedere dag van te genieten en je niet teveel zorgen te maken over iedere kink in de kabel. Met positiviteit en humor kom je een heel eind en als je dan ook nog samen een tweede of eerste huis bezit in Frankrijk, dan lacht het leven je toe. Wie nadenkt, kijkt vooruit en staat ook stil bij de mogelijke gevolgen als je partner overlijdt en je samen een huis hebt gekocht in Frankrijk. Naast het verdriet komt ook de Belastingdienst om de hoek kijken; en niet om je te condoleren.

Het is belangrijk om te weten dat echtgenoten voor het successierecht in Frankrijk een algehele vrijstelling genieten. Ook zij die een PACS (Pacte civil de solidarité) zijn aangegaan genieten deze vrijstelling. Vaak bereikt mij de vraag of samenwoners met een Nederlands notarieel samenlevingscontract eveneens onder de toepassing van de vrijstelling vallen, danwel dat zij te maken zullen krijgen met het 60% tarief.

Sinds mei 2009 is in artikel 515-7-1 van de Code Civil bepaald, dat de wijze waarop een geregistreerd partnerschap wordt aangegaan en ontbonden, wordt beheerst door de bepalingen van de staat van de autoriteit die tot registratie is overgegaan. Een samenlevingsovereenkomst wordt niet geregistreerd bij de burgerlijke stand, zoals bedoeld in gemeld artikel, zodat aan een belangrijke eis niet wordt voldaan. Een geregistreerd partnerschap, zeg maar een equivalent van het huwelijk, valt wel onder de toepassing.

Op welke wijze kunnen samenwoners met `slechts` een notarieel samenlevingscontract aan het hoge tarief van 60% ontkomen?

Uiteraard door een huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan, of door een PACS af te sluiten. Let wel, dit laatste is enkel mogelijk voor inwoners van Frankrijk. Kort geleden is de procedure voor het aangaan van een PACS vereenvoudigd aangezien dit tegenwoordig te realiseren is via de Franse notaris.

Zijn er nog andere opties?

De nalatenschap is mogelijkerwijze verkleinen door het creëren van een schuld, denk aan het vestigen van een hypotheek op de Franse woning. Echter, de Franse belastingdienst zal door de constructie heen prikken als deze enkel in het leven is geroepen ter voorkoming van successierechten.

Tenslotte is het mogelijk om aan partner niet de gehele eigendom na te laten bij overlijden maar een afgeleid recht, denk aan het vruchtgebruik of het recht van gebruik en bewoning. Door de verkrijging te verkleinen zullen ook de successierechten afnemen.

Heeft u hier specifieke vragen over, dan kunt u natuurlijk direct contact met mij opnemen.

Mr Mireille Bosscher, kandidaat-notaris

www.bosscher-advies.nl

Juridische Adviespraktijk Bosscher

Akeleistraat 47

2565 NV ‘s-Gravenhage, Pays-Bas

tel. + 31 (0)6-42661075

www.bosscher-advies.nl

Share This