Gele hesjes, stakende scholieren en loze beloften - Wonen aan de Côte Azur

Gele hesjes, stakende scholieren en loze beloften

Door in Blog met 0 Comments

Mijn vader zei vroeger al: “Jongen, praat met familie, vrienden of je klanten nooit over politiek. daar komt altijd hommeles van.” Maar ja, wie vandaag de dag naar Europa kijkt en de recente acties van de Gilets Jaunes en daaropvolgend in België en Nederland de gele Hesjes en Gele Vestjes, kan niet anders doen dan zich te verdiepen in de duistere materie die EU politiek heet.

Het Franse volk en het overheidspersoneel keert zich – zo net voor de Kerst – massaal tegen Macron. Niet een hele grote verrassing; je zag het al aankomen toen zijn populariteit in oktober tot een absoluut dieptepunt was gedaald. De recente eco-tax brandstof verhoging activeerde de benzine druppel die de vlam in de pan liet slaan. Een aantal mensen trok wat gele vestjes aan dat in no-time uitgroeide tot een herkenbare verzetskleur. Wie niet mee wil lopen propt overigens zo’n vestje achter de voorruit van de auto en laat op die manier zien de actievoerders te steunen.

De recente demonstraties tonen op de niet echt objectieve Nederlandse televisie vooral groepen mensen die vechten. De waarheid is dat de demonstraties allemaal vriendelijk en zingend plaatsvinden. Bij ons om de hoek stonden zaterdag 300 man op een rotonde te zingen en te zwaaien met spandoeken. De politie stond er bij en keek er lachend naar. Net als vele beroemdheden zoals Brigitte Bardot wiens jonge borsten overigens niet meer mogen worden getoond in Nederland, na klachten van, ach laat u maar.

Er zijn wel relschoppers actief; zij vormen een geheime tak van de politie; in de volksmond Benalla genoemd, onderdeel van de CRS. Zij mengen zich onder de actievoerders, gooien ramen in, steken auto’s in de brand en hitsen de menigte op. En bij zoveel geweld krijgt de politie akkoord om te schieten. Nog voordat de actievoerders in beeld waren, lagen er al sluipschutters van Macron op de daken. Een President die op zijn volk schiet; het kan allemaal in Frankrijk.

Het is niet dat de Fransen geen eco-tax willen betalen of niet inzien dat het milieu moet worden beschermd. De frustratie zit meer in het feit dat de werkende klasse moet opdraaien voor het Parijse klimaat akkoord en ondertussen het land (en Europa) dreigt vol te stromen met vriendelijke Afrikanen die gesteund door het Marrakech pact hier voor eens en voor altijd mogen blijven wonen op kosten van de belastingbetalende burger. Maar het Marrakech akkoord werd in geen enkel verkiezingsprogramma genoemd en toch moet het ineens worden ingevoerd.

De armen worden armer en de rijken worden rijker. Er is sinds ‘Les Miserables’ niet veel veranderd, zij het dat de mensen sneller en beter worden geïnformeerd door sociale media als Twitter. Een Franse socioloog voorspelde dat er in Europa en zeker in Frankrijk een religieuze tweedeling komt; met een deel dat onder de Sharia wet wil leven en een deel dat de vrije Europese waarden wil handhaven. De buitensteden van Parijs vallen al onder de Shariawet want de Franse politie heeft daar niets meer te vertellen, net als in Marseille.

Wat een geluk dat de Cote d’Azur ‘normaal’ blijft en ieder dorp een burgemeester heeft die de Marseillaise fluitend naar hun werk gaan. In Cannes werd afgelopen zomers wel duidelijk dat iedereen die met een boerkini de zee in gaat, kan rekenen op een boos Frans publiek en een actieve politiemacht. Ook al zegt Parijs dat het anders moet; de Côte d’Azur blijft zoals het is. Dus als u de drukte zat bent, u bent van harte welkom.

De grote teleurstelling achter de demonstraties zit ‘m in de praatjes van Macron; hij is geen enkele belofte nagekomen. Wat kan je anders verwachten van een oud-bankier, die als geen ander tot de elite hoort en die met een slimme marketing positionering zichzelf zogenaamd in ‘het midden van links en rechts’ plaatste. Dat zou misschien wel de oplossing zijn, maar Macron kiest in alles voor de elite. Zelfs de ouderen zijn door hem bedrogen; de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd komt er gewoon aan en zelfs de bejaarde medemens wordt niet ontzien bij de bezuinigingen.

De ouderen hoopten natuurlijk op wat extra steun voor Macron, zeker met een vrouw die al op pensioengerechtigde leeftijd is. Maar in plaats voor de ouderen te kiezen, heeft hij zichzelf gekroond tot jonge Zonnegod die leiding wil geven aan Europa. Als Frau Haantje Merkel opstapt wordt Macron met Frankrijk de onbetwiste leider binnen de EU. Maar zo makkelijk gaat het helaas niet de geschiedenisboekjes in. Want er komt steeds meer informatie naar buiten.

Het zonnepaleis van Macron heeft een hofhouding verzameld waar Louis XVII jaloers op is. Maar liefst 121 mensen staan dag en nacht om Macron en zijn vrouw heen, om hen te dienen. Er is ontdekt dat de jongste bediende in die ‘inner-circle’ een salaris heeft van 6.400 euro per maand en dat het kan oplopen tot 12.000 euro per maand. Netto. Maar dan ben je wel ‘chef de etage’ wat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de huishouding op een verdieping en je af en toe een brief mag brengen. Dit soort gedrag stuit de Franse werkende klasse tegen de borst. En terecht.

Dochter Sophie kan deze week extra tijd in de sportschool doorbrengen want leerlingen hadden haar middelbare Lycée school afgesloten als protest tegen Macron. In Nice, Antibes, Cagnes sur Mer; overal liggen de scholen plat deze week. Er wordt door scholieren over de snelweg heen gewandeld, samen met de leraren. Ook in het onderwijs heeft Macron plannen geïntroduceerd die bij iedereen slecht vallen. Wie na de middelbare school wil gaan studeren kan niet meer automatisch na de Universiteit in de eigen woonomgeving. Een comité gaat zich nu eerst buigen over je cijferlijst en je algemene houding tijdens je schooltijd. Je moet vervolgens verplicht tien andere steden opgeven waar je ook zou willen studeren. En als je dan in plaats van Nice ergens in Dijon wordt geplaatst omdat daar meer plek is, dan moeten je ouders die extra kosten maar ophoesten. En de leraren moeten steeds meer werk erbij doen omdat extra personeel is wegbezuinigd.

Zijn recente tv-optreden was niet genoeg; zijn knieval met 100 euro extra voor de werklozen en het afschaffen van de eco-tax werd al snel op sociale media ingehaald door het bericht dat zijn kabinet een loonsverhoging krijgt van 20,5%. Dat schiet niet op en de Gele Hesjes hebben opnieuw acties aangekondigd. De maat is dus vol; Fransen pikken het niet langer en eisen dat Macron opstapt. Hij heeft ook het ambulancepersoneel en de brandweer tegen zich, dus er is niet veel steun meer.

De ongekroonde Zonnekoning staat ineens in zijn eigen schaduw.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf. Woont sinds 2006 in Zuid Frankrijk. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Happily married met Jo. Leest en schrijft dagelijks over van alles. Met Wonen aan de Côte d'Azur leveren Ab en Jo samen OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.