Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Gewoontes uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst

Door in Blog met 0 Comments

Geheel in de lijn der opkomst van Marie Le Pen zie ik om mij heen dat mensen in Frankrijk steeds minder tolerant worden tegenover buitenlanders en moslims in het bijzonder. Ik ben natuurlijk ook maar een Amsterdamse buitenlander en hoor weleens achter mijn rug Fransen tegen elkaar sissen (Meeeuh, c’est un étranger!) Daar blijft het dan bij want ik lach altijd vriendelijk naar mijn omgeving. Was ik een bebaarde moslim dan hoeft er maar iets te gebeuren of de omgeving is een stuk minder aardig. De vlam slaat snel in de pan, zoals we zien in Marseille en de voorsteden van Parijs. Toch koester ik de gedachte dat ‘1001 nacht’ een prachtig verhalenboek is, geschreven over en door mensen die van het leven en de liefde houden. Ik weet ook uit ervaring dat de Arabische keuken heerlijk geurt en smaakt en je ook normaal met elkaar kan doen als buren, op straat en in restaurants. We prijzen ons gelukkig met kennissen over de hele wereld; van moslim tot jood en van christen tot atheïst. Religie valt bij ons in de categorie ‘lekker belangrijk’ of ‘Boeie’ zoals zoon Tom zou zeggen. Toch, ja toch zit er ergens een onderdrukte religieuze gedachtenkronkel bij sommige moslim mannen. Een confronterende kronkel die steeds vaker zichtbaar wordt; onze mooie blonde dochters in zomerse Zuid Franse hotpants worden door bebaarde mannen in jurken op straat ‘ge tsssst!’ met fraaie teksten als ‘jJe bent een hoer als je je zo kleedt’ of ‘je moeder is een hoer’ en ga zo maar door. Dat moet ik eens proberen: in Marrakech lokale vrouwen op straat aan te spreken en beledigende dingen roepen. Dat doen we niet; wij respecteren nu eenmaal van oudsher graag andere culturen, al zijn gewoontes uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het is zo jammer dat die mannen niets zeggen als ik naast mijn meiden loop, stelletje lafbekken.

Deze week ontstond er een vechtpartij in een vliegtuig van Royal Maroccan Airlines tussen een Franse marktkoopman uit Beausoleil en een Marokkaans echtpaar. De vrouw stond op en pakte, terwijl het vliegtuig nog aan het taxiën was haar koffertje uit het bagageluik en liet dit op de man vallen. De man maakte terecht een opmerking in de trant van ‘Blijf toch ff zitten mevrouwtje, we moeten er allemaal uit hoor en er is maar 1 deur.’ De vrouw begon daarop te gillen dat hij haar had aangeraakt waarop haar man zonder pardon opstond en de verblufte marktkoopman twee keer vol in zijn gezicht sloeg. Drie tanden uit de mond, een oogbeschadiging en uiteraard een heftige ruzie en schreeuwende discussie over rechten, Frankrijk, normen en waarden enzovoorts. De politie heeft uiteindelijk procesverbaal opgemaakt. Zelfs in het internationale St. Tropez, dat toch wel wat gewend is qua buitenlanders en gekke kleding, had de lokale bevolking vorige week een burka incident. Een Arabisch gezin kwam op het strand; Meghammed bruingebrand met gouden ketting, vijf vrolijke kinderen in zwembroek en de vrouw, ja de vrouw nam plaats op het gloeiende zand in een zwarte burka inclusief handschoenen. Ze zat daar stil in de volle zon. Badgasten keken nog eens goed of het geen grap was van een tv-programma om reacties uit te lokken, maar nee, de man liet zijn vrouw rustig zweten en nam zelf lekker een duik in de zee. Pas toen de vrouw na anderhalf uur opstond en er aldus een zwarte tent naar de zee liep, begonnen mensen te reageren: ‘Ga weg! Doe normaal! Gooi uit die tent! Dit is Frankrijk! Niet Arabië!’ Het is ook raar dat de man openlijk naar al het vrouwelijk schoon kan kijken (en dat ook nadrukkelijk doet) en zijn eigen vrouw heeft vastgebonden aan haar burka. Ik vraag mij af wat er in Nederland zou zijn gedaan qua acceptatie; waarschijnlijk niets. Nederland laat alles gebeuren; misschien valt er nog wat aan die mensen te verkopen zoals airco’s, je weet maar nooit. Voor het Arabische gezin was het Zuid Franse strandfeestje in ieder geval voorbij; de man schreeuwde zijn familie bij elkaar en de vrouw droop letterlijk af.

Nu is het wachten op de eerste Chinese zwemmers met een facekini; een compleet gezichtsbedekkend masker om de huid tegen de zon te beschermen. Ik heb zomaar het gevoel dat we een stuk toleranter tegen de Chinezen zijn, al kan je je afvragen, ‘als je niet van de zon houdt, wat doe je dan aan de Côte d’Azur?’

Share This