Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Het getal van de week aan de Côte d’Azur: 337.000.000

Door in Blog met 0 Comments

Het getal deze week is 337 miljoen oftewel het aantal flessen champagne dat Frankrijk vorig jaar heeft geproduceerd. De in totaal 15.800 wijnboeren zorgden voor dit indrukwekkende aantal dat door 300 wijnhuizen aan de man en de vrouw werd gebracht. We weten inmiddels dat champagne alleen mag worden verbouwd in de champagne streek, ten westen van Parijs. Maar weet u ook hoe de Champagne Brut versie is ontstaan? Vroeger zat er net zoveel suiker in champagne als in cola. Om de export te bevorderen werd voor de Engelse markt op verzoek een minder zoete versie gemaakt. Maar de Engelsen weigerden uiteindelijk deze champagne te drinken; en dus noemden de Fransen de Engelsen ongeciviliseerd en bruut. De naam en de minder zoete versie ‘Brut’ is sindsdien altijd gebleven. Gelukkig is het met de Engelse export allemaal goed gekomen; de Engelsen importeren jaarlijks 32 miljoen flessen champagne, gevolgd door de Amerikanen die slechts 19 miljoen flessen in 2014 importeerden. De Top 10 lijst wordt gevolgd door Duitsland (12,5 miljoen flessen), Japan (10,5 miljoen flessen), België (9 miljoen flessen) , Australië (6 miljoen), Italië (5,7 miljoen), Zwitserland (5,5 miljoen), Spanje (3,5 miljoen) en Zweden (2,5 miljoen).

Excuus voor champagne aan de Côte d’Azur

Driehonderd zevenendertig miljoen is een indrukwekkend aantal waarvan ik hoop dat u daar ook uw bijdrage aan heeft geleverd door echte Franse champagne te drinken. Bij de geboorte van uw (klein)kind, een romantisch ontbijt, een eerste, tweede of derde huwelijksaanzoek of om de aankoop van uw woning aan de Côte d’Azur te vieren. Als u naar tradities kijkt in Zuid Frankrijk, hier vindt men altijd wel een excuus om champagne te drinken.

Gewoontegetrouw heeft iedereen aan de Côte d’Azur een fles champagne koud staan, want stel je voor dat je onverwachts visite krijgt. Nu gebeurt dat niet snel; alles aan de Côte d’Azur gaat op afspraak en even gezellig binnenwandelen is geen gewoonte. Maar als u op visite gaat bij locals of bij uw nieuwe buren; dan krijgt u standaard twee zoenen én een glas champagne. Gevolgd door een tweede glas champagne en als u giechelend uw glas leegdrinkt dan schenkt men u graag nog een derde. Het is nog vroeg en nu moet u nog officieel aan tafel. Het eten gaat uiteraard vaak gepaard met een flesje wijn (of twee); u doet er goed aan om vooraf al iets in uw maag te hebben. Twee glazen melk bijvoorbeeld maakt een neutraliserend bodempje in uw maag. Zo kunt u toch meedrinken met de notoire innemers. Proost!

 

Ab Kuijer JuniorSenior ©2015

Share This