+33770186203

Het laatste velletje wc papier

By in Blog with 0 Comments

De tijd waarin we nu leven lijkt wel een film: we zitten de hele dag op onze berg en volgen het nieuws in 2 talen meer dan normaal. Ondertussen cirkelen drones boven de stranden van Nice en Cannes en worden groepjes mensen opgeroepen om naar huis te gaan omdat het Corona virus iedereen kan besmetten. Waar we eerst nog dachten dat het een ongevaarlijk griepje was weten we nu dat deze griep lelijk op de longen kan slaan en ook gevaarlijk is voor jonge mensen. Sterker nog, jonge mensen zijn de grootste verspreiders wat logisch is omdat ze meer sociale omgang hebben.

In Italië lijkt er geen eind te komen aan de overlijdensberichten. In Noord Italië is de mode industrie verkocht aan de Chinezen en er was tot eind januari een dagelijkse directe vlucht tussen Wuhan (de bron van oorsprong) en Milaan. Dat de vele Chinezen die in Noord Italië werken dit virus hebben meegenomen, is duidelijk. Ook Iran is zwaar getroffen maar ook hier investeren de Chinezen uit Wuhan met miljarden in o.a. de infrastructuur. Als dan half Europa op vakantie gaat naar Italië en een groot deel gaat daarna carnavallen, dan begrijpt iedereen hoe het virus hier is komen.

De enige oplossing om de Corona ook wel de Chinese griep genoemd te verslaan is om mensen zoveel mogelijk te isoleren en extra besmetting te voorkomen. Ieder verstandig land doet dat inmiddels want het werkt. Wie in Zuid Frankrijk naar de supermarkt moet, mag dat gewoon, mits u een zelf geprint papiertje meeneemt met de reden waarom u op straat bent. Bij de supermarkt staan nu buiten lange rijen omdat er maar twee mensen tegelijk naar binnen mogen die maximaal 20 minuten mogen shoppen.

Op de Promenade des Anglais worden auto’s aangehouden en wie geen geldig bewijs en excuus heeft, krijgt een boete van 135 euro. Over het algemeen houden de Fransen zich netjes aan de regels; het is nog nooit zo stil geweest. Alleen in wijken met de sharia wet zoals in de voorsteden van Parijs en Marseille heeft men maling aan de oproep van de President; de ziekte is een straf van Allah voor de ongelovigen. En dus is er vanavond de avondklok bijgekomen voort wie niet horen wil. Wie in Frankrijk na 23.00 uur nog op straat loopt, gaat de cel in.

Volgende week zal Macron weer een toespraak op tv houden, de vorige was sterk en vastberaden. Hij zal de twee weken lockdown ongetwijfeld willen verlengen met nog eens twee weken omdat we geen externe virus uitbraak piek hebben en iedereen daardoor goed in ziekenhuizen geholpen kan worden.

Zo verstandig als de meerderheid in Frankrijk is, zo onverstandig ontwikkelt zich de situatie in Nederland. We kijken met grote ogen naar de speech van de Minister President die zichzelf steeds meer isoleert door het uitstellen van een lockdown ‘omdat het economische schade met zich meebrengt’. Wat een enge man is het toch. Ook de droge speech van de Koning draait om de brij heen; “we zijn saamhorig, let op elkaar, vertrouw op de deskundigen van het RIVM en we komen er wel uit.” 

Zelfs wij, als geboren optimisten zien helaas de bui hangen. Omdat in Nederland de markten allemaal open blijven en iedereen overal gezellig aan het winkelen is of in een park gezellig zit te keuvelen, blijft het Corona virus makkelijk aan een passerende neus of deurklink hangen. Het rekensommetje met de beschikbare capaciteit op de IC is snel gemaakt; volgende week breekt in Nederland de noodtoestand uit. En dan is het te laat. Wie slim is gooit nu de vriezer vol en haalt natuurlijk wc papier. Mensen begrijpen niet waarom er direct wc papier wordt gehamsterd in plaats van rijst of bami. Ik snap dat wel; de mens heeft maar een dun laagje beschaving dat in tijden van nood snel verdwijnt. Het laatste velletje wc papier staat symbool voor dat dunne laagje beschaving. Als dat laatste velletje is gebruikt en er is niets meer, dan bent u weer 100 jaar terug in de tijd.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Amsterdammer en reclameman 'pur sang'. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting van Decibel, WAPS Radio en BNN. Sinds 2006 woonachtig in Zuid Frankrijk. Mist alleen de verse haring. Happily married met Jo. Leest en schrijft dagelijks over van alles. Met Wonen aan de Côte d'Azur leveren Ab en Jo samen OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.