Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Huis gekocht in Frankrijk? Nu nog even de Franse taal leren!

Door in Blog met 0 Comments

Gastartikel voor Wonen aan de Côte d’Azur door Jerome Paul

U heeft zeker uw financiële dossier met uw bank correct afgerond voor de aankoop van uw huis in Frankrijk, bijvoorbeeld in het zuiden van Frankrijk, en misschien zelfs aan de Côte d’Azur met zijn zeer aangename klimaat. Natuurlijk heeft u gebruik gemaakt of denkt u gebruik te maken van de diensten van Wonen aan de Côte d’Azur om er zeker van te zijn dat u onder de beste omstandigheden het huis van uw dromen kunt verwerven. Maar heeft u toch niet het gevoel dat u iets bent vergeten in uw voorbereiding op de emigratie of op een verblijf van meerdere maanden per jaar in Frankrijk?

Huis gekocht? Nu nog even de Franse taal leren!

Vaak vergeet u in uw voorbereiding de Franse cultuur en de Franse taal. U zult mij vertellen dat u de Franse cultuur kent omdat u een liefhebber van Frankrijk bent. U zult eraan toevoegen dat u dankzij uw schoolfrans altijd aangename vakanties in Frankrijk hebt kunnen doorbrengen. Maar pas op! De Franse cultuur is niet alleen de glanzende pagina’s van Francofiele tijdschriften. Het is ook het dagelijkse leven van 65 miljoen Fransen, met de goede en slechte aspecten van het alledaagse leven. Daarop voorbereid zijn kan grote voordelen hebben. En als uw schoolfrans voldoende kan zijn om mineraalwater en een biertje te bestellen, om een stokbrood en twee croissants te kopen, is het misschien niet genoeg om enkele maanden (of zelfs permanent) in Frankrijk te wonen. Al is het maar om naar de dokter te gaan, om te bellen voor een afspraak met de tandarts, en net zo belangrijk, zo niet belangrijker, om te integreren in het Franse leven.

Toerist of inwoner?

Wie de taal onvoldoende beheerst, wordt na vele jaren nog steeds gezien als een toerist en eigenaar bent van een huis of appartement in Frankrijk. Als u een rijk sociaal leven in Nederland achterlaat is het niet makkelijk om een nieuw sociaal leven op te bouwen. De Fransen komen soms eerst wat afstandelijk over, maar als u de taal spreekt en moeite doet, dan wordt u snel uitgenodigd voor een apéro. Investeer daarom niet alleen in een mooi huis in Frankrijk, maar ook in uw Franse taalkennis en de Franse sociale cultuur.

Wat handig is, is dat door het leren van Frans, u tegelijkertijd uw kennis van de Franse cultuur kunt verdiepen. Door na te denken over hoe u gaat leven in Frankrijk, wat u gaat doen met uw dagen, avonden en weekenden, kunt u het leren van Frans beter optimaliseren.

Bedenk vooraf wat u in Frankrijk gaat doen

Als u bijvoorbeeld uw tennis training wilt voortzetten, is het zeker nuttig om te weten hoe u zich (in het Frans) bij een Franse tennisclub aanmeldt. En hoe u ervoor zorgt dat u andere tennissers op de baan kunt ontmoeten; hoe stelt u zich voor en toont u belangstelling voor anderen. Socialiseert u aan de bar van de club door een rondje te geven? En als de Franse training onverhoopt een blessure oplevert, dan is het ook fijn om te weten hoe u contact opneemt met een fysiotherapeut en uitlegt waarom u hem of haar bezoekt. Natuurlijk kunt u met gebaren en onomatopeeën aangeven dat uw rechterelleboog pijn doet wanneer u een backhand slaat. Het is voor iedereen beter als u duidelijk in het Frans kunt uitleggen wat u bedoelt.

Wanneer u in Nederland groepslessen Frans volgt voordat u naar Frankrijk gaat, kunt u de algemene basis van het Frans leren. En dat is prima. Maar als u één-op-één lessen volgt, kunt u samen met uw leraar een gepersonaliseerd leerprogramma opstellen op basis van uw behoeften, uw wensen en uw levensplan. U begint deze privélessen in Nederland, en dankzij de technische vooruitgang kunt u de lessen in Frankrijk voortzetten met uw laptop, een webcam en een goede internetverbinding. En dan zult u uw kennis van het Frans snel kunnen verfijnen, want allereerst krijgt u de gelegenheid om uw Frans ter plekke en dagelijks te oefenen. Naar mate u integreert wordt u geconfronteerd met nieuwe woorden en zinnen. Hiervoor kunt u dan uw leraar online om hulp vragen.

Frans is de mooiste taal van de wereld

De Franse taal klinkt romantisch, maar is ook praktisch om te kunnen communiceren met lokale vakmensen die een renovatie of reparatie in uw appartement uitvoeren. Het beheersen van het Frans kan helpen om onaangename verrassingen over bijvoorbeeld de prijs te voorkomen.

Franse buren zijn anders dan Nederlandse buren. Zondagen zijn heilig voor familiebezoek en doordeweeks maakt men lange dagen. Maar men staat altijd open om elkaar te helpen. Natuurlijk hoeft u geen beste vrienden te worden met uw buren, maar het is essentieel voor de rust van uw verblijf in Frankrijk om de beste relatie ter wereld te hebben met uw naaste buren.

Er is immers niets prettiger dan uw tweede huis te verlaten en de lachende gezichten van uw buren te zien. U hebt niet alleen een huis in Frankrijk gekocht, maar ook geïnvesteerd in een omgeving die verder reikt dan uw eigen terrein. Als u dankzij de Franse taal goede burenrelaties hebt kunnen opbouwen, hebt u een onvervangbaar netwerk opgebouwd voor uw dagelijks leven. U kunt uw buren bijvoorbeeld in het Frans om hulp vragen bij het klussen of tuinieren, een bepaald gereedschap lenen, tijdens een afwezigheid vragen om de post op te halen, een bepaalde plant water te geven, uw sleutels achterlaten want u weet maar nooit, of gewoon af en toe een kijkje nemen. En natuurlijk van tijd tot tijd een aperitief of apéro aanvaarden of organiseren. Het ideale moment om over koetjes en kalfjes praten, praten over de kinderen, enz. Uiteraard allemaal in het Frans.

U zult begrepen hebben dat uw vastgoedproject in Frankrijk een alomvattend project is. U koopt niet zomaar vier muren en een dak: u investeert in een levensproject, waarbij kennis van de Franse taal een belangrijke rol zal spelen. Zorg er dus voor dat u goed voorbereid bent door Franse lessen te nemen.

Jérôme Paul geeft online Franse lessen gespecialiseerd voor mensen met een huis in Frankrijk.

https://fransvoormijnhuisinfrankrijk.nl

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, auteur, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden over uiteenlopende onderwerpen. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Parijs, Portugal, Mauritius en Ibiza.