Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Iedereen wil een villa kopen in Saint-Tropez. Dit is de reden.

Voor veel mensen is een villa kopen in Saint Tropez het tastbare bewijs van een geslaagd leven. Immers, geen enkele Zuid Franse havenstad heeft zoveel aantrekkingskracht als Saint Tropez. De kans is statistisch gezien ook groter dat u ‘equal minds’ tegenkomt; mensen die hun geld hebben verdiend, dit nog steeds doen met veelal een eigen onderneming maar in hun eigen huis in Saint Tropez even tot rust komen.

Iedereen wil een villa kopen in Saint-Tropez. Dit is de reden.

Toch is het kleine dorpje in de Var veel meer dan een embleem van de jetset of van geslaagde zakenmensen. Saint Tropez is allereerst een haven waarvan de geschiedenis gegrift staat in de citadel en de wallen. De steegjes, de pleinen en de Provençaalse tradities zoals jeu de boules spelen op de markt van Place de Lices getuigen nog steeds van de eenvoud van de stad. Aan de andere kant lonken de jachten, de feesten en de Haute Couture-boetieks naar een rijke klantenkring die niet wordt teleurgesteld. Het is misschien wel de balans tussen eenvoud en rijkdom waarom zoveel mensen een villa willen kopen in Saint Tropez.

Wat is de geschiedenis Saint-Tropez? En hoe komen Cogolin en Grimaud aan hun naam?

Saint Tropez kent een geschiedenis die nauw verbonden is met de zee; ook wel de Grand Bleu genoemd. In de oudheid trok deze kleine mediterrane baai een groot aantal Romeinse, Keltische en Griekse veroveraars aan. In het jaar 68 werd Torpes, rentmeester van Keizer Nero die weigerde zijn christelijk geloof af te zweren, in Pisa door de keizer gemarteld en vermoord.

Zijn stoffelijk overschot, vergezeld van een haan en een hond wiens enige voedsel het lijk van de overledene was, werd aan boord van een boot op de Arno gegooid. De christenen van het huidige Saint Tropez vonden de boot, verborgen de overblijfselen van de Heilige Martelaar en richtten er een kapel voor op.

Torpes gaf zijn naam aan Saint Tropez, de haan inspireerde de naam van het naburige dorp Cogolin (wat “kleine haan” betekent) en de hond, die van Grimaud (wat “oude hond” betekent). Als u straks een villa koopt in de Golf van Saint Tropez, dan kunt u uw bezoekers dit waargebeurde verhaal vertellen.

Saint Tropez als handelsstad; vroeger de wijn, nu entertainment

Saint Tropez was altijd al een handelsstad met uitzicht op zee. De Grieken, Etrusken en daarna Romeinen exporteerden al olie en wijn over zee. In de 15e eeuw, na een periode van oorlogen en epidemieën, werd Saint Tropez versterkt en opnieuw bevolkt door Genuese families die hun geluk kwamen beproeven in de nieuwe stad. De onroerend goed handel bloeide weer op; veel mensen kwamen een villa kopen in Saint Tropez. In ruil voor de meegebrachte rijkdom en investeringen werden de nieuwe inwoners vrijgesteld van alle belastingen.

Vandaag de dag komen nog steeds veel Italianen naar Saint Tropez op vakantie omdat zij zich hier ‘met hun hart verbonden voelen’. Aan die emotie ligt dus honderden jaren historische oorsprong. Door de rijke Italiaanse families uit Genua keerde in de 16e eeuw de maritieme handel terug; visserij, landbouw, wijnbouw komen ten goede aan de handel in de kleine haven. Ook scheepswerven worden weer tot leven gebracht.

Artiesten die kozen voor de kleine Var-haven

De eerste illustere persoon die werd gewonnen door de schoonheid van de plaats was een minister van Napoleon III. Aan het einde van de 19e eeuw vertelt Guy de Maupassant, die in de ban raakte van Saint-Tropez, in zijn werk Sur l’Eau over zijn avonturen in de Middellandse Zee. De schilder Paul Signac, geïntrigeerd door de plaats die de auteur beschrijft, besluit naar Saint Tropez te gaan. Hij verlaat het dorp nooit meer, de inspiratiebron voor zijn mooiste schilderijen.

De artiestenwals begint, aangetrokken door dit bijzondere en magische licht. Henry Matisse, Bonnard, Marquet, Mangin, Sartre, Madame de Beauvoir, Colette… Ze vestigen zich allemaal in de stad om te schilderen, schrijven en creëren. Ook de omliggende dorpen met uitzicht op de Baai van Saint Tropez werden meegenomen in de groeiende aantrekkingskracht. Ramatuelle, Sainte Maxime, Grimaud en Gassin, deze dorpjes zijn allemaal geraakt door de betovering van Saint Tropez. Hier wonen betekent dat u de rust en de ruimte heeft met de uitbundige drukte op gepaste afstand. Ook nu zijn er veel mensen uit het buitenland die komen om een villa te kopen in Saint Tropez, uiteindelijk kiezen voor een van de omliggende dorpjes.

Saint Tropez komt in de mode

In de jaren 1920 werd Saint-Tropez modieus en beschikte het al over de infrastructuur om rijke toeristen en modieuze persoonlijkheden te huisvesten (luxe boetieks, paleizen, restaurants, entertainment, enz.). Juliette Gréco, Daniel Gélin, Annabelle Buffet en vele anderen adopteren de haven van Saint-Tropez als vakantiebestemming.

In de jaren vijftig en zestig volgt een vloed van media, aangedreven door speelfilms met beroemde sterren. De baai van Saint Tropez wordt een bevoorrechte filmlocatie en films als ‘Bonjour tristesse’ et ‘Et…Dieu créa la femme’ met Brigitte Bardot bevestigen de bijzondere uitstraling van dit stadje. Een steeds groter internationaal publiek ontdekt de Baai van Saint Tropez en besluit om een villa te kopen in Saint Tropez, bij voorkeur dicht bij het strand.

Saint-Tropez is nu de plek waar jetset en showbizz samenkomen, maar waar de straatjes nog steeds spreken over de eenvoud van vroeger. De Baai van Saint Tropez is door de eeuwen heen een geliefd onderkomen voor de lokale bevolking en zij die op een magische locatie even willen ontspannen.

De rust van Saint Tropez

Het is natuurlijk niet altijd feest; zeilen op zee, de groene heuvels en de vele wijngaarden geven bezoekers en bewoners ook een natuurlijke rust. Het typische lome Zuid Franse gevoel is hier, als in de Provence, sterk voelbaar. De combinatie van actie en ontspanning geeft iedereen het gevoel het maximale uit het leven te halen. Dat is misschien wel de belangrijkste reden om een villa te kopen in Saint Tropez. Of in de directe omgeving.

Wilt u een villa kopen in Saint Tropez? Neemt u dan contact met ons op via dit formulier. Of bekijk het actuele aanbod op de Saint Tropez Real Estate portal.