Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Ontdek de leukste kustplaatsen in Zuid Frankrijk

De internationale sfeer en ambiance aan de Côte d’Azur en de VAR trekt jaarlijks twaalf miljoen mensen die genieten van cultuur, gastronomie, natuur, de golfbanen, bergwandelingen en natuurlijk de stranden en de azuurblauwe zee. Voor wie een dorpje in Zuid Frankrijk bezoekt, denkt wellicht ‘hier zou ik ooit wel een vakantiehuisje willen kopen’. Maar welk dorpje past het best bij uw levensstijl? We zetten de belangrijkste kenmerken van de leukste plaatsjes voor u op een rij zodat u Zuid Frankrijk beter leert kennen. Aanvullingen en ervaringen zijn altijd welkom onderaan bij de reacties!

Algemene sfeer Zuid Frankrijk

Wie naar de Côte d’Azur komt om flink op straat te feesten, net als in Ibiza stad of in Salou komt bedrogen uit. Er wordt natuurlijk wel gefeest maar alles binnen de kaders van een nachtclub. Het ‘coma-zuipen’ van jongeren die lam op straat liggen of wilde drugsfeesten waarbij onder het mom van ‘I believe I can fly’ van balkons wordt afgesprongen komt hier nauwelijks voor. Liever zit men met een fles wijn en lekker eten op het strand naar de sterren te kijken. Het ‘uit eten gaan’ is hier echt een traditie voor jong en oud: ga je op stap, dan begin je in een restaurant. En vandaar uit bepaal je met vrienden of je gaat dansen in een club of lekker chillen en zwemmen aan zee.

Zuid Frankrijk, PACA, Provence, Alpes-Maritimes, VAR of Côte d’Azur?

Er zijn vele namen voor de verschillende regio’s die uiteindelijk allemaal onder de provincie PACA vallen; de Provence Alpes, Côte d’Azur. Het gebied tussen Menton tot aan Theoule valt onder de Alpes Maritimes en wordt in de volksmond Côte d’Azur genoemd. Vanaf Theoule le Trayas bent u in de VAR, het gebied dat tot voorbij Toulon doorloopt. Dit deel wordt door veel mensen weer de Provence genoemd omdat de ambiance zo Provençaals romantisch en rustig is. Omdat de Côte d’Azur een dynamische en rijkere uitstraling heeft willen veel VAR inwoners dat de VAR ook de Côte d’Azur wordt genoemd. De VAR valt onder de Provence en dat gebied gaat tot aan Marseille en tot aan de Alpen. Maar VAR, PACA of Alpes Maritimes; uiteindelijk gaat het er om waar u zich het fijnste voelt; wonen aan de Côte d’Azur in een Provençaalse omgeving is misschien wel ‘the best of both worlds’.

Menton – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

28.962 inwoners

Officiële website Menton

Menton kent u wellicht van het jaarlijkse Citroenfeest maar de mensen kijken hier allerminst zuur. Het stadje heeft Italiaanse invloeden met de gekleurde gevels en u loopt via de haven zo de Frans-Italiaanse grens over. Dankzij de stijlvolle architectuur en de mooie stranden is Menton – ook bij de Italiaanse buren- al jaren een favoriete bestemming.

Algemene sfeer: rustig en beschaafd

Roquebrune Cap Martin – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

12.450 inwoners

Officiële website Roquebrune Cap Martin

Onbekend maakt onbemind, maar dit Middeleeuwse plaatsje aan zee tussen Menton en Monaco op 1100 meter hoogte is de moeite waard. Roquebrune Cap Martin heeft daarbij het beste micro klimaat dat u direct ziet aan de vegetatie; citroenen, bananen en sinaasappelen hangen het hele jaar door in de boom.

Algemene sfeer: rustig en beschaafd

Monaco – Côte d’Azur

30.581 inwoners

Officiële website Monaco

Voor de natuur hoeft u hier niet te komen; Monaco blinkt uit in beton en hoogbouw. Ondanks de hoge miljonairsdichtheid koopt u toch gewoon een pizza voor 8 euro in Port Hercule waar de duurste jachten liggen. Een leuk dagje uit als een soort Disneyland met veel allure, dure sportwagens én een interessante historie. Kijkt u vooral naar de film Grace of Monaco om de moeizame relatie met Frankrijk te begrijpen.

Algemene sfeer: veilig en extravagant qua auto’s

Cap d’Ail – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

4.877 inwoners

Officiële website Cap d’Ail

Perfect verscholen in een baai vindt u hier romantische strandjes waar alleen de locals lijken te zwemmen. Draai vanuit Nice op weg naar Monaco scherp naar beneden en drink een koffie in het gezellige centrum. Woonplaats van veel vermogende Fransen die zaken doen in Monaco, maar daar belastingtechnisch niet kunnen wonen.

Algemene sfeer: rustig en beschaafd

Zuid Frankrijk

Eze – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

2.550 inwoners

Hier vindt u een van de mooiste en duurste hotel restaurants aan de Zuid Franse kust; le Chèvre d’Or. Maar Eze heeft ook een Middeleeuws fort, een exotische tuin en een heerlijk strand. Een mooie bestemming voor een dagje omhoog wandelen.

Officiële website Eze

Algemene sfeer: rustig, authentiek en beschaafd

Beausoleil – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

Aantal inwoners: 13.718

Officiële website Beausoleil

U kunt beter niet met de auto komen, want parkeren is hier praktisch onmogelijk. Beausoleil wordt door de smalle straatjes het Montmartre van de Côte d’Azur genoemd, al zegt men dat ook van Haut de Cagnes. Beausoleil is het mekka voor iedereen die zo dicht mogelijk bij Monaco wil wonen. Veel luxe appartementen met een weids uitzicht op zee en de nieuwste en duurste woonattractie van Monaco; de Odeon Tower.

Algemene sfeer: druk door hoge bewoners dichtheid per vierkante meter

 

Beaulieu sur Mer – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

3.742 inwoners

Romantisch kustplaatsje dat precies 7 kilometer van Nice en 7 kilometer van Monaco af ligt. Lokale attracties zijn het Casino, de Griekse Villa Kérylos en twee verstopte zandstrandjes; La Baie des Fourmis en la Petite Afrique.

Officiële website Beaulieu sur Mer

Algemene sfeer: stijlvol, mooie stranden

Saint Jean Cap Ferrat – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

2.014 inwoners

Officiële website Saint Jean Cap Ferrat

De weinige inwoners kunnen zich hier met recht bevoorrecht noemen. Een zeer gewild plaatsje om te wonen vanwege de vele prachtige villa’s. U zult het via Google Maps moeten bekijken want als voorbijganger zijn de muren hoog en de poorten gesloten. De enige villa die u kunt bezoeken is wel meteen de moeite waard; ga daarom zeker naar Villa Ephrussi.

Algemene sfeer: stijlvol maar gesloten

Zuid Frankrijk

Villefranche sur Mer – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

5.416 inwoners

Officiële website Villefranche sur Mer

Villefranche sur Mer is een van de meest gefotografeerde stadjes met een prachtige baai waar luxe jachten liggen te wachten op hun eigenaar die in de haven gastronomisch wordt verwend. O.a leden van de Rolling Stones en zangeres Tina Turner hebben hier hun villa, verscholen in de bergen, maar u kunt ze zo maar tegenkomen in het dorp.

Algemene sfeer: als een stijlvolle ansichtkaart

Cap Ferrat – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

2.014 inwoners

Officiële website Cap Ferrat

Dit kleine van oorsprong vissersdorpje op het schiereiland geeft de eigenaars van de vele zeer luxe villa’s met grote tuinen een prachtige omgeving. Gelukkig zijn er openbare wandelroutes (van 30 minuten tot 2 uur) die u langs steile kliffen en rotsen brengt met een prachtig uitzicht. Ook leuk voor een wandeling met de hond.

Algemene sfeer: chique in de ruige natuur

Nice – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

344.064 inwoners

‘Nissa la bella’, zingen de inwoners want zij zijn niet vergeten dat Nice ooit eens van Italië was. Nice is de hoofdstad van de Alpes Maritimes met alles wat u in een historische stad kunt verwachten; van trams, musea, prehistorische grotten tot prachtige pleinen. De oude binnenstad is nog intact en geeft een sfeervol kijkje in de oude historie. De boulevard is recent gerenoveerd en geeft nu aan de vele fietsers en joggers alle ruimte. En vanuit Nice stapt u op de bus voor 1 euro 50 naar de sneeuw. Binnen anderhalf uur staat u op de latten in Isola 2000.

Officiële website Nice

Algemene sfeer: bruisende stad met veel verschillende stijlen

Saint Laurent du Var – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

29.942 inwoners

Officiële website Saint Laurent du Var

De grootste trekpleister van Saint Laurent du Var is de CAP 3000 dat ‘het grootste winkelcentrum in Europa is’. Aan de achterzijde ontdekt u de drukke jachthaven met vele restaurants en clubs. Het kiezelstrand is perfect voor ‘vliegtuig spotters’; u heeft uitzicht op de landingsbaan van Nice Airport.

Algemene sfeer: meer ‘vakantiegevoel’ dan aan de andere kant van Nice

Cagnes sur Mer – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

51.632 inwoners

Officiële website Cagnes sur Mer

Het snelst groeiende dorpje aan de Côte d’Azur met de mooiste wandel en fietsboulevard langs de kust. Sinds 2016 is in Cagnes het ‘shopping & entertainment’ centrum Polygone Riviera te vinden, wat de lokale economie en aantrekkingskracht verder heeft vergroot. Het kasteel Grimaldi met de smalle straatjes in Haut de Cagnes wordt door de Fransen bewonderend het ‘Montmartre van de Côte d’Azur‘ genoemd.

Algemene sfeer: levendig maar toch kleinschalige sfeer

 

La Colle sur Loup – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

7.701 inwoners

Officiële website La Colle sur Loup

Tussen alle drukte aan de kust ligt La Colle sur Loup iets landinwaarts in een verscholen groene oase. Met heerlijke slingerweggetjes door de bossen en bergen, en een gezellig Middeleeuws centrum is dit een typisch Provençaals dorpje, maar dan aan de Côte d’Azur.

Algemene sfeer: rustig en ‘typisch Frans’, zoals we dat van vroeger kennen

Biot – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

9.751 inwoners

Officiële website Biot 

Kunstminnend dorpje tussen Cannes en Nice met een romantisch dorpspleintje en veel kunst op straat. Biot is bekend door de traditionele aardewerk en glasblaas industrie. Na de stageperiode van Pablo Picasso wonen in Biot nog steeds veel (levens)kunstenaars.

Algemene sfeer: authentiek en stijlvol door de kunst op straat

Saint Jeannet – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

3.656 inwoners

Een verborgen juweeltje dat tegen de karakteristieke Baou rots aanligt. In de jaren ’60 schijnt Saint Jeannet een hippie dorp te zijn geweest; de relaxte sfeer hangt er in ieder geval nog steeds. Vanaf hier kunt u de Baou beklimmen naar 800 meter hoogte voor een waanzinnig uitzicht tot Corsica en Saint Tropez.

Officiële website Saint Jeannet

Algemene sfeer: rustig en authentiek

Valbonne – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

Aantal inwoners 12.500

Valbonne betekent letterlijk Goede Vallei en dat ademt dit dorpje ook uit. Het ‘Silicon Valley’ van Zuid Frankrijk heet Sophia Antipolis en hoort deels bij Valbonne. U waant zich qua rust en groen in de Provence, en toch ligt het perfect dichtbij Biot en Cannes. Het Valbonne marktplein geldt als een van de mooiste pleinen van de Côte d’Azur, met gezellige restaurants en op vrijdag de markt waar de hele streek op afkomt.

Officiële website Valbonne

Algemene sfeer: stijlvol, gezellig en authentiek

Vence – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

18.536 inwoners

Middeleeuws stadje in Zuid Frankrijk met mooi historisch centrum waar o.a. kunstenaar Henry Matisse woonde, wiens naam u daarom veel tegenkomt. Vence is naast artistiek ook bekend om zijn natuurlijke drinkwaterbron, dat u overal in het dorpje uit de fontein mag drinken. Het oude spoorlijntje uit 1892 dat u uit Vence via Cagnes sur Mer naar Nice bracht rijdt helaas niet meer, maar vanaf de heuvels zijn restanten van het treinviaduct op afstand te bewonderen.

Officiële website Vence

Algemene sfeer: rustig, authentiek en beschaafd

Saint Paul de Vence – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

3.477 inwoners

Saint Paul de Vence is een van de oudste Middeleeuwse dorpjes en heeft een indrukwekkend verdedigingsbolwerk met daarin kleine straatjes vol restaurants en art galleries. Hier kwamen en bleven beroemdheden als Marc Chagall, Jacques Prévert en James Baldwin. Grote trekpleister is Fondation Maeght dat wisselende exposities heeft van moderne kunst.

Officiële website Saint Paul de Vence

Algemene sfeer: authentiek en druk door vele toeristenbussen

Mougins – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

18.391 inwoners

Fraai gelegen middeleeuws dorp omringd door groene bossen en golfbanen op 15 minuten van Cannes met een rijke gastronomische historie. Grote Franse chefs kookten hier alle sterren bij elkaar, inclusief vele beroemde filmsterren die Mougins nog steeds gebruiken als culinair uitstapje tijdens het Film Festival. Dankzij een rijke Engelse investeerder beschikt Mougins nu ook over een top museum met klassieke kunst over een periode van 5.000 jaar; het MACM (Musée d’Art Classique du Mougins).

Officiële website Mougins

Algemene sfeer: stijlvol, bijna Britse sfeer met gezellig centrum

Antibes  Juan les Pins – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

75.568 inwoners

Officiële website Antibes – Juan les Pins www.antibes-juanlespins.com/

Home-town van veel ‘yachties’, de titel voor leden van de bemanning in de luxe boot charter industrie. Een gezellig centrum met veel restaurants, café’s en een dagelijkse overdekte versmarkt. Maak eens een wandeling op de oude stadsmuur om van de zeewind en het uitzicht te genieten. Antibes heeft aan de Oostkant een groot entertainment park incl. kermis, mini-golf, een waterglijbanen paradijs en een dolfijnenshow. Juan les Pins is de plek met de meeste strand en loungebars op het strand. Dineren in de branding is hier heel gewoon, en een ervaring die u niet mag missen.

Algemene sfeer: authentiek, levendig en internationaal


Golfe Juan 
– Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

Dit dorpje aan zee met een van de mooiste jachthavens maakt onderdeel uit van de gemeente Vallauris. Toch heeft Golfe Juan een heel eigen sfeer. De aankomst uit Elba van Napoleon op 1 maart 1825 heeft dit stukje strand voor altijd beroemd gemaakt in de Franse historie. En eerlijk is eerlijk; het zandstrand is geweldig.

Officiële website Golfe Juan 

Algemene sfeer: typische vakantiesfeer, minder leuk in de winter

Vallauris – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

27.411 inwoners

Voorstadje van Cannes dat voor de inwoners uitblinkt in mooie brede vergezichten op zee. Weinig strandaanbod en het beetje publieke strand dat er is, werd in 2015 nog tijdelijk ingepikt door de Saudische Koning Salman die ook een lift liet installeren omdat hij geen zand aan de schoenen wilde.

www.vallauris-golfe-juan.fr/

Algemene sfeer: rustig maar valt tussen wal en schip qua gezelligheid

Cannes – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

72.607 inwoners

Het pareltje van Zuid Frankrijk dat het hele jaar door bruist dankzij de vele internationale events zoals het Film Festival, het Lions Festival, de Midem muziekbeurs, de Mipem bouwbeurs en het Vuurwerkfestival. Ondanks alle drukte weet Cannes de authentieke lokale sfeer te behouden. Lees meer informatie over de historie en de leukste adressen in Cannes.

Officiële website Cannes 

Algemene sfeer: bruisend, internationaal en gezellig

Mandelieu la Napoule – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

22.004 inwoners

Gezellig dorpje met het jaarlijkse Mimosa feest. Het imposante kasteel is open voor publiek en bezit een romantisch waargebeurd verhaal over het Amerikaanse echtpaar Henry en Mary Clews. Mandelieu herbergt in het centrum veel restaurants in iedere prijsklasse. Bij de jachthaven aan zee geven de zandstranden mooi uitzicht op het Esterel gebergte. Het strand is perfect voor gezinnen met kinderen.

Officiële website Mandelieu

Algemene sfeer: rustig, beschaafd met veel lokale strandliefhebbers

Theoule sur Mer – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

1.538 inwoners

Chique en toch gezellig, zo kunnen we Theoule sur Mer het beste beschrijven. Veel luxe villa’s op de berg en een heerlijk zandstrand waar u bij de lokale restaurants heerlijk direct aan of in zee kunt dineren bij Marco Polo. Kom wel vroeg want de parkeerplaatsen in Zuid Frankrijk zijn in het hoogseizoen snel vol. Ontdek hier de stranden van Theoule sur Mer.

Officiële website Theoule sur Mer

Algemene sfeer: rustig en stijlvol

Agay – Zuid Frankrijk, Côte d’Azur

1.020 inwoners

Onderdeel van de gemeente Saint Raphael en een aangename verrassing op weg van Cannes naar Saint Tropez via de kustweg. In Agay staan de bomen nog op het witte zandstrand en is de sfeer zoals in vroegere tijden. Wie per boot komt, kan heerlijk bij de boeien afmeren, weliswaar tegen betaling. Maar het allermooist van Agay is de baai met de rode rotsen. U waant zich bijna in Ibiza, zo ongerept.

Officiële website Agay

Algemene sfeer: Zuid Frans vakantiegevoel zonder blabla

Saint Raphaël – Zuid Frankrijk, VAR

33.624 inwoners

De ambiance in dit deel van Zuid Frankrijk is anders dan de Côte d’Azur. In de VAR is het levensritme langzamer omdat er eigenlijk niet meer is te doen dan het genieten van de gastronomie, de zee en de zand stranden waar het rode Esterel gebergte samenkomt met de azuurblauwe zee. Een gezellige vakantiestad met daarom heen ook veel campings.

Officiële website Saint-Raphaël

Algemene sfeer: bruisend en druk in het hoogseizoen

Fréjus – Zuid Frankrijk, VAR

52.193 inwoners

Een grote badplaats in Zuid Frankrijk boordevol historie. Naast het fraaie zandstrand biedt Fréjus de vele bezoekers veel meer, zoals een Romeins amfitheater en oude thermale baden. Het Aqualand heeft de hoogste spannendste waterglijbanen van de kust (door dochters getest). In de omgeving zijn relatief gezien veel campings.

Officiële website Fréjus

Algemene sfeer: druk, authentiek en vakantie

 

Sainte Maxime – Zuid Frankrijk, VAR

13.337 inwoners

Sainte Maxime combineert de luxe van de Côte d’Azur met de relaxte sfeer van de VAR. Niet goedkoop want hoe dichter u bij Saint Tropez komt, hoe hoger de prijzen. Een in de zomermaanden drukbezochte bestemming dankzij het gezellige centrum, de haven en de heerlijke zandstranden.

Officiële website Sainte-Maxime

Algemene sfeer: bruisend en druk in het hoogseizoen

Grimaud – Zuid Frankrijk, VAR

4.106 inwoners

Wat Cap Ferrat is voor de Côte d’Azur, is Grimaud voor de VAR; luxe en exclusief. Grote domeinen en super villa’s in een schitterende groene omgeving waar u heerlijk kunt golfen, paardrijden en genieten van de privé zandstranden.

Officiële website Grimaud

Algemene sfeer: stijlvol en beschaafd

Saint Tropez – Zuid Frankrijk, VAR

4.499 inwoners

Als Louis de Funès en Brigitte Bardot niet hadden geleefd, dan was Saint Tropez nog steeds het slaperige vissersdorpje aan zee. Franse filmsterren maakten Saint Tropez beroemd want wie is hier niet een keer geweest? Het plein waar locals jeu de boule spelen, de haven met de dure jachten en dito kopjes koffie; het jet-set imago wordt in Saint Tropez zorgvuldig gekoesterd met exclusieve strandfeesten en luxe winkels. Saint Tropez is altijd een feestje waar u onderdeel van kunt uitmaken. Kijk hier voor alle stranden in Saint Tropez

Officiële website Saint Tropez

Algemene sfeer: Athentiek, zomerse jet-set ambiance, veel vriendelijke locals