Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Jo kookt aan de Côte: Kurkuma en de zonnebloemgroet

Door in Blog met 1 Comment

Als eerste wil ik jullie bedanken voor al jullie leuke reacties die ik kreeg op mijn vorige receptje “Tajine”. Een paar weken geleden waren we op bezoek bij Edwin en Ingrid van Mas Shabanou die ons vertelden hoe gezond het is om Kurkuma te gebruiken. Ik gebruikte het al wel door een Curry of Tajine, maar dat het ZO belangrijk is, dat wist ik niet.

Kurkuma

Ik vind de kleur van Kurkuma echt een prachtige gele kleur, een beetje zonnebloemen geel. In de Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunst, wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt. De gele kleur van Kurkuma symboliseert de zon, dus ik zat goed qua kleur ‘zonnebloemengeel’.

Kurkuma is familie van de gember wortel, ze lijken ook wel op elkaar, alleen is Kurkuma oranje geel van binnen. Ik ben direct gaan speuren op Google en inderdaad! Kurkuma kun je zowel inwendig als uitwendig gebruiken bij ontstekingen, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen, kiespijn, geelzucht en menstruatieklachten. Het beschermt ook je bloedvaten tegen dichtslibben van cholesterol, tegen hoofdpijn, jicht en nog veel meer. Dat is nogal wat!

Al dit goeds komt door de stof curcumine, een antioxidant. Je kunt Kurkuma kopen in poedervorm, maar bij de meeste Bio winkels verkopen ze de Kurkuma wortel. Wat wel super belangrijk is te weten dat er wel 75 verschillende soorten Kurkuma bestaan. De beste medicinale soort is de Kurkuma longa.

Ook geleerd; als je het gebruikt, moet je het altijd combineren met een snufje zwarte peper. De kurkuma alleen is slecht opneembaar maar in combinatie met zwarte peper word de opname wel twintig maal verbeterd. Kurkuma werkt nog beter in olijfolie, dus samen met zwarte peper ga ik het nu dagelijks gebruiken in mijn gerechten:-)

Yoga

Iedere donderdag ga ik in Antibes naar mijn Hatha Yoga les, en daar kijk ik altijd weer naar uit; de concentratie en de ademhalingsoefeningen zijn zo mooi. Normaal hou ik dat wel anderhalf uur vol, maar afgelopen donderdag betrapte ik mij erop, dat ik meer bezig was met Kurkuma dan met de zonnegroet:-0

Waarom? Na het verhaal van Edwin en Ingrid en alle positieve berichten op het internet, kon ik nog maar aan één ding denken; Kurkuma! Onder het Yoga lokaaltje zit een enorme prachtige Bio winkel; zouden ze verse Kurkuma verkopen? En ja hoor, daar lagen ze, in een houten kistje, allemaal Kurkuma worteltjes. Wat leuk!

Michel, de eigenaar van de winkel, vond het grappig dat ik zo blij was met die worteltjes en gaf mij dit receptje om er een gezonde thee van te maken;

Healthy tea

Je hebt nodig;

Gember, Honing, Kurkuma, Citroen en zwarte peper.

De gember en Kurkuma wortel 2 cm snijden. ( of 1 theelepel bio-Kurkuma poeder)

1 snufje zwarte peper

2 schijfjes verse citroen

1 theelepel kaneel

Dit alles in de theepot, er gekookt water bij gieten, even lekker laten pruttelen op waxine lichtje en vervolgens in je glas schenken. Om de smaak iets zoeter te maken, beetje honing erbij. Ik maak het ’s avonds klaar en doe er de volgende ochtend gekookt water bij. Zo heb je een heerlijke thee om mee wakker te worden.

Bonne santé!

Jo

 

 

Share This

1 comment

  1. ziet er heer-lijk uit!