Chateau Diter schittert in tv-serie Riviera; maar rechtbank eist sloopkogel

Kasteel Diter schittert in tv-serie Riviera; maar rechtbank eist sloopkogel

Door in Blog met 0 CommentsHet is een ongekend verhaal over onroerend goed en drama in Zuid Frankrijk zoals u het alleen maar kent ‘van horen zeggen’. Of misschien verwacht in een tv serie over hardleerse huiseigenaren, louche burgemeesters en overijverige ambtenaren. De waarheid is, zoals wel vaker, nog erger dan wat u zelf had kunnen bedenken. Al speelt dit Italiaanse paleis dat in Grasse staat genaamd ‘Chateau Diter’ wel een hoofdrol in de nieuwe Engelse tv-serie Riviera.

Er was ooit een Fransman, genaamd Patrick Diter, die een stulpje kocht tussen Mouans Sartoux en Grasse. Het was een oude olijfboomgaard met een vervallen bastide en samen met zijn Italiaanse vrouw leek het gezin een mooie toekomst tegemoet te gaan in deze schitterende omgeving waar zoveel mensen op afkomen voor de rust en natuur.

Maar toen begon de ellende. Diter vroeg 17 jaar geleden een vergunning aan om het huis opnieuw te bouwen met een woonoppervlakte van 200 m2. Een bescheiden aanvraag die uiteraard werd gehonoreerd. Echter, geheel tegen de strikte afspraken in bleef de bouwploeg doorgaan en was Diter niet meer te stoppen. De constante geluidsoverlast maakten de buren furieus; hun rustieke woongenot was verdwenen en deze man negeerde boven alles De Franse Wet! Er werd aangifte gedaan, de politie kwam langs, ambtenaren bezochten de illegale uitbouw en vervolgens gebeurde er niets. De boetes liepen op, maar telkens ging Diter in hoger beroep en werd de zaak vertraagd terwijl de betonmolens overuren draaiden.

Levenswerk Patrick Diter

Tijdens een van de de vele rechtszaken vroeg de rechter aan Diter waarom hij dacht dat hij boven de Franse wet stond. Waarom hij een weg liet aanleggen door een beschermd natuurgebied waarbij vele oude bomen moesten wijken voor zijn illegaal gebouwde ‘Chateau’. “Ik was denk ik bezeten; ik moest dit bouwen, het is mijn levenswerk, gemaakt uit liefde voor mijn Italiaanse vrouw en uit respect voor de Italiaanse architectuur die zo mooi in dit Provençaalse landschap past’. Blijkbaar geraakt door zoveel emotie en wellicht andere emolumenten gaf de gemeente Grasse hem in 2006 de vergunningen met terugwerkende kracht, onder de restrictie dat er niets meer mocht worden gebouwd.

Diter zag in deze geste juist een vrijbrief voor nog meer vierkante meters en ging voortvarend door. Ondanks een stroom van nieuwe klachten en rechtszaken ging de verbouwing verder; er kwamen twee helipads (landings platform voor helicopters) en nog meer bijgebouwen. De Bastide onderging een ware metamorfose van ‘krakkemikkig charmant Frans’ naar ‘indrukkend flamboyant Italiaans’.

En nu staat er een waar palazzo, met een woonoppervlak van maar liefst 3000 vierkante meter. Drieduizend. Het Italiaanse kasteel of zoals het in de brochure wordt genoemd: Chateau Diter wordt wekelijks verhuurd voor exclusieve feesten waarbij o.a. Bollywood filmsterren met helicopters invliegen om hier hun bruiloft of andere jetset feestjes uitgebreid te vieren. Kunt u het zich een beetje voorstellen als u in uw tuin ligt, tussen de geurende lavendel en de krekels? Uw hand reikt naar het glas koude rosé dat door een schokgolf plots omvalt dankzij een helicopter die rakelings over uw heg heen vliegt en u weet: er is weer een feestje bij buurman Diter met harde muziek over het landgoed en veel rumoerige gasten voor wie geld (of de buren) geen rol speelt. Ook modemerken als Dior en Chanel vieren hier hun presentaties; voor 75.000 euro per dag kunt u Chateau Diter afhuren.

Uitspraak rechtbank Grasse

Zoveel ongestrafde ‘pats en praal’ kan natuurlijk niet eeuwig door gaan. Deze week heeft de rechtbank in Grasse eindelijk uitspraak gedaan in de langslepende zaak en die is niet mals: eigenaar Diter krijgt een record aantal boetes van 200 miljoen euro. En het complete Chateau Diter moet binnen drie maanden geheel worden vernietigd. “We moeten een grens stellen en ook een duidelijk voorbeeld voor de regio” aldus de Officier van Justitie. Diters advocaat heeft al(weer) hoger beroep aangekondigd. En dat terwijl afgelopen maand Chateau Diter net de nieuwe glazen vleugel van 400 vierkante meter in gebruik heeft genomen. Zonder bouwvergunning uiteraard.

TV serie Riviera

Afgelopen jaar was Chateau Diter het toneel van tv opnames voor de serie ‘Riviera’. Een thriller aan de Cote d’Azur waarbij een rijke vrouw, na de moord op haar man, ontdekt hoe hij aan al die rijkdom kwam. Dat vragen wij ons overigens ook altijd af als met onze vouwfiets langs al die Ferrari’s en Lamborgini’s rijden. ‘Riviera’ geeft een -volgens kenners- aardig realistisch inkijkje in het leven van de ‘filthy rich’ aan de Riviera. De eerste twee afleveringen zijn nu al te downloaden of te streamen in HD. Vraag uw lokale nerd hoe.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf. Woont sinds 2006 in Zuid Frankrijk. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Happily married met Jo. Leest en schrijft dagelijks over van alles. Met Wonen aan de Côte d'Azur leveren Ab en Jo samen OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.