Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Kopen aan de Côte d’Azur begint met een reservering op afstand

Door in Blog met 0 Comments

Een huis of een appartement kopen aan de Côte d’Azur kan soms wat gezonde stress geven. Zeker als u via onze site en service precies dat goede appartement heeft gevonden, maar pas zes weken later in de buurt bent om de locatie te bekijken. Zonder er een verkoop verhaaltje van te maken, is het een feit dat nieuwbouw in Zuid Frankrijk voor 80% is verkocht voor de eerste graafmachine arriveert. Het is daarom belangrijk om snel te kunnen beslissen.

Kopen aan de Côte d’Azur begint met een reservering op afstand

Wie de regio of de buurt onvoldoende kent, wil natuurlijk liever eerst even zelf komen kijken. Het is tenslotte geen stokbroodje dat u koopt. Gelukkig is er Google Earth en Street View waarmee u een aardig eind door de buurt kunt scrollen. En daarna kunt u twee dingen doen: wachten tot u er zelf bent. Of alvast het reserveringsproces in gang zetten.

We hebben helaas te vaak meegemaakt dat als klanten een maand later hoopvol arriveren, het gewilde appartement is verkocht, of in het gunstigste geval onder optie is. Door het reserveringsproces voor aankoop in Zuid Frankrijk in gang te zetten, wint u belangrijke tijd en blokkeert u de verkoop door andere agenten en makelaars. U loopt daarbij geen enkele risico want als aspirant-koper bent u bij wet beschermd. Dit staat ook allemaal duidelijk omschreven in het reserveringscontract.

Kopen aan de Côte d'Azur begint met een reservering op afstand

Wat is de methode om tijd te winnen bij aankoop appartement

Allereerst geldt zoals bij iedere aankoop dat ‘money talks’. Zodra wij uw naam hebben geregistreerd als potentiële koper, krijgt u van ons een reserveringscontract en de bankgegevens van een derden rekening welke door de notaris wordt beheerd. De notaris in Frankrijk is niet meer dan een Belastingambtenaar die er voor zorgt dat uw dossier op orde is en dat de overdrachtsbelasting over uw aankoop netjes wordt betaald. Een notaris krijgt zelf maar een fractie van het bedrag dat u aan notariskosten betaalt. Het is net voldoende om de dossier- en kantoorkosten te dekken.

U maakt als eerste de vereiste 3 of 5% over als aanbetaling op uw appartement. Vergeet niet uw naam te vermelden, de naam van het programma en het nummer van het appartement. Met een schermafdruk als bewijs melden wij bij de notaris en de projectontwikkelaar dat uw papieren er aan komen. Dit doet u in week 1.

Na uitleg door ons van de vereiste documenten, vult u de papieren in volgens instructies. Vermeld ook dat u een hypotheek nodig heeft, dat geeft u een extra maand tijd en een ontbindende voorwaarde. Maak van alle papieren een scan en stuur deze naar ons toe. Daarna stuurt u alle papieren na de projectontwikkelaar toe. Met de snelheid van papieren post, kan dit wel twee weken duren, zeker als u het pas later in de tweede week verstuurt. Omdat de projectontwikkelaar inmiddels het geld heeft ontvangen en een scan van uw dossier, maakt men geen haast. In de derde week arriveert uw papieren dossier bij de projectontwikkelaar.

Nieuwbouw aankoop en reservering Zuid Frankrijk

Nu gaat uw dossier in de molen bij de projectontwikkelaar. Er wordt gekeken naar de juiste naam, de betaling en het gekozen appartement. Als alles klopt, dan zet men een stempel en de handtekening onder het door u reeds getekende contract. Dit kan goed 1 tot 2 weken duren, afhankelijk van de drukte. U ontvangt daarna op uw thuis adres een DHL pakket met alle papieren retour getekend. Vanaf het moment dat u voor ontvangst heeft getekend, gaan nog eens tien werkdagen bedenktijd in. U kunt in die tien dagen alles annuleren en uw aanbetaling wordt door de notaris retour gestort. Geen risico, maar u wint ruim een maand extra tijd.

Covid update

Sommige projecten kunt u vanwege COVID digitaal reserveren. U vult dan een formulier in dat u per email met uw paspoort naar ons mailt. De notaris prepareert de digitale documenten die u vanaf uw computer kunt tekenen, middels een code die per SMS wordt toegezonden.

Doordat het voor buitenlandse kopers tijdelijk lastiger is om in te vliegen, werken alle notarissen flexibel mee om een oplossing te vinden. Een later moment van definitieve ondertekening is geen probleem.

 

Heeft u na ruim een maand nog niet genoeg tijd gewonnen om naar de Côte d’Azur te komen, dan blijft u op koers met de hypotheek-aanvraag route. Ook al heeft u geen hypotheek nodig, de aanvraag voor financiering kunt u beter wel aanvinken, dat geeft u na de tien dagen NA ondertekening van het reservberingscontract (digitaal of per post) nog eens 30 dagen de tijd om de beslissing definitief te maken. Tegen die tijd kunt u alsnog beslissen om wel of niet te kopen. Koopt u niet, dan wordt de aanbetaling retour gestort. Koopt u wel, dan geeft u door dat u toch geen financiering nodig heeft. Het appartement en de locatie heeft u kunnen bekijken en alles rolt verder volgens plan.

U krijgt twee tot vier maanden later een uitnodiging om het definitieve koopcontract bij de notaris te ondertekenen. U maakt dan een week voor die datum 25% van de aankoopsom over waarmee u in totaal 30% al heeft betaald. Tijdens de bouwwerkzaamheden ontvangt u steeds een herinnering van de voortgang en de volgende tranche van betaling.

Voor meer vragen over deze manier van reserveren op afstand kunt u altijd contact met ons opnemen.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Parijs Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.