Levensmoe oversteken, olie aan de kust en Chinese les voor peuters
Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Levensmoe oversteken, olie aan de kust en Chinese les voor peuters

Door in Blog met 0 Comments

Wie door Zuid Frankrijk rijdt, wordt steeds vaker verrast door het plotseling oversteken van een voetganger. Dit schijnbaar levensmoe van de stoep afstappen lijkt een nieuwe sport te worden: mensen jong of oud, kijken niet eens meer naar links of rechts of er een auto aankomt maar steken gewoon over, alsof ze worden beschermd door een onzichtbare airbag. De realiteit is dat ze ook worden beschermd, maar door de Franse staat en de nieuwe Wet voor Voetgangers.

De oude Wet voor Voetgangers dateerde nog uit de tijd van Napoleon waarin een voetganger zonder probleem door een strontkar of paard kon worden omvergereden. De laatste decennia is het echter steeds drukker op de weg geworden en zijn automobilisten drukker bezig met het kijken op hun smartphone in plaats van opletten wie er op straat loopt. Er moest dus wel iets gebeuren. Na vele ‘van de sok gereden’ incidenten is de nieuwe Wet nu zo sterk dat een automobilist die niet tijdig stopt voor een voetganger een boete krijgt van 135 euro en ter plekke zijn rijbewijs kan kwijtraken. Dat u het even weet, als u haast heeft.

Wie in ieder geval geen haast meer heeft is de 68 jarige Wojciech Janowski. Kent u het verhaal nog van Hélène Pastor uit Monaco? Deze rijkste vrouw van Monaco werd in 2014 op 77 jarige leeftijd in koelen bloede op straat in Nice vermoord terwijl ze haar zieke zoon in Nice wilde bezoeken. Tijdens het proces verklaarde de ex-schoonzoon snikkend dat hij opdracht had gegeven voor de moord op zijn schoonmoeder. De reden was wraak omdat ‘het een akelig mens was die zijn vrouw het leven zuur maakte.’ Niet iedereen is altijd even blij met zijn schoonmoeder en er zijn voor een goede reden zoveel schoonmoeder grappen, maar opdracht geven om je schoonmoeder te vermoorden ging ook het Franse Hof iets te ver. Wojciech heeft daarom levenslang gekregen en dat betekent in Frankrijk dat je niet meer vrijkomt tot aan je dood. Dat wordt nog een lange zit voor de voormalig ambassadeur van Polen.

Gelukkig komt de dood soms ook heel mooi voorbij, als in een liedje zoals bij Charles Aznavour. Deze populairste migrant van Frankrijk zong alle sterren bij elkaar en bleef maar optreden. Na zijn laatste tournee door Japan, kwam de 94 jarige Charles thuis aan in Frankrijk, at een broodje, dronk nog een wijntje, nam een douche, trok een schone pyama aan en ging daarna vredig hemelen in zijn slaap. Wie zou niet tekenen voor zo’n mooi leven en daarna rustig oversteken naar ‘gene zijde’ terwijl de wolken voor je stoppen. Na een indrukwekkende begrafenisceremonie heeft Frankrijk er weer een Nationale held bij en dromen we nog even weg bij zijn zoetgevooisde stem.

Helaas worden we al weer snel wakker geschud door de realiteit; het beroemde strand van Ramatuelle zit onder de olie. Een aanvaring tussen twee kleine olietankers veroorzaakte zoveel olielekkage dat het strand nu pikzwart is. Het mooie strand waar Brigitte Bardot poseerde voor de 1956 klassieker ‘And God created woman’ is gesloten tot onbepaalde tijd. De verwachting is wel dat in het voorjaar alle stranden en baaien weer kraakhelder zijn.

Kraakhelder is ook de strategie van de SNCF dat veel last heeft van lastige stakende werknemers. Na het plan voor onbemande treinen wordt nu ook de kaartverkoop via het loket in stations opgedoekt: ‘Gaat u thuis maar verder klagen, de automaat kan prima zonder u kaartjes verkopen.” En zo worden de stations Tende, Sospel, La Trinité, Menton, Villefranche-Sur-Mer en Carnolès voortaan geheel geautomatiseerd en wordt het aantal stakingen hopelijk minder. Tenzij er een stroomstoring is natuurlijk, maar dan kunt u altijd nog gaan zwartrijden of lopen.

Wie een wandeling maakt in het zonnetje hoeft niet meer uit te kijken als u oversteekt, daar zorgt de nieuwe wet wel voor. Maar de zon blijft wel gevaarlijk. Nu kan de Franse staat de zon niet verminderen, maar ze kunnen wel verhinderen dat u ook nog eens naar de zonnebank gaat. De Nationale Franse Gezondheids Dienst sluit daarom aan de lopende band zonnebank centra omdat die een bewezen plek zijn om versneld huidkanker op te lopen. Wie in de winter toch een bruine kop wil houden kan beter een dag gaan skiën. 

Vanaf 1 december gaan de pistes weer open en ondertussen blijven de Amerikanen en Chinezen in steeds grotere getallen naar de Côte d’Azur komen. Door de gunstige koers is het voor Amerikanen interessant om hier iets te kopen. En de Chinezen, die worden straks in hun eigen taal verwelkomd. Zelfs in Sophia Antipolis, het ZuidFranse Silicon Valley waar u bijna geen GSM ontvangst heeft maar dit terzijde, is een nieuwe Stichting opgezet met de naam ‘Ink in China’. U kunt uw driejarige peuter hier naar toe brengen voor Chinese les. Het is geen strenge school met een diploma maar een clubje waar op een speelse manier de Chinese taal wordt geleerd. Het schijnt dat je op driejarige leeftijd heel snel en makkelijk Chinees kan leren. @#!%

Wij halen liever Chinees met gestoomde dimsum, maar kijken met bewondering naar ouders die hun kroost klaarstomen voor de toekomst. 

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.