Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Wordt dit de nieuwe taal van Frankrijk?

Door in Blog met 2 Comments

In Frankrijk is taal een zeer belangrijk onderdeel van de cultuur en de maatschappij; de grammatica is bovendien zo complex, of kan zo complex worden gemaakt dat men elkaar graag betweterig corrigeert over het toepassen van de juiste vervoeging. Arme kinderen die dit allemaal moeten leren; ik kom altijd weg met de mededeling dat ik Frans praat op nivo 4e klas lagere school. Dan hoeft men ook niet meer van mij te verwachten. Toch is er een ommezwaai gaande binnen de Franse taal; de regering was al verbolgen over het SMS taalgebruik waarbij simpele woorden als A plus, worden geschreven als A+ en de medeklinkers voor de snelheid van het bericht worden weggelaten zoals Bnjr voor Bon jour. Onder jongeren ontstaat zo een geheel nieuw soort Frans, net zoals dat eigenlijk in alle landen gebeurt. En uitgerekend in Frankrijk wil een nieuw soort school gaan uitblinken met een nieuwe taal, die alle grenzen overschrijdt. Een taal die je bovendien niet kunt lezen, maar wel kan schrijven.

Universele taal

Dankzij de opkomst van techniek is deze nieuwe, universele taal geboren die alle landen met elkaar verbindt. Wie de taal kan lezen en schrijven, kan zonder problemen werken in Amerika, India, China, Zuid Amerika of Europa. Die nieuwe taal heet ‘coding’ en is de taal waarmee we het Internet en allerlei technologische dingen zoals Apps met elkaar laten praten. Coding begint heel simpel maar kan heel ingewikkeld worden. Op ieder niveau is de kleinste fout al dodelijk voor de werking van de taal. Vergeet je een spatie of een comma, dan werkt de taal niet binnen de computeromgeving. In Amerika, de bakermat van Internet zijn alle jongeren die ‘coding’ begrijpen al werkzaam bij Facebook, Google of Apple. Ook op lagere scholen start men met ‘coding’ spelletjes, om de kinderen er uit te halen die het snappen. Dat is ook het mooie; je snapt het en je vindt het leuk, of niet. Geen talenknobbel nodig, want coding typ je en spreek je niet.

Ecole 42

In Parijs is in november 2013 een nieuw type school van start gegaan; de Ecole 42, een privé initiatief van de oprichter van Free telefonie. Xavier Niel wil een gratis opleiding bieden waar iedereen zich voor kan inschrijven. De school is zijn antwoord op het, in zijn ogen slechte Franse onderwijssysteem. Na de middelbare school kan iedereen weliswaar gratis door naar de Universiteit, maar die zit overvol en sluit nauwelijks aan bij de moderne tijd, tenzij je medicijnen of rechten gaat studeren. Uit ervaring weet ik dat als je marketing hebt gestudeerd in Frankrijk, je eigenlijk al 10 jaar achterloopt bij de rest van de wereld. Openbare opleidingen zijn uiterst selectief en hier maakt het ook nog eens uit uit welke familie je komt; dit om de kwaliteit van de elite te behouden. Val je tussen wal en schip qua Universtiteit of elite opleidingen, dan is Ecole 42 in Parijs misschien inderdaad een gat in de markt, als je ‘coding’ leuk vindt.  Kom je door de testen, dan behoor je tot de 800 leerlingen die ieder jaar worden aangenomen. Met coding moet zij in groepsverband complexe problemen oplossen die technologie sterker of beter toepasbaar maakt voor de samenleving. Het z.g. ‘divergent thinking’ is het sleutelwoord; meerdere oplossingen aandragen voor een complex probleem. Wie als kind de normale school niet kon afmaken maar wel handig is met computers en altijd vol met ideeën zit, is de ideale leerling voor deze school die als ambitie heeft de beste programmeurs van Frankrijk af te leveren.. Coding zullen wij als boekenwurmen nooit normaal in een boek lezen, voor een echt verhaal moeten we naar de bibliotheek. Of naar de e-book shop.

Meer info

http://www.42.fr/

Een voorbeeld van coding.
Share This

2 comment

  1. Patrick schreef:

    Het plaatje is nu net juist geen voorbeeld van coding, want HTML is een opmaaktaal, en geen programmeertaal.