Nieuwbouw kopen aan de Côte d'Azur - Wonen aan de Côte Azur

Nieuwbouw kopen aan de Côte d’Azur

Door in Blog met 0 Comments

Dit artikel verscheen eerder in print in Maison en France, juni 2019

Vastgoedadviseur Ab Kuijer laat zijn licht schijnen over de markt voor nieuwbouwhuizen aan de Côte d’Azur, de streek waar hij al jarenlang werkt.

‘Ab, ik wil dat je een mooie deal voor mij maakt, want ik betaal cash.’ Ik hoor dit verzoek regelmatig. Helaas moet ik de enthousiaste potentiële koper van een nieuw appartement al bij voorbaat teleurstellen. Ook al gaat het soms om een appartement van bijna twee miljoen, de markt voor nieuwbouwhuizen aan de Côte d’Azur is bepaald geen handjeklap.

Projectontwikkelaars weten uit ervaring dat nieuwe woningen altijd worden verkocht voor de vraagprijs en dat ze niet echt iets extra’s hoeven te doen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen; zo hebben we al twee jaar een appartement met twee slaapkamers in Cannes Palm Beach in de aanbieding. De prijs? 368.000 euro met tuintje én uitzicht op een muur. Daar krijgt u de garage van 35.000 euro bij cadeau.

Vertraging
Wanneer er veel animo voor een project is, zoals twee jaar geleden in Theoule- sur-Mer direct aan zee, wordt de prijs na enkele maanden vrolijk omhoog bijgesteld. Het is de simpele marktwerking van veel vraag en weinig aanbod. Het is daarom zaak om er als eerste bij te zijn;u heeft dan de beste keus, de beste prijs en wie weet kunt u het appartement nog vóór de oplevering met winst verkopen. Nieuwbouw als belegging is iets wat veel kopers voor ogen hebben bij de aankoop. Wie als eerste kan kiezen en een appartement heeft gereserveerd met een 5% aanbetaling, moet wel geduld hebben.

De grond wordt pas aangekocht door de projectontwikkelaar als 40% op papier is verkocht. Daarna treedt het ‘circus immobilier’ in werking; buren worden wakker, inspraakavonden volgen, graafmachines staan stil en uiteindelijk moeten advocaten met elkaar in gesprek om een financieel compromis te vinden. De oplevering kan hierdoor zomaar een jaar later plaatsvinden.

Kopers raken ongerust en kijken nog maar eens naar de brochure; zou het wel door gaan? De bouw met leveringsgarantie gaat gelukkig altijd van start; de gemeente heeft immers haar toestemming al gegeven. Dat er bij de bouw vertraging wordt opgelopen is typisch Frans; niemand zit te wachten op het lawaai van een bouwplaats, maar kan een extra douceurtje wel gebruiken.

Stijgende prijzen
Recente statistieken laten zien dat de prijs van nieuwbouw aan de Côte d’Azur is gestegen; in Nice zelfs met ruim 6%, aldus Marc Ezrati van Les Chasseurs Immo. Doordat de grond schaarser wordt en de vraag alsmaar stijgt, is de verwachting dat de prijs voor nieuwbouw verder zal stijgen. U doet er verstandig aan niet te lang te wachten met uw zonnige investering; de dure tijden komen er weer aan. Ik zou zeggen: ‘Komt dat zien, komt dat zien!

VERKOCHT IN 2018
Bestaande woningen: 13.279 (stijging van 5% t.o.v. 2017)
Nieuwbouw woningen 4.882 (stijging van 7% t.o.v. 2017) Bron: cote-azur.cci.fr

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf. Woont sinds 2006 in Zuid Frankrijk. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Happily married met Jo. Leest en schrijft dagelijks over van alles. Met Wonen aan de Côte d'Azur leveren Ab en Jo samen OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.