Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Nieuwbouw Zuid-Frankrijk stijgt naar ongekende hoogtes

Door in Blog met 0 Comments

Dit artikel verschenen eerder in de zomereditie 2022 van magazine Cote & Provence.

Niet alleen de temperatuur bereikt ongekende hoogtes in Zuid-Frankrijk, ook nieuwbouw breekt records. Het is echter niet de verkoop die extreem hoog scoort maar de bouwconstructie zelf. In Joia Nice Méridia, de nieuwste wijk van Nice, dichtbij het Allianz voetbalstadion en de net geopende Ikea, wordt het Nice van de 22e eeuw gebouwd met een duidelijke visie. Ecologisch, creatief, energiezuinig en ontworpen met vrije hand voor internationale architecten van naam zoals de Italiaanse Cino Zucchi en de Japanse Sou Fujimoto. Die laatste mocht het gebouw Hana ontwerpen, wat in het Japans bloem betekent. Met ronde vormen voor de speelse balkons toont het gebouw vanuit de lucht als een bloemblad. Met maar liefst zeventien etages is Hana voor Nice een absolute aanwinst.

Prijsstijging nieuwbouw gedurende verkoop

De verkoop ging op een bijzondere manier. De verkoopprijs van etages zonder zeezicht werd als eerste gelanceerd en naarmate de belangstelling voor Hana groeide, werden hogere etages vrijgegeven voor verkoop. En iedere keer steeg de prijs per vierkante meter, waardoor de allerhoogste verdiepingen zonder problemen verkocht werden voor een prijs op niveau. Maar dan woon je ook wel heel bijzonder: met tramlijn 2 voor de deur en de zee aan de horizon.

Wat ook bijzonder is, is een ambitieus nieuwbouwproject in Èze. Gelegen op de hoogste weg aan de berg begon de projectontwikkelaar nog voor de pandemie voortvarend met de verkoop. Totdat de buren de brochure en de prijslijst onder ogen kregen en uitreken- den hoeveel winst de projectontwikkelaar maakte. Prompt werd bezwaar tegen de bouw aangetekend. Dit gebeurt overigens aan de lopende band. Het is het juridische spel tussen advocaten waarbij de buren uiteindelijk worden afgekocht met een aantrekkelijke extra som geld om het bezwaar in te trekken. Na twee jaar rechtszaken en vertraging gaat de verkoop eind augustus gelukkig weer van start.

Invloed van buitenaf

De situatie in de wereld heeft weinig impact op de
Zuid-Franse huizenverkoop. Ik durf zelfs te stellen dat hoe onzekerder de economie lijkt, hoe sneller mensen hun spaargeld van de bank halen en investeren in stenen. Frankrijk is daarbij een ideaal land dat allerlei belastingvoordelen kent voor kopers van nieuwbouw. De 20% btw-teruggave op de aankoopprijs van een nieuw appartement is u wel- licht bekend. Maar komt u hier wonen en is Frankrijk voortaan uw primaire adres, dan valt er nog meer voordeel te behalen.

Stel, u koopt een nieuw appartement en u verhuurt dit aan uw kind, dan betaalt u dankzij de Loi Pinel zelf minder belasting. Het is een slimme manier
om woningnood onder starters aan te pakken. Als uw kinderen zelf werken en het is hun eerste woning, dan biedt de Franse staat ook hulp door hypotheken aan te bieden met 0% rente, de z.g. PTZ-regeling, le prêt à taux zéro.
En zo blijft Frankrijk, en dan met name Zuid-Frankrijk, voor veel mensen het beloofde land waar de zon maar liefst driehonderd dagen per jaar schijnt.
Met mooie restaurants, veel cultuur en supermarkten boordevol fruit en groen- ten uit de regio. Want ook dat hebben de Fransen goed begrepen: zonder eigen boeren is het lastig eten.

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, auteur, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden over uiteenlopende onderwerpen. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Parijs, Portugal, Mauritius en Ibiza.