Nieuwe Franse belasting, zwemmende burka’s en droogte record.

Nieuwe Franse belasting, zwemmende burka’s en droogte record.

Door in Blog met 0 Comments

President Hollande worstelt als vanouds met zijn begroting en belooft deze maand een forse belastingverlaging voor de werkende middenklasse, mits de Fransen op hem stemmen in 2017. Politici zijn net gladde alen; ze worstelen zich in alle bochten om maar aan de macht te blijven. Hollande’s belofte wordt nog ongeloofwaardiger als twee dagen later minister Valls met een nieuwe ‘tax foncière’ komt voor de huizenbezitters in Frankrijk.

Ieder departement mag deze woonbelasting verhogen met een half procent onder de noemer ‘taxe spéciale d’équipement regional’. Deze belasting is bedoeld om kleinere bedrijven op lokaal niveau te helpen zodat ze meer personeel kunnen aannemen. De regering begrijpt nog steeds niet dat een echte ondernemer helemaal geen financiële hulp wil van de overheid, maar juist een versoepeling van de regeltjes.

Mocht u al enige tijd overwegen om een huis te kopen aan de Côte d’Azur en u bent bang voor de toekomst qua belastingen, dan hebben we goed nieuws. De departementen Haute-Provence en Provence Alpen Côte d’Azur hebben hun veto-recht gebruikt en zullen de nieuwe belastingverhoging niet doorvoeren. Een tegenvaller voor de Franse schatkist.

Toch ging er op het Franse ministerie van Financiën wel een flesje appelcider open. Men krijgt deze maand de bankrekening gegevens van 42.540 Franse inwoners die hun vermogen voor de Franse belastingdienst hadden verstopt op een Luxemburgse bankrekening. Dankzij de hard-disk die twee jaar geleden door een bank medewerker was verstuurd aan de Duitse belastingdienst worden 160.000 belastingontduikers in Europa alsnog aangepakt. De 42.540 welgestelde Fransen kunnen niet alleen een verdriedubbeling krijgen van de te betalen belasting, maar ook nog een celstraf.

Wie ook worden aangepakt zijn de zwemmende burka’s in zee voor de kust van Cannes. De burgemeester van Cannes heeft een officieel verbod ingesteld op het dragen van deze burkini’s en burka’s in de Middellandse zee. “Het is niet alleen onhandig bij een eventuele reddingsoperatie, het is ook onhygiënisch. Maar bovenal is een burka voor ons een religieuze uiting. In het kader van de oorlog tegen de jihad zien wij daarom de burka en burkini ook als uniform en dat mag niet meer in zee.” Wie de regels niet respecteert, krijgt een boete en riskeert verbanning naar de woestijn.

De burka draagsters staan dus aan de kant en letterlijk op een droogje. Dat kan ook worden gezegd van alle vegetatie aan de Franse kust. Het heeft hier lange tijd niet meer geregend en de temperaturen gaan vrolijk door de 32 graden grens heen. Er is dan ook een droogte record verbroken; sinds 1997 is het niet zo lang zo droog geweest. Dat betekent de tuinsproeiers een keer extra aan zetten en vooral uw eigen vochtgehalte op peil houden.

Proost!

Share This