Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Oesters eten aan de Côte d’Azur

Door in Blog met 0 Comments

Als traditie is het gebruikelijk om in Zuid Frankrijk op Nieuwjaarsdag geen restantjes slappe appelflappen te eten, maar heerlijke verse oesters. Bij voorkeur samen met je vrienden die je op het strand ontmoet en je met elkaar op het mooie nieuwe leven toast. Wij doen daar ook dit jaar weer graag aan mee. Voor de een is het een gruwel en voor de ander een delicatesse; oesters eten. Al sinds mensenheugenis staat de oester bekend als een ware aphrodisiac; een erotische opwarmer voor onze vleselijke lusten. De samenstelling laat ook geen vrouw onberoerd, hetgeen natuurlijk weer de fantasie van de man prikkelt. Een oester is behalve heel gezond ook maar net wat je er in wilt zien. Voor vrouwen lijken de oesters op testikels terwijl mannen er de schaamlippen van de vrouw in herkennen. Nou, misschien met je ogen dicht dan. Dat oesters eten heel gezond is blijkt wel uit het feit dat ze boordevol proteïnen, vetten, calcium, zink en fosfor zitten. Dat zorgt voor die stimulerende werking. De beroemde rokkenjager Casanova liet in zijn villa in Venetië elke dag verse oesters bezorgen; hij slurpte er wel 50 per dag naar binnen, puur om zijn sperma productie te verhogen. Voor Casanova waren oesters een prikkel voor de zinnen, de geest en de liefde.’

In Europa is de Franse oester het populairst maar je eet ze natuurlijk het lekkerste in Frankrijk zelf. Bretagne is de bakermat maar overal langs de Franse kust worden oesters gekweekt, van Normandië, Arcachon, Thau tot aan Marrennes-Oléron. Alleen oesters die in Marrennes-Oléron worden gekweekt, mogen de naam Marennes d’Oléron dragen. Na de kweek krijgen oesters hier een speciale behandeling; de raffinage. In de claires, de zoutpannen, komen de oesters tot rijping en smaak. De Fines de Claires moet minstens een maand in een claire doorbrengen, bij een dichtheid van 20 oesters per vierkante meter. En wil je helemaal de top of the bill proeven, dan vraag je om Pousse en Claires; deze blijft in de claire (zoutbank) met maar 5 oesters per vierkante meter. Je herkent deze oester aan de groeiring van kalk in de vorm van een kanten kraagje. Aan de Franse Riviera heeft ieder zichzelf respecterend restaurant wel verse oesters op het menu staan. Je betaalt naar mate de grootte van de oesters en ook uit welke regio. Gemiddeld ben je zo’n 16-24 euro kwijt voor een bordje van 6-8 oesters, als voorafje.

De beste restaurants om oesters te gaan eten aan de Franse Riviera:

La Taverne du Safranier, 1 Place du Safranier, 06600 Antibes Juan les Pins

Aphrodite, 10 Boulevard Dubouchage 06000 Nice

La Cabane de l’Ecailler, 24 Avenue des Oliviers, 06800 Cagnes-sur-Mer

Coquillages Astoux et Brun, Angle 2 rue Louis Blanc et 27 rue Félix Faure, 06400 Cannes 

Een oester is behalve lekker ook leerzaam; wat denk je van het spreekwoord: ‘een oester maakt van zijn probleem een parel’ . Zo kun je de dingen ook bekijken die op je pad terecht komen; je moet er zelf wat van maken, ook al is het een verdwaald zandkorreltje in je oesterschelp. Je kan ook gesloten zijn als een oester, in dat geval hou je wijselijk je mond. Zeker als we je verklappen dat de oesters uit Bretagne maar 4 euro de kilo kosten bij de Géant. Eet smakelijk!

Share This