Olijfbomen opgegeten, Ferrari op de koffie en fluiten als een homo
Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Olijfbomen opgegeten, Ferrari op de koffie en fluiten als een homo

Door in Blog met 0 Comments

Het zal Max Verstappen niet zo snel overkomen: na een overwinning op de koffie gaan bij Koning Willem Alexander. Het overkwam Charles Leclerc wel deze week; na zijn zege voor Ferrari op het circuit van Monza, kon hij gisteren een kaakje in de koffie dopen bij Zijne Hoogheid Prince Albert II om over autosport te praten. In Monaco staat autosport en het bezit van extravagante auto’s sowieso iedere dag op de agenda, dus er was voldoende om over te keuvelen. 

Misschien hadden ze het ook wel over het stijgende aantal fietsongelukken in de Alpes Maritimes. Niet dat mensen hier spontaan van hun fiets vallen, maar helaas zijn er in de periode tussen 2005 en 2017 maar liefst 1273 serieuze ongelukken met fietsers gebeurt waarvan 24 met dodelijke afloop. In drie van de vier gevallen was de persoon op de fiets ouder dan 60 jaar. De details van de ongelukken worden niet bekend gemaakt, maar wie weleens zo’n stoet oudere jongeren in strakke lycra pakjes breed over de weg ziet fietsen, als ware zij de Koning van het asfalt, kan zich voorstellen dat er weleens iemand onder een auto verdwijnt. Als automobilist moet u dus oppassen voor dit soort Tour de France look-a-like karavanen.

Nog meer oplettendheid is geboden voor iedereen die een olijfboom in de ZuidFranse tuin heeft staan. Na de rode kever (Charaçon Rouge) die aan de Cote d’Azur duizenden palmbomen naar de vernieling at en nog steeds eet, is nu een dodelijke bacterie opgedoken die olijfbomen vernietigd. Italië is door de Xylella fastidiosa al meer dan 1 miljoen olijfbomen kwijtgeraakt en de ziekte is onlangs de grens met Frankrijk overgestoken. Iedere olijfboom die deze ziekte krijgt wordt subiet afgebrand, inclusief alle olijfbomen in een straal van 5 kilometer. Ik ben vast afscheid gaan nemen van onze olijfbomen; met een ligging op een helling aan zee en slechts 35 kilometer van de Italiaanse grens verwijderd is het wachten op het onheil. Een soort laatste seizoen gevoel van Game of Thrones; je weet dat de dood nadert.

Gelukkig is er ook leuk nieuws in aantocht: in de Eco-Vallée van Nice, de wijk die langzaam in een hippe trendy Silicon Valley achtige buurt verandert, komt een nieuwe campus. Op deze Universiteit komt de nadruk te leggen op engineering en training programma’s. De investering bedraagt 84 miljoen euro en zal van Nice een nóg bruisender wereldstad maken. Misschien kunnen ze binnenkort bij hun buren in het Allianz Stadium vast een kleine training geven tegen eeeeh homofobie bij voetbalsupporters.

Homofobie is voor mij iets uit de jaren 50. In Amsterdam was de helft van mijn vrienden in de radio en dancescene gay en dat was ook nooit bijzonder of raar in ieders ogen. Het is vandaag de dag gek genoeg een beetje dubbel; homo’s of lesbiennes worden in elkaar geslagen en tegelijkertijd zeggen we dat homo zijn (of transgender als je het écht niet meer weet) heel normaal is. 

Blijkbaar gaan we qua vrijheid achteruit; je mag het woord homo niet meer roepen want dan kwets je mensen. Maar dan kan je niets meer roepen: ‘hé sufferd!’ zou beledigend zijn voor iedereen met een lager dan gemiddeld IQ, en ‘schele idioot!’ zou beledigend zijn voor iedereen die een bril met bijsturende glazen draagt. Niemand durft straks écht te zeggen wat hij denkt. Supporters in voetbalstadions zijn als groep nergens bang voor en schijnen van alles te roepen over homo’s. Een rare plaats; al zou een voetballer homo zijn, je komt toch voor de wedstrijd. Zou Dolberg dan toch misschien….? Nee, dat denk ik niet. Maar de uitdrukking: ‘die scheidsrechter fluit als een homo’, die is al zo oud, daar kan geen enkele nicht zich meer over opwinden. 

Ik zal de uitdrukking proberen te ontleden; men bedoelt hiermee te zeggen dat de scheidsrechter niet mannelijk genoeg fluit en dus voor iedere wissewasje zijn fluit tevoorschijn haalt. Misschien dat latente homo’s in het stadion daar dan weer zo opgewonden van raken dat men van alles gaat roepen naar de scheids? Feit is wel dat vrijwel iedere wedstrijd moet worden stilgelegd als een scheidsrechter zijn fluitje laat zien. Het is een opgewonden chaos, misschien moeten ze dat fluitje wel vervangen door een vlaggetje. Al zijn die die homo-joelende supporters natuurlijk eigenlijk een stelletje nephomo’s. In ieder geval is de discussie aangezwengeld en gaat de regering een campagne ontwikkelen om homofobie te ontkrachten en boetes uitdelen aan de clubs. Het blijftal met al een raar verhaal.

Er gebeuren sowieso meer rare dingen; eerst vliegen er kerken ‘spontaan’ in brand en nu verdwijnen van kerken complete klokken. Het brons van een kerkklok schijnt het goed te doen op de zwarte markt; maar wie haalt dit soort loodzware dingen van zo’n grote hoogte naar beneden? In de omgeving van Marseille (waar inderdaad steeds minder Christenen wonen) zijn nu al enkele klokken op deze manier verdwenen. Misschien wordt het tijd dat we allemaal weer vaker naar de kerk gaan en op die manier een oogje op ons erfgoed houden.

Ondertussen kabbelt het leven aan de Cote d’Azur rustig verder; alle scholen zijn weer begonnen en de schoolbussen gaan weer staken voor een loonsverhoging. Dochter Sophie is gestart op de Universiteit en kwam met belangrijk nieuws thuis: ‘Ze hebben iedere donderdagavond een groot feest!’. Dat is nog eens een goede start van het eerste jaar. Wij knuffelen deze week nog even met onze olijfbomen voor het te laat is en nemen een glaasje wijn op het mooie en nooit saaie leven om ons heen. 

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.