Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Roquefort; het geheim van de eeuwige jeugd?

Door in Blog met 0 Comments

Traditiegetrouw komt er in Frankrijk als pre-dessert (jaja, dus voor de taart of het toetje) een kaasplankje op tafel, om nog even lekker na te peuzelen en te praten over bijvoorbeeld het eten. Nu vind ik persoonlijk Roquefort kaas heel erg lekker, al halen de meiden bij ons in huis letterlijk hun neus er voor op. Nou ja, ze moeten nog hun smaak ontwikkelen; ze vinden namelijk, hoe raar, Corned Beef ook vies ruiken, weet u nog? (zie mijn blog)

Ik heb helaas geen sterke argumenten voor het eten van Kornèt Bief, maar voor Roquefort kaas liggen de zaken anders. ‘Als je rijpe Roquefort eet, dan leef je langer en gezonder’, ontdekten wetenschappers van Lyotec, een bio-medisch instituut in Cambridge. Een gerenommeerd instituut uit Engeland, nota bene de aartsvijand van Frankrijk, heeft recentelijk onderzocht dat de samenstelling van rijpe schimmelkaas de oorzaak is dat de Fransen zo weinig last hebben van hart-, bloed- en vaatziekten ondanks het feit dat we toch ook wel vettig eten. Denk aan al die varkensworsten, buikwanden en oren en foie gras.

Het drinken van rode wijn heeft er trouwens geen invloed op; in andere Europese landen is men juist meer rode wijn gaan drinken en daar stijgt het aantal patienten met hart en vaatziekten bloedstollend. Gelukkig eet maar liefst 95% van de Fransen regelmatig een stukje Roquefort kaas; de helft doet dat dagelijks. Het wordt door de wetenschappers van harte aanbevolen om 15-25 gram Roquefort kaas per dag te eten, of in ieder geval minstens 4 keer per week, anders heeft het geen effect. Spontaan gezoend worden is er natuurlijk niet meer bij, tenzij je vrouw ook gezellig meedoet. Daarom voor Jo een heerlijk geurig recept uit Barcelona dat ik vandaag voor mijn liefste lief ga maken.

Serranoham met ananas en roquefort

• 4 dikke sneden boerenbrood

• 4 schijven verse ananas of uit blik, uitgelekt

• 4 a 8 plakken serranoham

• 2 (of meer) eetlepels olijfolie (extra vergine)

• 1 theelepel (donker)bruine basterdsuiker

• circa 120 gram roquefort of andere blauwschimmelkaas

• klein handjevol pijnboompitten

Rooster de pijnboompitten snel in een droog koekenpannetje. De grillpan flink verhitten. De sneetjes brood aan beide kanten inkwasten met de olijfolie en aan beide kanten in de grillpan grillen tot donkerbruin. Even apart wegleggen. Elke ananasschijf in 2 halve ringen snijden, de basterdsuiker aan beide kanten goed indrukken in de ananas en in de grillpan aan beide kanten licht laten karameliseren. Neem ze uit de pan en snijd ze in kleine stukjes. Verdeel de plakken kaas over de sneetjes, drapeer hierop 1 of 2 plakken serranoham en garneer ze met de ananasstukjes. Bestrooi met pijnboompitten.

Bon appetit!

Share This