Sneijder naar Nice, veel wind en lege havens aan de Côte Azur

Sneijder naar Nice, veel wind en lege havens aan de Côte Azur

Door in Blog met 0 Comments

Eindelijk, het wordt iets minder warm aan de Côte d’Azur. Bovenop het nieuwe record van 38,3 graden in Cannes, hadden we het sowieso al best benauwd omdat iedereen stiekem de adem inhield uit angst voor bosbranden. En bosbranden hebben we genoeg gehad; door een vonk van een motor die te scherp de bocht ingaat of een kapot bierflesje in de zon staat de berm voor je het weet in de hens. En met de felle Mistral wind kan het vuur zich dan razendsnel verspreiden. Net zo snel als het goede nieuws dat Wesley Sneijder voor een jaar bij OCG Nice komt spelen.

Nice had een week daarvoor aan Ajax laten zien hoe je tot aan de 90e minuut scherp en aanvallend voetbal moet spelen. In de strandtent waar we de afgang met vrienden uit Nederland live konden meebeleven, raakten de gemoederen behoorlijk verhit, maar bleven berm brandjes gelukkig uit. Het wordt een leuk Zuid Frans voetbal seizoen; hoe verder Nice in de Champions League blijft spelen, des te beter voor de naamsbekendheid van de Côte d’Azur. Met een warm welkom voor de nieuwe nummer 10 op het middenveld heeft Nice in ieder geval de wind mee.

Dat kunnen we niet zeggen van de lokale yachting industrie; de provincie PACA heeft een brandbrief geschreven aan President Macron dat vrijwel alle lokale havens een terugval zien van 30-40% minder bezoek van grote buitenlandse jachten. Reden zijn de extreem verhoogde kosten voor liggeld en lokale belastingen. Ook de brandstoftarieven zijn fors verhoogd voor alle schepen onder buitenlandse vlag waardoor iedereen met een beetje boot langer dan 50 meter naar Italië en Spanje is uitgeweken. Zoals altijd dacht de Franse regering extra geld van buitenlanders te kunnen innen, maar het resultaat is desastreus; omzet verdwijnt en dus ook banen in de havens. Vooralsnog doet de regering de terugval af als een ‘storm in een glas water’.

Meer storm en wind is op zee te vinden en dus waren wij een weekje met een Hobiecat 16 op het water om wat verkoeling te zoeken. Midden op zee kan de wind ineens gemeen sterk worden en dan is het de kunst om op tijd de zeilen los te laten. De eigenaar van de 12 meter lange zeilboot had dat te laat in de gaten waardoor hij op de rotsen bij Salis in Antibes eindigde. Iets teveel wind.

Een warme week aan de Côte d'Azur met recordhitte in Cannes sinds 50 jaar, zeiljachten spoelt aan en havens stromen leeg dankzij nieuwe regering.

Nu is veel wind is op zich geen slechte zaak en de reden dat de nieuwe regering in snel tempo bezig is om grote windparken te bouwen, zowel op zee als op land. Binnen drie jaar verschijnen nog eens 700 windpark installaties, bovenop de 1500 die al draaien. Doel is om de energiebehoefte van Frankrijk voor 10% uit wind te laten bestaan. Behalve wat groene verkoeling op de energienota hebben we daar qua verfrissing helaas niets aan; de meteo zegt dat het de komende tien dagen in Zuid Frankrijk opnieuw droog en warm blijft en dus gaan veel Fransen in augustus alsnog de bergen in. Een leuke tip als u nog wat verkoeling zoekt; op 2,5 uur van de kust kunt u bijvoorbeeld naar een prachtig koud bergmeer bij Allos. Alleen het filmpje kijken is al verfrissend!

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf. Woont sinds 2006 in Zuid Frankrijk. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Happily married met Jo. Leest en schrijft dagelijks over van alles. Met Wonen aan de Côte d'Azur leveren Ab en Jo samen OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.