Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Waarom er geen echte recessie bestaat aan de Cote d’Azur

Door in Blog met 0 Comments

Er komt een grote economische crisis aan! De banken vallen om! Alles wordt duurder! De prijzen van huizen gaan dramatisch dalen!

U zult wel denken; dat is een leuk begin van een realistisch onroerend goed verhaal over Zuid-Franrijk. Het klopt dat we in Europa op een recessie afstevenen en dat zal voor veel mensen vervelende gevolgen hebben. Maar de Cote d’Azur is een wereld apart waar andere regels gelden.

Tijdens visites aan luxe villa’s aan de Cote d’Azur boven 2 miljoen bespreken we met de klant (als de woning in de smaak valt) een mogelijk bod op de woning. Een paar jaar geleden kon er altijd wel wat worden onderhandeld, gemiddeld 5 tot 7 procent van de vraagprijs. Dat komt in de buurt van het bedrag dat u aan de notaris en belastingen kwijt bent voor de aankoop van een bestaande woning.

Vraagprijs en verkoopprijs Zuid Frankrijk

Echter, tegenwoordig is in acht van de tien gevallen de vraagprijs ook de verkoopprijs. Soms wordt er wat meubilair overgenomen; hierdoor wordt de netto verkoopprijs en de belasting die u daarover betaalt iets minder.

Door weinig kwalitatief goed aanbod en veel vraag is de prijs elasticiteit geminimaliseerd. Er zijn simpelweg steeds meer kopers dan huizen waardoor de Zuid Franse markt al twee jaar een echte verkopers markt is geworden.

De hypotheekrente in Frankrijk schommelt ook nog eens tussen 1,7 en 2 procent en steeds meer Europese banken hanteren een negatieve rente op uw spaargeld. Dus investeren in stenen is de meest waardevaste investering. Mits die stenen natuurlijk in een economisch stabiele omgeving staan en samen een mooie villa vormen.

Een goedkope woning kopen tijdens recessie

Sommige huizenkopers die hun geld in aandelen, crypto, NFT of bitcoins hebben geïnvesteerd kijken dit jaar met een extra scherpe blik naar de prijs van onroerend goed aan de Cote d’Azur.

Men hoopt door de recessie op een keldering van de markt en de prijs per vierkante meter. Een luxe villa in de hogere prijsklasse zou dan voor een veel lage prijs worden verkocht. De argumenten voor een extreem laag bod zijn steeds hetzelfde: ‘er komt een crash aan bij de banken’ en ‘mensen gaan gedwongen hun villa verkopen’.

Maar het gebeurt niet.

In de zestien jaar dat ik hier woon en werk heb ik twee keer een economische crisis meegemaakt; in 2009 en 2015 waardoor de waarde van vastgoed in andere landen naar beneden duikelde. ‘Kopen voor de laagste prijs en verkopen als de prijs weer stijgt’ was het devies. En dat werkte goed in Dubai, Spanje of Italië. Maar niet aan de Cote d’Azur.

Er is iets namelijk iets bijzonders aan de Franse Riviera. De meeste mensen met een huis in Zuid Frankrijk hebben genoeg geld hebben om een crisis te doorstaan. De nuchtere Franse mentaliteit speelt hierbij een grote rol. Crisis in de wereld? Oorlog? Banken failliet? Regering gevallen? Men haalt de schouders op en trekt nog een flesje wijn open en weet: alle narigheid gaat een keer voorbij. Men verkoopt in de tussentijd liever niets dan gedwongen verkopen voor een lagere prijs. Dat is de Franse eer te na!

Record aantal bezoekers PACA

Want wie zijn huis niet verkoopt kan het altijd goed verhuren. Dit jaar kwamen meer dan dertig miljoen mensen naar de PACA regio (Var en Alpes Maritimes)! Het merendeel huurde een kamer in een hotel of B&B, een appartement, of een luxe villa voor de hele familie.

Een eenvoudige villa met zwembad en 4 slaapkamers levert de eigenaar snel tussen 3 en 5,000 euro per week op. En hoe exclusiever de locatie, hoe hoger de huurprijs; huurprijzen van 50,000 euro per week zijn dan ook geen uitzondering.

Kortom, er komt vast een kentering in de welvarendheid van de wereld. Een periode van onzekerheid voor velen. Maar het leven aan de Franse Riviera blijft doorgaan in een champagnebubbel met waardevaste prijzen van onroerend goed. Daarom wil iedereen hier zo graag kopen en daarom is er geen betere investering dan onroerend goed aan de Cote d’Azur.

In het ergste geval wordt de markt tijdelijk bevroren en verhuurt u de woning voor een goede prijs. Of u ziet de waarde stijgen; dit jaar is de waarde van onroerend goed langs de kust met gemiddeld 13% gestegen. Tel uit uw winst!

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Parijs, Portugal, Mauritius, Bali en Ibiza.