Wapenstokken, een nieuwe tramlijn en extra koelbox zones - Wonen aan de Côte Azur
Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Wapenstokken, een nieuwe tramlijn en extra koelbox zones

Door in Blog met 0 Comments

Eindelijk is de zomer dan echt begonnen; de krekels knetteren al vroeg in de ochtend en temperaturen lopen op, zelfs ‘s-nachts is het 24 graden. Wij vinden dit heerlijk; al werken we door, er zijn genoeg momenten om van de zomer te genieten.

Na de WK voetbal overwinning van Frankrijk op Argentinië stijgt het Franse chauvinisme en raken de gemoederen extra verhit. Oh wee, wie het waagt om bijvoorbeeld zonder toestemming de Franse grens bij Ventimiglia over te steken. De gendarmerie staat met getrokken wapenstok klaar om iedereen weer het land uit te knuppelen. Helaas staan zo’n 500 Afrikanen in het centrum van Ventimiglia klaar om Frankrijk te bestormen. Dat wordt ook een leuke wedstrijd met Macron als scheidsrechter en de Italiaanse regering als lachende toeschouwer.  Alleen al dit jaar zijn er 10.524 z.g. migranten teruggestuurd naar Italië, die ze het liefst weer terug naar Afrika stuurt.

Het blijft een lastige discussie en ik begeef mij liever niet op het glibberige politieke vlak, maar dat hele migratie en ‘Europa vergrijst’ probleem kan volgens mij simpel worden opgelost. Maak sollicitatiebureau’s in Afrikaanse landen, neem namens fabrieken en industrie de ambitieuze mensen aan die in Europa willen werken, geef ze een werkvergunning met recht op verblijf en verdeel het werklustige aanbod mensen over de landen die een tekort aan arbeidskrachten hebben. Een soort EU arbeidsmarkt. Op die manier is iedereen blij en leven we nog lang en gelukkig samen met een nieuwe generatie Europeanen die de Westerse economie draaiende houden. Maar zonder baan, kom je Europa niet in. Is dit plan nou slim, of is de EU gewoon dom? 

Ondertussen zitten er Afrikanen zonder werk en zonder toekomst met een Iphone 7 op een rots in de buurt van Menton. Gelukkig waterfietst Prinses Charlene uit Monaco af en toe langs om te kijken of de vreemdelingen niet in haar paradijsje stoppen. In Monaco is men namelijk veel te druk bezig met de Riviera Bike Challenge; een waterfiets op een surfplank wedstrijd. En als er 110 mensen meedoen uit 44 landen, dan kan je daar niet zo’n migrantenboot tussendoor hebben. Gelukkig blijft Monaco vrij van al deze onrust en is het Vorstendom een baken van rust.

Dat kan niet gezegd worden van sommige Franse stranden. Op de meest onverwachte momenten stoppen er busjes met gemeente ambtenaren en politie om strandtenten te sluiten. De Franse regering is vastberaden om de Franse privé stranden te bevrijden uit handen van het Kapitaal. Jaja, voor wie het even vergeten was door alle luxe en rijkdom aan de Côte d’Azur; Frankrijk is een socialistisch land. Dat betekent dat er een wet is aangenomen dat gemeentes verplicht meer strand voor het publiek open te stellen (en vergunningen stop te zetten). Die aardige gemeentehuis ambtenaren komen graag achter hun bureau vandaan gekropen om de altijd vrolijke strandtenthouder eindelijk eens aan te pakken.

Als gevolg van de nieuwe wet sneuvelen nu aan de lopende band goedlopende restaurants en strandbars. Dat hierdoor mensen hun baan verliezen en de Franse staat minder inkomsten krijgt, is even niet belangrijk: het volk heeft recht op meer gratis strand en dus worden de mooiste plekken nu bezet door mensen die daar anders nooit kwamen.

Mocht u van plan zijn om een paar miljoen uit te geven aan een leuke villa; wij vertellen u graag welke stranden niet worden aangepakt. Bewoners van kapitale villa’s in de omgeving van Cap d’Ail (Plage la Mala) en Saint Jean Cap Ferrat (Paloma Beach) zijn mooi de klos; hun hippe lounge restaurant is voorgoed ingeruild voor een koelboxen zone.

Dit gebrek aan inkomsten uit het lokale toerisme denkt de overheid goed te maken door de snelheid te verlagen op de Nationale wegen. Met ingang van dit weekend mag u nog maar 80 rijden daar waar u eerst met 90 door kon tuffen. Let wel, dit zijn vaak hele rustige wegen; de verwachting is dat niemand zich aan deze snelheidsverlaging houdt. Toevallig heeft men langs al deze routes het afgelopen jaar nieuws radarinstallaties geplaatst. Kassa dus voor de overheid.

Ach, u kunt maar beter de tram pakken; in Nice is de nieuwe lijn 2 eindelijk geopend en kunt u nu een ritje maken waarbij u vanuit de tram de zee kunt zien. Met de nieuwe lijn 2 hoopt Nice de bevolking en het toerisme te stimuleren om meer van Nice te ontdekken. En meer te spenderen.

En er komt nog meer geld in het Franse laatje, dit keer op een bijzondere manier. Het Amerikaanse General Electric nam vorig jaar een Frans bedrijf over maar moest beloven dat het 1000 nieuwe banen zou creëren. Nu dat niet lukt omdat volgens GE ‘het ondernemersklimaat in Frankrijk lastiger is dan gedacht’ (understatement van het jaar) heeft de regering aan GE een ultimatum gesteld. GE moet 50.000 euro boete betalen voor iedere baan die toch niet komt. Wat een heerlijke logica en vooral stimulans voor buitenlandse bedrijven om in Frankrijk te gaan ondernemen. U bent gewaarschuwd.

Gelukkig komen er wel steeds meer toeristen naar de Côte d’Azur; vorig jaar landden ruim 13 miljoen zon zoekers in Zuid Frankrijk. Alle reden voor Nice Airport om Terminal 2 uit te breiden zodat het maar liefst 18 miljoen passagiers aan kan. Die waaieren vervolgens uit naar Nice, Cannes, Saint Tropez en de Provence. In Cannes was het de laatste tijd mode bij bepaalde figuren om met glazige ogen in het openbaar aan zo’n waterpijp te lurken. Leuk voor op de markt in Rijad, maar niet echt iets dat bij Cannes hoort. Dat vond de burgemeester ook en sinds deze week is er een verbod op de ‘sisha’ in openbare gelegenheden.

Mocht u de komende weken naar Zuid Frankrijk afdalen en wilt u iets anders doen op sportief niveau dan gebruikelijk, denk dan eens aan een rondje ‘Plogging’. Dit is een milieubewuste manier van joggen en de stad schoonhouden. U rent met een groep mede milieubewuste geesten in sportkleding door de stad en stopt om de paar minuten om los slingerend vuil op te rapen. Dit wordtvervolgens netjes in de prullenbak gedeponeerd. De eerste Plogging run in Nice was een groot succes en meer dagen volgen. Op de Nice Plogging pagina op Facebook leest u meer informatie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.