Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Wat moet u weten bij aankoop tweede huis in Zuid Frankrijk

Door in Blog met 3 Comments

Het is warm in Zuid Frankrijk en de maand augustus moet nog beginnen. Dat gaat natuurlijk op traditionele wijze waarbij het Zuiden naar het Noorden gaat om de drukte en de warmte te vermijden. En andersom komt het Noorden naar het Zuiden om juist van die warmte te genieten. En van de zee. En de restaurantjes, de musea, het vuurwerk en ga zo maar door. Niet zo gek dus dat ieder jaar meer mensen besluiten om een tweede huis in Zuid Frankrijk te kopen.

Frankrijk betere investering dan Italië of Spanje

In tegenstelling tot Italië en Spanje heeft Frankrijk de algehele infrastructuur wel goed op orde en is ook de zorg (mocht dat nodig zijn) van hoge kwaliteit. En zo mogen we ieder jaar opnieuw  families groot en klein verwelkomen aan de Côte d’Azur. Er is op het gebied van onroerend goed veel te koop en wie zorgeloos wil wonen, kiest bij voorkeur voor een nieuwbouw woning. Daar krijgt u tien jaar garantie op en de eerste twee jaar kunt u nog volop klagen over een piepende garagedeur of een lekkende badkamer kraan.

Zomerdrukte bij lokale makelaars

De maand augustus is natuurlijk ook vakantie voor veel makelaars in Zuid Frankrijk; de lokale verkoopkantoren worden nu bemand door tijdelijke krachten die hun uurtjes in de warmte uit zitten. Denkt u er aan om een tweede woning in Zuid Frankrijk te kopen, dan kunt u natuurlijk op de bonnefooi gaan rondrijden en voor veel dichte kantoren komen te staan. Of u ontdekt een project in aanbouw, waarbij 80% al van is verkocht. En u had eigenlijk wel dat penthouse willen kopen. Het is daarom veel efficiënter om de zoek service voor uw tweede huis in Zuid Frankrijk bij Wonen aan de Côte d’Azur in te schakelen. Wij maken vooraf met u een selectie van mogelijk interessante woningen en geven u het exacte adres zodat u thuis op Google Maps al de omgeving kunt verkennen.

Daarna maken we een shortlist van 3 maximaal 4 appartementen of villa’s en zorgen we dat de deuren voor u open gaan of de sleutels klaar liggen.

Nieuwbouw wonen in Cannes la Bocca met uitzicht op Mandelieu

Een bestaand huis kopen in Zuid Frankrijk 

Bij aankomst in Zuid Frankrijk bent u door ons al voorzien van alle adressen en links naar Google Maps. En zo bezoeken we in 1 ochtend verschillende adressen en kunt u ‘s-middags heerlijk lunchen en naar zee voor wat verkoeling. De volgende dag bekijken we dan nogmaals de locatie die u het beste bevalt. Bij bestaande bouw kunt u dan een bod uitbrengen en begeleiden wij u tot aan de finale overeenkomst.

Bent u rond met de prijs, dan stelt de verkopende makelaar bij een bestaande villa of appartement een ‘offre d’achat’ op. Hierin staan op hoofdlijnen de belangrijkste zaken zoals adres, inhoud en omvang en apart gemaakte afspraken. Deze informatie wordt door beide partijen ondertekend en vervolgens gaat de notaris daar een voorlopige koopovereenkomst van opstellen. Deze dient u binnen 30 dagen van de ‘offre d’achat’ te hebben getekend.

Verschil tussen offre d’achat, promesse de vente en compromis de vente

Offre d’achat is een eenzijdige belofte van de koper aan de verkoper. De potentiële koper geeft aan dat hij het omschreven pand binnen een vastgestelde termijn wil kopen. Het geeft echter geen garantie dat het huis ook aan de koper moet wordt verkocht. In het offre d’achat staat in grote lijnen wat u wenst te kopen. Als de termijn afloopt en koper en verkoper komen toch niet tot overeenstemming, dan vervalt het aanbod om te kopen.

La Promesse de Vente is een eenzijdige belofte door de verkoper. Verkoper geeft met deze ‘Belofte van Verkoop’ aan dat hij instemt om het onroerend goed te verkopen voor een bepaalde prijs voor een bepaalde periode. De koper betaalt dan wel 10% aan en krijgt een periode van bedenktijd of kan alsnog de verkoop binnen de bedenktijd stopzetten. Als de verkoopakte bij de notaris is voor ondertekening, wordt uw 10% van het aankoopbedrag afgetrokken en betaalt u het resterende deel. Als u geen tijdige melding geeft van annulering en u heeft geen ontbindende redenen (zoals voorbehoud financiering) dan blijft u in gebreke en mag de verkopende partij uw 10% aanbetaling behouden.

De Compromis de vente is een koopovereenkomst tussen beide partijen. De verkoper stemt ermee in om zijn woning te verkopen, terwijl de koper akkoord is om het onroerend goed te kopen. Na de ondertekening van de koopovereenkomst, heeft u als koper altijd een herroepingsrecht van 7 dagen. Bovendien heeft het opschortende voorwaarden, waardoor de aankoop onder bepaalde voorwaarden niet doorgaat; zoals het niet verkrijgen van een lening.

Bron: (http://www.urbis.fr/quelle-est-la-difference-entre-une-offre-dachat-un-compromis-de-vente-et-une-promesse-de-vente.html)

Een nieuw appartement kopen in Zuid Frankrijk

Bij het reserveren van een nieuwbouw appartement in Zuid Frankrijk ontvangt u van de bouwontwikkelaar een voorlopige koopovereenkomst én de bankrekening van de notaris waar u binnen een week 5% aanbetaling dient te hebben voldaan. U krijgt na ondertekening van de voorlopige reserving tot koop overeenkomst binnen een week het door de ontwikkelaar getekende contract retour. Na ontvangst van het door beiden partijen getekende contract, heeft u vanaf de dag van ontvangst nog eens tien dagen bedenktijd. En na die tien dagen gaan de dertig dagen in om uw financiering in orde te maken. Mocht de hyptheek aanvraag niet lukken, dan kunt u binnen die 30 dagen uw aankoop reserveing zonder kosten ongedaan maken. U stuurt dan een aangetekende brief met de afwijzing van de bank naar de project ontwikkelaar en een PDF per mail.

Kosten notaris bij nieuwbouw

Wist u trouwens dat de notariskosten bij een nieuwbouw woning aanzienlijk voordeliger zijn? U betaalt max 2,5% overdrachtsbelasting tegen 7,5% bij bestaande bouw. En als u geen financiering nodig heeft, dan zijn de notariskosten slechts 1,9% omdat het dossier simpeler van samenstelling is. Binnen 2-3 maanden krijgt u vervolgens een uitnodiging van de notaris om de definitieve koopovereenkomst te tekenen. Wij zijn daarbij aanwezig en kunnen ook voor u per machtiging tekenen. Daarna betaalt u in termijnen van 10-20% totdat de bouw klaar is. Dat geld wordt overigens in een Nationaal Bouw Garantiefonds gestort om u er van te verzekeren dat uw gekochte appartement altijd wordt geleverd, als de bouwontwikkelaar failliet zou gaan.

Wonen aan de Côte d’Azur werkt alleen met de beste en grootste projectontwikkelaars en enkele topklasse makelaars die we volledig vertrouwen. Dat geeft u de zekerheid dat uw zoektocht naar een tweede woning in Zuid Frankrijk in professionele handen is.

Wij kijken er naar uit om u deze zomer aan de Cote d’Azur te verwelkomen!

Ab en Jo

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, auteur, eigenaar internationaal marketingbedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Woont sinds 2006 permanent in Zuid Frankrijk. Werd aan de Côte d'Azur de eerste Nederlandse president van de British Chamber of Commerce. Happily married met Jo. Schrijft dagelijks tweeduizend woorden over uiteenlopende onderwerpen. Met de internationale vastgoedportal 'Living on the Côte d'Azur' leveren Ab en Jo OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Parijs, Portugal, Mauritius en Ibiza.

Comments zijn niet toegestaan.