Het beste aanbod, online en off-market.
Neem nu contact op +33770186203 (ook WhatsApp ) of gebruik ons persoonlijke zoekformulier

Wonen in Monaco; de voordelen op een rij

Wonen in Monaco is een verstandige en plezierige investering; het vorstendom Monaco ligt als een waar paradijs tussen de Italiaanse en de Franse grens. Wie hier op bezoek komt, heeft het idee in een andere wereld te stappen. De straten zijn schoon, de kuxe auto’s komen net uit de showroom, de haven ligt vol met de mooiste jachten en ook de lokale bevolking ziet er altijd goed gekleed uit; alsof ze onderweg zijn naar een feestje.

Financieel in Monaco

Leven in Monaco is misschien ook wel iedere dag een feestje; zeker op het gebied van fiscale voordelen. Wie goed verdient en officieel in Monaco woont, kan hier veel geld besparen op o.a. vermogens- en inkomstenbelasting.  Het Prinsdom Monaco is geen onderdeel van de Europese Unie en is dus niet zonder meer onderworpen aan Europese mandaten en richtlijnen. Vanwege een traditie schikking met buurland Frankrijk, zijn douaneheffingen en btw wel van toepassing in Monaco. Sinds 1870 heft Monaco geen inkomstenbelasting meer op zijn inwoners. Dit geldt zowel voor mensen met Monegaskische nationaliteit als iedereen die buiten Monaco is geboren. Helaas moeten inwoners van Monaco met Franse nationaliteit wel inkomstenbelasting betalen.

Inwoners van Monaco die een commerciële of industriële activiteit uitvoeren waarvan de buitenlandse omzet meer dan 25 % van de totale omzet bedraagt, zijn echter wel onderworpen aan een inkomstenbelasting van 33,33 %, ook op het inkomen van de activiteiten binnen Monaco. Daarnaast zijn ondernemingen die inkomsten van patenten of bepaalde auteursrechten ontvangen, onderworpen aan een inkomstenbelasting van 33,33 %. Een percentage dat een stuk gunstiger is dan de belastingafdracht in andere landen.

Internationale bevolking in Monaco

Met ongeveer 36.000 inwoners wonen de inwoners dicht op elkaar op iets meer dan een vierkante mijl aan de Middellandse Zeekust. Ongeveer 22% van de bevolking is Monegaskisch, de rest van een kosmopolitische mix van Franse, Italiaanse, Britse en de meeste andere Europese identiteiten, net als Amerikaanse, Australische, Afrikaanse, Russische en Midden-Oosterse staatsburgers. Monaco werd in 1993 een volwaardig lid van de VN en in oktober 2004 lid van de Raad van Europa en is dus zeker geen outsider op het gebied van de internationale politiek.

Evenementen in Monaco

Monaco is daarbij een energiek land waar vele wereldwijde bijeenkomsten, shows en presentaties worden gehouden. Naast traditionele evenementen zoals het Rozenbal in Maart en het Rode Kruis-bal in Augustus, is er onder meer een Super Car show ‘Top Marques’ met luxe bolides vanaf 1 miljoen. En natuurlijk ieder jaar ook de Grand Prix van Monaco, de Monte Carlo Tennis Masters, de International Jumping of Monaco en de Monaco Yacht Show.

Tijdens de Kerstdagen wordt de boulevard bij Porte Hercule traditiegetrouw omgebouwd tot een Kerstdorp, met vele attracties en stalletjes met verse oesters, champagne en heerlijk gegrild vlees. Er worden zelfs oliebollen in Monaco verkocht tijdens de Kerst; een reden om voor veel Nederlanders in Zuid-Frankrijk juist dan even Monaco te bezoeken. En er dan stiekem van dromen om ook in Monaco te wonen.

Een woonadres in Monaco

Het spreekt bijna voor zich dat ook de levenskwaliteit in Monaco op een zeer hoog niveau ligt. Er wonen in Monaco dan ook veel ouders die hun kinderen willen verzekeren van een solide toekomst. En dat is bijna vanzelfsprekend in een maatschappij waar veel aandacht wordt gegeven aan een goede internationale opleiding met veel betrokkenheid op sociaal niveau. Denk aan theater, kunst en film. Monaco biedt ook vruchtbare grond voor initiatieven en start-ups die zich met het klimaat of high-technologie bezighouden.

Wonen in Monaco; de voordelen op een rijEen huis kopen in Monaco

In Monaco liggen de huizen prijzen aanzienlijk hoger dan in buurland Frankrijk. Als u wilt gaan wonen in Monaco, rekent u dan op minstens 35.000 euro per vierkante meter tot zo’n 70.000 euro in de zeer exclusieve wijken. Monaco bestaat uit wijken, waarvan de bekendste de wijk Monte Carlo is. Hier zijn onder andere het beroemde Monte Carlo Casino en de botanische tuinen te vinden. Ook Monaco-Ville is een bekende wijk; in dit oudste deel van Monaco is onder meer het prinselijke paleis te vinden. La Condamine is het zakencentrum van Monaco. Hier ligt ook de start/finishlijn van de Formule 1. De wijk Fontvieille is te vinden op het kunstmatig aangelegde gedeelte nabij de haven.

De wijken in Monaco bepalen dus de prijs per vierkante meter. Heeft u het geschikte appartement of penthouse gevonden dan is het koop proces als volgt.

Koop proces onroerend goed in Monaco

Na aanvaarding van het schriftelijke bod en de aanbetaling van 10% wordt de notariële akte van verkoop opgemaakt en officieel ondertekend voor een in Monaco goedgekeurde notaris. Bij de ondertekening van het koopckntract moeten de volgende bedragen worden betaald door de koper:

– Het saldo van de aankoopprijs van het onroerend goed
– Notariskosten en zegelrecht (momenteel ongeveer 6% van het bedrag van de transactie)
– De commissie van het makelaarskantoor (3% van het bedrag van de transactie + 20% BTW)

Als voorbeeld: voor de aankoop van onroerend goed voor de prijs van 10 miljoen euro, moet de koper zich voorbereiden om als honorarium van de notaris en het agentschap ongeveer 960.000 EUR ( 600.000 EUR aan de notaris en 360.000 EUR aan de makelaar, inclusief BTW) te betalen, voor de dag dat de akte wordt getekend. Het geld moet dus op de rekeningen staan. Als u een buitenlandse bank transfer maakt, rekent u dan op een week verwerking.

Woning zoeken in Monaco

Er zijn, net als in Frankrijk, vele makelaars in Monaco die vooral appartementen aanbieden. Simpelweg omdat er maar weinig huizen en villa’s zijn. Met ons netwerk in Monaco kunnen we u snel een selectie aanbieden van simpele appartementen tot exclusief onroerend goed, dat uiteraard niet online te vinden. Deze off-market woningen worden alleen met een vertrouwd en bekend netwerk van real-estate professionals gedeeld. Neemt u contact met ons op voor meer informatie.