Zuid Franse kou, fast-food en massaal off-line (op het werk) - Cote Azur

Zuid Franse kou, fast-food en massaal off-line (op het werk)

Door in Blog met 0 Comments

Op de een of andere manier komt het nieuwe jaar aan de Côte d’Azur maar langzaam op gang. Iedereen lijkt drukker met nieuwjaarsborrels of andere feestjes dan met ‘gewoon weer aan de bak’ gaan. Niemand was dan ook ook bereikbaar via mail of Whatsapp; het voelde alsof ik op een andere planeet was. Dit is toch wel het bruisende internationale Zuid Frankrijk?! Ineens viel het kwartje: veel Fransen gebruikten de eerste week natuurlijk voor hun ‘right to disconnect’. Deze nieuwe uitbreiding op de Arbeidswet geeft iedere werknemer het recht om – in werktijd – helemaal off-line te gaan. Per 1 januari mogen Franse werknemers vijf extra werkdagen per jaar zich met andere zaken bezig houden dan verbonden te zijn met een computer of smartphone. Doel is om de toch al zwaar gestresste werknemer te ontlasten van alle informatie druk. Ja gut, je zal eens op tijd een mailtje beantwoorden. Maar het verklaart meteen waarom de restaurants nu al zo vol zitten: “Sorry baas, ik ga even off-line”.

Je hebt niets aan die wet als je in een supermarkt werkt en gewoon de vakken moet vullen; staken is dan de enige legale werkonderbreking. En zo geschiedde; de Carrefour supermarkten gaan de komende weken door heel Frankrijk spontane stakingen organiseren als protest dat ze op zondagochtend open moeten zijn. Bent u door deze staking geraakt en kunt u geen eten in huis halen? Ga dan op zoek naar een lekkere snelle snack, of zoals het in de volksmond heet ‘een vette bek’. In de meeste gevallen moet u daar voor omrijden. Een recent onderzoek naar het aantal fastfood restaurants zoals McDonalds, Quick en Subway in Franse steden toont aan dat Nice er qua fast-food maar bekaaid afkomt. In de hoofdstad van de Côte d’Azur zijn slechts 27 fastfood restaurants te ontdekken op ruim 800.000 inwoners, goed voor een dertiende plaats. In Bordeaux vindt u overigens de meeste fastfood restaurants per aantal inwoners.

De liefhebber van een driedubbele hamburger staat weliswaar in de kou, maar dat is nog niets bij de kou die de vluchtelingen aan de Cote d’Azur moeten doormaken. De hoop op een warm huis en een leuke uitkering zonder iets te doen is omgeslagen in een gevoel van ijskoude realiteit. Het is in Europa een stuk kouder dan in dat zonovergoten Afrika dat ze achter hebben gelaten. Daarom worden nu overal dekbedden en slaapzakken verzameld zodat de asielzoekers in ieder geval warm op straat liggen. Typisch geval van symptoom bestrijding zonder het probleem aan te pakken. De vrijspraak deze week door het Hof van Nice voor de Fransman die asielzoekers het land binnensmokkelde via het achterland van Menton maakt het allemaal nog onduidelijker.

Ik begrijp steeds minder van de politiek en besluit om een verfrissend stukje te gaan motorrijden. Terwijl ik mij netjes aan de snelheid houd op de A8, worden auto’s links en rechts zigzaggend door collega motorrijders ingehaald die blijkbaar teveel actiefilms hebben gezien. Niet zo gek dat het aantal dodelijke ongelukken met motorrijders in Zuid Frankrijk het afgelopen jaar met 23% is gestegen; van 24 tot 31. Oorzaak: te hard rijden en invloed van alcohol. Nu werden motorrijders altijd al rijdende donoren (gezonde mannen) genoemd, dit jaar kunnen de artsen hun handen dichtknijpen. De nieuwe Donorwet is van kracht gegaan en dat maakt iedereen een donor, tenzij u zich heeft geregistreerd als dode egoïst en uw gezonde organen voor u zelf houdt.

Het was toch al druk in de ziekenhuizen; in Grasse zijn operaties zelfs uitgesteld vanwege de jaarlijkse griep epidemie. Wij begrijpen er niets van; er zijn zoveel mensen ziek, zwak en misselijk rond deze tijd van het jaar. Huisartsen schrijven u liever anti-depressiva (kassa!) voor dan een flinke dosis Vitamine D3 en Magnesium om de weerstand te verbeteren. Wat in ieder geval moet gaan verbeteren is de werkloosheid onder jongeren. De overheid stak veel geld in een nieuw project genaamd Clic n Job. Ik ben graag de kniesoor die signaleert dat het woord Job bij veel niet-Engels sprekende jongeren onbekend is. Maar het wordt nog erger. Het idee bij de site (lees overheid) is dat Franse jongeren eigenlijk niet veel van het Internet af weten en daarom moeten worden geholpen met hoe het Internet werkt en hoe je moet solliciteren. Echt, het is geen grap, er zijn vele miljoenen in gestoken in dit nu al kansloze project. http://clicnjob.fr

Eigenlijk is Frankrijk als land een mooi onderwerp voor een televisie-serie, over het leven zelf. Welke tv producent durft dit aan? De burgemeester van Cannes, David Lisnard is er in ieder geval klaar voor; hij lanceerde deze week het plan om in Cannes een speciaal TV Drama Festival te organiseren dat net zo prestigieus moet worden als het Film Festival. Eerste editie is gepland in 2018.

Zo lang hoeft u niet te wachten; voor de komende week hebben we weer twee uitgaanstips aan de Côte d’Azur voor u geselecteerd. Actuele evenementen vindt u natuurlijk altijd in onze gratis App.
mougins-hiver-musique

“Un hiver en musique”, concerten – MOUGINS

Iedere zondag een serie klassieke concerten in de Eglise Saint-Jacques-le-Majeur in Mougins. Wie daarna een tafeltje reserveert in een van de vele restaurantjes heeft een geslaagde zondagmiddag en avond.

Iedere zondag 17.00 tot 5 februari

meer info: www.mougins.fr

Reserveren via tél. 33 (0)4 93 75 87 67

nice-marriageSalon du Mariage – Nice

Trouwplannen voor 2017? Trouwen aan de Côte d’Azur is natuurlijk super romantisch;  deze beurs geeft u alle inspiratie en brengt u in contact met de juiste leveranciers van jurken, locaties en auto’s.

21 en 22 januari

10 h-19 h

Nice-Acropolis

1 Esplanade Kennedy

meer info: rivieramariage.com/salon-nice-2017

Share This
About The Author
Ab Kuijer

Radio-, TV- en reclamemaker, eigenaar internationaal marketingbedrijf. Woont sinds 2006 in Zuid Frankrijk. Was in Nederland o.a. betrokken bij de oprichting en promotie van Decibel, WAPS Radio en BNN. Happily married met Jo. Leest en schrijft dagelijks over van alles. Met Wonen aan de Côte d'Azur leveren Ab en Jo samen OudHollandsche service voor kopers van onroerend goed aan de Côte d'Azur, Portugal, Mauritius, Italië en Ibiza.