Site pictogram Wonen aan de Côte Azur

Werken aan de Côte d’Azur

Wie graag een kwalitatief beter leven wil, kiest er voor om ergens te gaan wonen waar je je ‘senang’ voelt. Voor sommigen is België al ver genoeg terwijl Nieuw Zeeland, Australië en Noorwegen al jaren in de Emigratie Top 3 staan. Het imago van de zonnige Côte d’Azur is altijd sterk geweest; van Russische tot Engelse Adel, Hollywoodsterren en multi-biljonairs; ze komen allemaal graag en vaak naar het mooiste plekje van Europa. Wie hier voor altijd wil wonen kiest bewust voor een strak gestructureerde samenleving waar strengere regels gelden dan in Nederland. De scholen zijn simpelweg beter (lees ook Zeven Kindvriendelijke Argumenten), de zorg is van een hoge kwaliteit dankzij al die rijke buitenlanders en wat misschien wel het belangrijkste is; er is nog heel veel ruimte. Ruimte om te ademen, te sporten, te wandelen en te genieten van het leven. Nu kunnen wij wel mooi schrijven over het Wonen aan de Côte d’Azur, maar hoe zit het dan met het vinden van werk? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

De belangrijkste industriën zijn het toerisme, de makelaardij en de botenmarkt. Als je altijd op een Brabants hofje hebt gewoond en je spreekt geen enkele andere taal dan je eigen dialect, dan moet je vooral lekker blijven zitten aan de rand van je gemetselde vijver. Maar wie Frans, Engels, Duits en Nederlands spreekt vindt altijd een part-time baan bij een serviceverlenend bedrijf. Nederlanders hebben een voorsprong dankzij een goed imago; Fransen, Italianen en Engelsen zien ons als hardwerkend, ondernemend, slim en sociaal. Dat hoef je niet bij je sollicitatie te vermelden; die extra’s heb je gewoon mee. Nu is het de kunst om verschillende part-time banen met elkaar te combineren; in feite de Amerikaanse stijl van aanpakken waarbij je met twee of drie verschillende banen een inkomen verzamelt om een prettig en zonnig leven mee te leiden. Het ouderwetse 40 uur per week bij een baas werken kan je gerust vergeten; de wereld is veranderd en ook aan de Riviera moet je flexibel zijn.

Wat ga ik dan verdienen? Hou je vast; de lonen liggen lager dan in de rest van Frankrijk; wie in Parijs solliciteert voor een zelfde baan aan de Riviera, zal in Parijs zo’n 30% meer verdienen. Het argument van Zuid Franse werkgevers hier is, al dan niet terecht: ‘Jij wilt toch werken aan de kust, in de zon? Dat is je zeker wel wat waard….’ Wie denkt beter te zijn dan de hardwerkende klasse, kan natuurlijk ook als ‘gold-digger’ aan de slag, geschikt voor mannen en vrouwen. Een rijke weduwe of een eenzame miljonair; ze zijn er in overvloed. Bekijk het spel maar eens als je op vakantie bent; er lopen heel wat opgedofte figuren rond die er een dagtaak van maken om een rijke vis aan de haak te slaan, zwermend rond dure strandtenten met als enig doel zoveel mogelijk kadootjes als dure diamanten of horloges van hun tijdelijke liefde te ontvangen. Gelukkig kan het ook anders; in een moderne maatschappij waar Internet alles en iedereen met elkaar verbindt, hebben de nerds in feite de macht om hun leven zo te programmeren dat ze aan de Franse kust kunnen werken en wonen. In Sophia Antipolis; het Franse Silicon Valley is altijd werk te vinden voor programmeurs. Ondanks de ontslagen bij IBM en Texas Instruments blijven er nieuwe innovatieve bedrijfjes komen. Ben je een tekkie en goed in je vak, van Actionscript tot YQL, dan vind je altijd werk.

Tot slot kan je ook gaan ondernemen in de genoemde sectoren toerisme, makelaardij en botenmarkt. Zorg in ieder geval dat je een buffertje hebt opgebouwd om de eerste zes tot acht maanden te overleven want iedereen werkt op commissiebasis. Display-materialen of advertentieruimte in special interest magazines; een verkoper wordt altijd gezocht. Hou rekening met het feit dat jij de sociale premies moet afdragen en je je geld pas krijgt op het moment dat je opdrachtgever zijn geld heeft ontvangen. Het is risicovol en tegelijkertijd lucratief als je een goede commerciële instelling hebt en oud-Hollandsch doorzettingsvermogen. Wie die kwaliteiten bezit gaat een mooie toekomst tegemoet aan de Côte d’Azur.

Ab Kuijer

Mobiele versie afsluiten